Ličenje v šoli: da ali ne?

Lepota

Bliža se 1. september in z njim nam vsem, ki smo šolo že končali, nostalgija tega magičnega prvega šolskega dne, vsem ostalim, ki so še v procesu šolanja, pa začetek nekega novega koščka šolske poti.

Ličenje v šoli da ali ne? Veliko je bilo že zapisanega na to temo. Različna mnenja so glede ličenja najstnic v šoli ali v prostem času in kdaj je pravzaprav tisti pravi čas za začetek.

Svoje odraščanje dekleta kažejo tudi z ličenjem. Make up izraža njihov stil ali svoj jaz. Ličijo se zato, ker tako počnejo vse ostale, ker se tako bolje počutijo, ker se jim zdi samoumevno, ker tekmujejo med seboj in ker pri tem neznansko uživajo. Z  videzom si prizadevajo enakovredno potrditev iz sveta odraslih.

Eden izmed neštetih razlogov za željo po ličenju v najstniških letih je zagotovo tudi burno obdobje delovanja hormonov in z njimi kožne nepravilnosti, ki jih želijo prekriti. Koža se išče. Normalno je, da so prisotni mozoljčki in hormonsko neravnovesje poskrbi za samosvoje izražanje samozavesti.

Zlato pravilo: manj je več

Dobro je upoštevati zlato pravilo "manj je več". Preveč ličil in neusklajene barve pričarajo zelo cenen videz, močno obrobljene oči s črno barvico pa spominjajo na cirkuško igralko. Za tako željen fatalni look naj bo barvna kombinacija in količina ličil zmerna in lahkotna.

Idealen make up za najstnice je lahek, eleganten, skoraj neopazen, a učinkovit v boju s pubertetniškimi izbruhi. Pred nanosom ličil je treba pripraviti kožo s čiščenjem in z vlaženjem. Ta korak je ključnega pomena. Redno čiščenje in redna periodična uporaba mask in pilingov, primernih glede na tip in stanje kože, so obveza.

Make up baza naj bo enaka barvi vaše polti

Make up baza mora biti enake barve kot vaša polt, z malo proizvoda in ne v plasteh. Izbor med obarvano kremo ali BB-kremo je odličen. Korektor nanesemo kar z blazinicami prstov. Izbiramo med barvnimi korektorji, saj so namenjeni prekrivanju specifičnih nepravilnosti, kot so rdečica, temni kolobarji ali temne lise. Kompaktni puder ali puder v prahu je nepogrešljiv, saj odpravlja maščobni lesk, utrdi podlago, koža je vizualno sijoča.

Barbara Husu je vizažistka. Med drugim organizira make up delavnice, liči za vse priložnosti (tudi na domu), individualno svetuje pri pravi izbiri kozmetike in ličil, oblikuje obrvi ... Dosegljiva je na telefonski številki 041 513 898 in na Facebook strani.

Za dosego najbolj naravnega videza puder nanašamo z velikim čopičem. Za svetlopolte ali temnopolte naj izbor senčil temelji na svetlih odtenkih. Najboljše barve za oči so pastelni odtenki (smetana, roza, svetlo rjava itd.) brez pretiravanja s količino barve. Senčilo naj bo naneseno v tankem sloju in lepo zabrisano. Drznejše se lahko odločijo za eyliner. Dobra maskara je pika na i. Očem poudari globino, trepalnicam doda volumen in dolžino. Pridih zabave doda roza barva rdečila za lica. Sijaj na ustnicah je lahko nevtralen ali nežno roza.

Tudi v najstniškem obdobju naj make up služi namenu prekrivanja nepravilnosti in izenačitev barvnih neusklajenosti na obrazu. Naj bo še vedno ena od oblik iskanja večne lepote in igranja igre med pripadnostjo družbi in razlikovanjem od množice. Presojo, kdaj začeti in kdaj, prepuščam individualni presoji vsakega posameznika ali pa staršem.


Se želiš naučiti profesionalnega ličenja?

Pridruži se 150-urnemu usposabljanju za pridobitev poklica VIŽAZIST. Vpisi v novo skupino so se že začeli. Več informacij na: 041 513 898 ali barbarahusu@gmail.com


 

Pomidor |  31 .08. 2013 ob  23: 02
Sej je prav, da se dekleta minimalno naličijo (trepalnice, kaka nežna šminka...) a ne našemijo. Meni v srednji šoli mi je šlo najbolj na živce ličenje deklet med poukom, ko so izkoristlile neavtoriteto profesorjev.
svti jurij |  31 .08. 2013 ob  12: 31
Vse ima svoje meje.Včasih zgledajo deklice že v osnovni šoli kot prave pocestnice.