ODSTRANJEVANJE CESTINSKE POSTAJE NANOS: Tovornjakarji ne upoštevajo spremenjene signalizacije in povzročajo zastoje

Slovenija

Zaradi odstranjevanja cestninske postaje Nanos in sanacije vozišča na tem delu hitre ceste je za promet zaprt odsek med Vipavo in cestninsko postajo Nanos proti Ljubljani. Obvoz za osebni promet je urejen po vzporedni magistralki, za tovorni promet pa po avtocesti preko Fernetičev, vendar številni vozniki tovornjakov tega ne upoštevajo.

Zapora hitre ceste bo sicer po načrtih trajala do 7. oktobra, med 7. in 21. oktobrom pa bo sledila še zapora v smeri Nove Gorice. Medtem je zaradi tovornjakov, ki se tam neupravičeno vozijo, magistralna cesta čez Rebernice močno obremenjena, promet je upočasnjen, prihaja do zastojev.

Na vprašanje, ali so preverjali, če so v Italiji ustrezno uredili označevanje obvoza, so na Darsu pojasnili, da italijanska družba Autovie Venete obvešča o zapori preko svojih sistemov, npr. elektronskih portalov nad avtocesto, "seveda, ko ni drugih morebitnih dogodkov, kot so na primer nesreče ipd.". Poleg tega naj bi na italijanski avtocesti ta teden postavili dodatno, vsaj eno večjo tablo pred izvozom oz. odcepom za Vileš/Gorico, preko katere bodo obveščali, da tranzitni tovorni promet nad 7,5 tone največje dovoljene mase iz smeri Italije proti Sloveniji zaradi zapore na hitri cesti poteka preko Fernetičev.

"Pri vsaki zapori je prvi dan oz. prvih nekaj dni več nevšečnosti in nejasnosti v okviru spremenjene prometne ureditve, tako da bodo boljši pokazatelji naslednji dnevi, recimo od četrtka dalje," so dodali na Darsu. Ali bodo poskrbeli zaustavljanje in kaznovanje voznikov tovornih vozil, ki ne upoštevajo prepovedi in tako ustvarjajo nepotrebne zastoje na obvozni cesti, pri Darsu niso povedali.

Za nekatere kršitelje so poskrbeli policisti

So pa za nekatere kršitelje poskrbeli prometni policisti, ki so na tem območju postavili dodatne prometne kontrole in spisali nekaj deset glob zaradi neupoštevanja začasne prometne signalizacije. V sredo in danes so policisti prometno kontrolo postavili tudi tik za državno mejo z Italijo, tako da se lahko vozniki, ki jih ustavijo in opozorijo, preusmerijo na obvoz preko Fernetičev.

"Policija je od začetka popolne zapore več deset voznikom tovornih vozil v tranzitu nad 7,5 tone največje dovoljene mase izrekla globo zaradi neupoštevanja prometne signalizacije, in sicer zaradi vožnje po regionalni cesti. Policija od začetka izvaja nadzor nad spoštovanjem cestnoprometne signalizacije in skrbi za urejanje cestnega prometa," je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

Hitra cesta po Vipavski dolini ni izrazito prometno obremenjena, je pa na njej razmeroma veliko tovornega prometa. Po podatkih Darsa je povprečni letni promet konec leta 2016 dnevno znašal 15.857 tovornih in težkih tovornih vozil, kar je 16 odstotkov več kot leta 2011; tovorni promet se je v teh petih letih povečal za 39 odstotkov, težki tovorni promet pa kar za 45 odstotkov.

Deli novico:

xxl |  20 .09. 2018 ob  14: 03
Aha! So že tam možje v modrem...sigurno, da naredijo red.... hahahah.... šoldi,šoldi....