ODZIV KOPRSKEGA IMUNOLOGA: "Anticepilstvo je posledica ravnanja farmacije, zdravnikov in ministrstev"

Koper

Na članek o pismu pediatrinje Bernarde Vogrin se je odzval koprski mikrobiolog in imunolog Gorazd Pretnar. Spomnimo, na Facebooku je zaokrožilo pismo, ki ga je Vogrinova napisala zaradi več primerov zavračanja cepljenja. Starše je ob tem pozvala, naj za svojega otroka poiščejo drugega osebnega zdravnika, saj se je znašla v "hudi osebni stiski".

Gorazd Pretnar

O tem, kako in zakaj se je pediatrinja Bernarda Vogrin iz Lenarta znašla v hudi osebni stiski, kot je dejala, in kako je pojasnila ugovor vesti, si lahko preberete na tej povezavi. Na njeno pismo se je odzval koprski mikrobiolog in imunolog Gorazd Pretnar, ki opozarja, da ljudje radi pozabljamo na primerjavo zdravnikov in na to, da je globalno gledano medicina podiplomski študij.

"Ne gre za poveličevanje podiplomskega študija, ampak za dejstvo, da je doktorat licenca, ki pove, da je posameznik sposoben in usposobljen samostojno raziskovati. Tega za zdravnike slovenskih medicinskih fakultet ne morem trditi," pravi Pretnar in dodaja:

"Pomanjkanje sposobnosti in usposobljenosti za samostojno delo ima za posledico predajo, kot jo vidimo v pismu zdravnice s hudo osebno stisko. Do slednje ne bi prišlo, če bi bila sposobna in usposobljena ustvariti si svoje strokovno mnenje na podlagi objavljenih znanstvenih člankov peer review."

Pretnar se ob tem strinja, da tematika cepljenja ni preprosta, a se osebno kot mikrobiolog in imunolog ne uvršča niti med tako imenovane "anticepilce" niti med slepe zagovornike cepljenja, kakršnega poznamo danes. "Svoje mnenje si ustvarjam na podlagi dobrih znanstvenih člankov, s precejšnjo mero skepse. Vendar se čedalje bolj nagibam k dejstvu, da z obstoječimi vakcinami nekaj ni v redu," pojasnjuje Pretnar.

Kot poudarja, predvsem ni v redu odnos medicine do ljudi. "Ne gre pozabiti, da gre za populacijo, ki je odrasla ob internetu. Med njimi so strokovnjaki medicine, biologije, biokemije, genetike, farmacije, toksikologije, ki imajo svoj krog prijateljev," opominja Pretnar. V teh krogih si izmenjujejo mnenja, nastaja pa svetovna paradigma skepse mladih staršev do cepljenja.

"Razumljivo. Še posebej ob dejstvu, da vedo, da po njihovi smrti država ne bo poskrbela za njihove otroke, ki so poškodovani zaradi cepljenja. Kdo si želi svojega potomca pustiti na milost in nemilost družbi, ko pa leta ni sposoben poskrbeti zase zaradi posledic cepljenja. Pa četudi gre za en primer na tisoč. Z otroci ne igramo ruske rulete," je odločen Pretnar. Kot zatrjuje, je tako imenovano "anticepilstvo" posledica ravnanja farmacije, medicine in ministrstev za zdravje, ki se izraža v eni sami besedi - nezaupanje. "Ali je upravičeno? Po mojih izkušnjah lahko odgovorim pritrdilno," odgovarja Pretnar.

Če vas zanima in bi želeli o zadnjih raziskavah v zvezi s cepljenjem prebrati več, je na tej povezavi na voljo strokovni članek, sicer v angleškem jeziku. Gre za znanstvene izsledke raziskovalcev Antoniette Gatti in Stefana Montanarija.

Deli novico:

Mk |  10 .02. 2017 ob  15: 57
A ta je uni,ki se stampla in gre domov in dobiva placo?
Kam gre nas denar.....
sijoze |  09 .02. 2017 ob  11: 35
-3
Mene zanima kam pa hodi Gorazd Pretnar k zdravniku ali pa tudi k zobozdravniku, ko je naše zdravstveno osebje tako telebajsasto in se ne izobražujejo več, ko zapustijo oficielno šolanje.
reality |  08 .02. 2017 ob  20: 02
Farmacija ne bi mogla preživeti brez bolnih ljudi. Zato pridno skrbi za svoje odjemalce...
hvaležna |  08 .02. 2017 ob  18: 44
Hvala vsem doktorjem in medicinskemu osebju, ki si končno upajo stopiti na stran nas ljudi, ki se z vsem tem včasih ne strinjamo, pa tukaj ne gre, da ne zaupamo, svojim zdravnikom, farmaciji, ki nas vse bolj posiljuje z nečem, ki je dokazano, da je za nas nevarno pa zagotovo ne. Zato, hvala za vaše poštenje in vaša mnenje........ Zakaj toliko strupenih stvari v naše telo, kaj ga ne vnašamo že dosti sami..........
živalska farma |  08 .02. 2017 ob  14: 19
vi se kar cepite- je še premalo ovc v tej državi
jaz |  08 .02. 2017 ob  12: 54
10
To da nam farmacija želi dobro nikoli ni in nikoli ne bo držalo. Se pravi da je sum na cepiva utemeljen.
Bozo |  07 .02. 2017 ob  21: 05
-4
Tale gospod doktor je zadnji, ki bi lahko podajal mnenja glede na njegovo osebno psihično stanje ampak tu je prav lepo podal upravičen dvom v kvaliteto cepiv in možne posledice zaradi njih...
kao znanost |  07 .02. 2017 ob  20: 59
-8
Pretnar drugim ocita pomanjkanje znanosti, sam pa v zadnjih letih ni bil sposoben objavit skoraj nobenega znanstvenega clanka. Res cudno, od takega znanstvenika bi pricakovali intenzivno znanstveno publiciranje ...
Nikjer |  07 .02. 2017 ob  20: 30
in na nobeni strani ni ravno trdnih dokazov- le otročički nahebejo !...
Evo en peer wiev clanek |  07 .02. 2017 ob  19: 47
glede te raziskave agtti montanari

http://scienceblogs.com/insolence/2017/02/07/a-co-author-of-an-antivax-study-attacks-orac-for-criticizing-it-hilarity-ensues/
"french defense" ... |  07 .02. 2017 ob  19: 43
-1
fok yu, bm ! ... :-)
errata corrige 2 : |  07 .02. 2017 ob  18: 23
in s katerimi ...

_________________________________

evo, vidiš masleni - ko vidiš, da si storil napako, jo lahko precej popraviš ... ampak ti, pametnjaković tega/ takšnih stvari niti pod (za)razno NE "umeš" !!... ; jelly !?... ;-)
1