PAHOR PODELIL JABOLKO NAVDIHA: "Nikoli ne bomo pozabili tistih, ki skrbijo, da se življenje ni ustavilo" (VIDEO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači virtualno vročil priznanje jabolko navdiha vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče kolikor je mogoče normalno. Ob tem je izpostavil nesebično delo številnih, ki s svojim delom podpirajo človečnost in dajejo upanje.

Leto 2020 si bo zgodovina zapomnila kot leto nove nalezljive bolezni, ki je v izolacijo zaprla tretjino sveta, je izpostavil predsednik republike, ki meni, da zato ne bomo nikoli pozabili tistih, ki skrbijo, da se življenje ni ustavilo. "Zaposleni v zdravstvu, zdravniki in medicinske sestre in vse zdravstveno osebje povsod po državi pomagate obolelim, razdajate svoje znanje in vsem dajete upanje," je dejal Pahor.

Izpostavil je tudi zaposlene v domovih za starejše, za osebe s posebnimi potrebami in v drugih ustanovah, ki za oskrbovance delujejo brez predaha, vzorno skrbijo za najranljivejše in jim lajšajo odsotnost njihovih najdražjih.

Zahvalil se je prostovoljkam in prostovoljcem, ki svojo moč in čas namenjajo tistim, ki jih potrebujejo. "Iznajdljivost, s katero v teh dneh najdete poti do ljudi, je neverjetna," je izpostavil.

Pohvalil je policiste, reševalce, vojake ter celotno civilno zaščito, ki vestno opravljajo vse naloge kljub zelo posebnim pogojem dela. "Poštarji in pismonoše, skladiščniki, vozniki, peki, kuharji, kmetje, prodajalke in prodajalci skrbite, da nikoli ne zmanjka tistega, kar potrebujemo. Delavci in delavke v proizvodnjah, ki niso obstale, delate, kakor bi bil običajen dan," je Pahor naštel nekatere prejemnike priznanja.

Naštel je čistilke in smetarje, pa zaposlene v javnih in zasebnih službah, ki zagotavljajo, da vse deluje, kakor da ne bi bilo posebnih razmer. "Učitelji, predavatelji in ravnatelji izumljate načine, da bi imeli učenci in študentje kljub temu, da ne morete do njih, radi šolo in znanje. Znanstveniki in raziskovalci iščete rešitve, kako pomagati zdaj in kako se pripraviti na čas, ki prihaja," je dejal.

Video utrinki današnje vročitve Jabolka navdiha Junakom človečnosti in upanja - vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče karseda normalno.

Objavil/a Borut Pahor dne Nedelja, 29. marec 2020

Za novinarje, urednike in druge sodelavce medijev je izpostavil, da se trudijo, da se ljudje lažje znajdejo v dneh, ko imajo informacije posebno vrednost. Glasbeniki, igralci in drugi umetniki pa bodrijo ljudi, saj njihova ustvarjalnost pomaga ohranjati vedrino.

"Veliko vas je, za mnoge med vami ne vemo. Vemo pa, da prav vsakomur izmed vas dolgujemo veliko hvaležnost in posebno spoštovanje. Vam je namenjeno jabolko navdiha. V večno zahvalo vaši nesebičnosti in pogumu bo dobilo posebno mesto v predsedniški palači," je dodal Pahor.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija