"Obrazna joga nima negativnih učinkov!"

Vizažistka in maskerka z dolgoletnimi izkušnjami na področju nege in lepote Barbara Lenček Klepač pravi, da si v današnjem hitrem tempu življenja ženske vse manjkrat vzamemo čas zase, za obrazne maske in hranjenje svoje kože. Gubice z ličenjem lahko spretno zakrijemo, z obrazno jogo pa poskrbimo, da mišice na obrazu ostanejo napete. Tudi zato je danes inštruktorica obrazne joge. Za Regional je spregovorila o tem, kaj obrazna joga sploh je, katere so njene (številne) koristi in še marsikaj drugega!

Kdaj in kako ste se srečali s postopkom obrazne joge?

Vedno sem po najboljših močeh skrbela za svoje zdravje in videz. No, z leti mati narava naredi svoje. Kot kozmetičarka po poklicu vem, da so dobre kreme in kozmetični tretmaji dragi in sem zato iskala alternativo za svojo kožo, predvsem obraz. In tako sem zasledila obrazno jogo. Takoj sem vedela, da je to tisto, kar iščem. Prijavila sem se na tečaj za inštruktorico obrazne joge, ga uspešno opravila in sedaj sem inštruktorica z licenco za Savinino jogo obraza.

Kaj obrazna joga pravzaprav sploh je?

Je trening obraznih mišic na obrazu jih imamo kar 57, krepimo tudi mišice vratu in dekolteja. Z redno in s pravilno izvedeno vadbo te mišice krepimo, dvigujemo in polnimo, gladimo gube, dvigujemo povešene veke in ustne kotičke, dvigujemo upadle ličnice, odpravljamo podbradek, hkrati aktiviramo žleze s hormonskim izločanjem, kar je izredno pomembno za hormonsko ravnovesje, stimuliramo akupunkturne točke na obrazu in s tem posledično ugodno vplivamo na notranje organe.

Lahko obrazno jogo vadi kdor koli, ne glede na starost?

Obrazno jogo lahko začnemo izvajati že v mladosti, nekje po 20. letu, zgornje meje pa ni. Vedno je čas, da izboljšamo formo obraznih mišic in hormonskega ravnovesja.

Koga po vaših izkušnjah bolj zanima, moške ali ženske?

Obrazna joga ni namenjena le ženskam, kot si nekateri predstavljajo, zato upam, da zanima tako moške kot ženske. Vendar se na tečaje prijavljajo samo ženske. Zelo bi si želela, da bi se nam pridružil tudi kakšen gospod. Če pa bo več moških interesentov, bom organizirala tudi tečaj samo za moške.

Učiteljev obrazne joge je pri nas že kar nekaj, pri kom pa ste vi pridobili strokovno znanje?

Kot sem povedala že na začetku … Vse potrebno znanje o obrazni jogi sem pridobila na tečaju za licenco, ki ga so ga razpisali na Faceforce yoga z učiteljico Savino Atai. Po pravici povedano, si nisem predstavljala, da bodo predavanja tako obsežna in da bom usvojila toliko znanja. Zato bom izkoristila priložnost, ki ste mi jo ponudili pri Regionalu, in se še enkrat zahvalila Savini in Dušanu Donku za izčrpna predavanja in znanje, ki sta ga delila z mano.

Kako je videti vaš tečaj naravnega obraznega liftinga?

Tečaj poteka enkrat na teden po dve šolski uri, pet tednov zapored, v Kopru in Luciji. Udeleženci usvojijo 15 vaj, ki jih potem izvajajo sami doma, spoznajo pomlajevalne akupunkturne točke, izvejo, kako z majhnimi triki do lepe in sijoče kože. Po opravljenem tečaju sledi povabilo na obnovitveno vajo, kjer vsak prejme individualiziran program vaj.

Kakšni pa so učinki obrazne joge? Kako hitro se pokažejo prvi znaki? Kako so spremembe konkretno videti na obrazu?

Kot sem prej omenila, so učinki blagodejni. Ne samo, da izboljšamo svoj videz, zelo se pozna na našem razpoloženju, saj nas vaje poživijo, po potrebi pa tudi umirijo.

Z redno vadbo potrebujejo mišice dva do tri tedne, da se naredijo, da pridobijo optimalno obrazno formo, pa približno tri mesece. Rezultati so seveda odvisni od vsakega posameznika, več kot vadi, boljši so rezultati; dvignejo se lička, povešene veke in ustni kotički, gladi se področje med obrvmi, čelo, vrat in podbradek. Splošno se izboljša tudi stanje kože, saj je le-ta pripeta na mišice in ko jih dvigujemo in krepimo, jim sledi tudi koža. Zaradi večje prekrvavljenosti in dovoda hranljivih snovi pa postane sijoča. Vsekakor ne smemo pozabiti na njeno vsakodnevno nego, uporabo dobrih kozmetičnih preparatov, primerni letom in koži.

Ali morajo ljudje po obisku tečaja redno vaditi tudi doma? Če je odgovor pritrdilen: koliko časa na dan si moramo vzeti za vadbo?

Redna vadba je pogoj, da se dosežejo želeni rezultati. Priporočljivo je vaditi od 15 do 20 minut na dan, lahko pa tudi več. Kot sem rekla, z več vadbe bodo rezultati boljši.

Ali ima naravni obrazni lifting tudi pozitivne učinke na počutje?

Seveda ima. Z aktivacijo mišic zelo pomembna je mišica temporalis na lobanji se poveča tudi prekrvavitev in dovod kisika v "zlato sredico" v glavi; možgane, živčevje in žleze, kar vpliva tudi na naše dobro počutje in hormonsko ravnovesje. Ko smo utrujeni, izčrpani in brez energije, nam bo le nekaj vaj pomagalo do boljšega počutja.

Spletno stran Barbare Lenček Klepač najdete tu.

Se v kakšnem (zdravstvenem) primeru obrazna joga odsvetuje?

Ne, obrazna joga je primerna za vse. Če ima kdo večje zdravstvene težave, dela do meje ugodnosti in svojih zmožnosti. Brez skrbi, obrazna joga nima negativnih stranskih učinkov.

Ali se kakšen tečaj obeta v bližnji prihodnosti?

Pred poletjem bomo izvedli še en tečaj v Kopru, s pričetkom v petek, 7. junija, naslednji pa sledijo septembra v Kopru in Luciji.

Več iz rubrike Intervjuji:

"Z ličenjem poudarimo naše unikatne prednosti"

"Drugačen pomeni poseben"

"Če bi Švedi vedeli, bi zahtevali, da tega ne storim!"

barbara |  04 .06. 2013 ob  22: 20
barbaralencekklepac@gmail.com
barbara |  04 .06. 2013 ob  22: 18
Sara, lahko se prijavite preko e-maila: barbaralencekklepa@gmail.com, ali telefona: 040 883 978. Več informacij pa tudi na www.barbaralk.si
gb |  04 .06. 2013 ob  10: 40
super zadeva
pipi |  04 .06. 2013 ob  10: 40
Tamara!
Veteran |  04 .06. 2013 ob  10: 08
-2
Na kaj vse nasede folk dandanes.. Bolj ga lupiš, bolj je happy :)
sara |  04 .06. 2013 ob  09: 25
Kje pa se lahko prijavim na tečaj?