PALČICA POMAGALČICA PODAJA ROKO ZNANOSTI: Urbanova mama s kolegi s celega sveta ustvarja gensko zdravilo za sina in druge otroke

Koper

Dveletni Urban nujno potrebuje gensko zdravilo, ki bo nadomestilo gen, ki pri njemu ne deluje. Njegova družina je za zdravljenje namenila že 100.000 evrov, od tu naprej pa ne zmorejo več. Urbanova mama Špela je znanstvenica, raziskovalka, ki se je povezala s kolegi s celega sveta. Skupaj bodo naredili gensko zdravilo za Urbana in njemu podobne otroke. Na svoj način je že pomagal dobro znani slovenski Deželak Junak. V Koper prihaja v petek popoldne.

"Akcija za Krisa je bila Podari življenje, sredi aprila pa smo vstopili v akcijo Podari življenja. Ker s tem zdravilom ne bomo podarili življenja samo Urbanu, ampak bomo hkrati pomagali pozdraviti tudi druge otroke, ki trpijo za enako boleznijo kot Urban. Jaz sem jo poimenovala kar Urbanov sindrom," pravi Larisa Štoka, gonilna sila društva Palčica Pomagalčica. Urban se bo lahko ponovno rodil, ponovno pa se bodo rodili tudi ostali otroci, ki bodo začeli govoriti, tekati in živeti življenje.

Urbanova mama Špela je znanstvenica in raziskovalka, ki se je za dobrobit svojega in drugih otrok povezala s kolegi s celega sveta. Znesek, ki so ga prvotno potrebovali je bil 3 do 4 milijone evrov. "Potem pa je k zadevi pristopila ena svetovna farmacevtska družba, ki je projekt podprla. Niso sicer prispevali denarja, a so nas podprli na tak način, da zdaj potrebujemo le še 2 milijona evrov. Do sedaj je bilo zbranih 400.000 evrov," pojasnjuje Štoka.

Tokrat niso omejeni s časom, kot je bilo to pri Krisu, saj je za celotni postopek potrebno leto in pol. Zavedajo se tudi, da je koronakriza pahnila mnoga podjetja, ki so jih podpirala, v negotov položaj. Urbanova družina se želi zato še posebej zahvaliti vsem, ki so že in še bodo prispevali, s praznovanjem Urbanovega rojstnega dne na prav poseben način v soboto v Ljubljani. "Verjamemo v našo škratovščino," dodaja Štoka.

Urbanova bolezen je tako redka, da je v Sloveniji edini in prvi, ki so mu jo diagnosticirali pri nas. Imenuje se sindrom CTNNB1, za katerega so značilne motnje v duševnem razvoju, govorna okvara, motnje vida, motorična zakasnitev ter vedenjske težave, kot so avtistične značilnosti, agresivno in avtoagresivno vedenje, motnje spanja.

????DRAGI ŠKRATKI???? Ime mi je Urban in vsi, ki me imajo radi mi pravijo Ban. Kmalu bom upihnil na torti drugo svečko. Sem zelo razigran, zvedav in nasmejan fantek. Uspem že sam sedeti, se plaziti in poslušati pesmice. A žal ne morem govoriti in niti hoditi. Starša sta mi povedala resnično pravljico o Palčici Pomagalčici, ki mi bo s svojimi dobrodelnimi škratki omogočila, da se bom ponovno rodil. Po prejetju zdravila bom začel govoriti, samostojno hoditi in tekati z mojo sestrico ter ostalimi prijatelji novemu življenju naproti. Z Urbanom verjameva v sočutje vseh vas, ki mu boste pomagali do dragocenih trenutkov življenja. Premaknimo ponovno meje mogočega, prižgimo iskrice upanja v očeh in narišimo tudi našemu sončku Urbanu zdrave nasmehe. https://gofund.me/147c3992 ✨Kljub negotovim časom, ki jih živimo, skupaj zmoremo. Vtipkajmo zanj URBAN5 na 1919.✨

Objavil/a Larisa Štoka dne Sreda, 28. april 2021

Gen, ki je zadolžen za proizvodnjo proteina in omogoča povezovanje med celicami, je okvarjen, zato se celice med seboj ne povezujejo na enak način kot pri zdravi osebi. Takšna oseba sicer nima strukturnih sprememb, možgani so celi, ima pa hude nevrorazvojne težave.

Čeprav se je rodil kot popolnoma zdrav fantek, Urban ne hodi in morda nikoli ne bo, a upanje daje genska terapija. Zato so se njegovi starši, Špela in Samo Miroševič, povezali z znanstveniki z vsega sveta v upanju, da jim bo skupaj uspeli razviti zdravilo. Špela dela kot raziskovalka, ki onkološkim bolnikom pomaga pri izboljšanju kakovosti življenja. Za razvoj zdravila naj bi potrebovali okoli dve leti.

Jutri bo Palčica Pomagalčica v Kopru sprejela Deželaka Junaka, ki v teh dneh zbira denar za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin na Debelem rtiču. Sprejem bo ob 16.35 nasproti kavarne Kapitanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija