OBOLELE ZA COVIDOM-19 LAHKO REŠI POCENI ANTIDEPRESIV: Šlo naj bi za eno najmočnejših orožij proti novemu virusu

Svet

Znanstvena študija je pokazala, da lahko poceni zdravilo fluvoksamin reši življenje pacientom, ki so zboleli za covidom-19 in zmanjša njihovo hospitalizacijo tudi za 30 odstotkov. Edward Mills z univerze McMaster je s svojo skupino znanstvenih sodelavcev študijo opravil na obolelih v Braziliji. Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Lancet.

Študijo so naredili tako, da so naključno izbrali skupino pacientov obolelih za covidom-19. 739 jih je prejemalo fluvoksamin, 733 placebo. Fluvoksamin je antidepresiv iz skupine selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina, ki se uporablja predvsem za zdravljenje hude depresivne motnje in obsesivno-kompulzivne motnje. Študija je bila opravljena letos in je potekala od januarja do avgusta.

Zdravstveno stanje vsakega bolnika, ki je prejel fluvoksamin, so budno spremljali 28 dni. Izkazalo se je, da se je hospitalizacija teh pacientov zmanjšala za 30 odstotkov v primerjavi s pacienti, ki so prejemali placebo. Pri bolnikih, ki so uživali vsa predpisana zdravila, se je učinek povečal celo do 65 odstotkov.

"Preizkušanje fluvoksamina je bilo del testiranja pod imenom Together, ki se je začelo že maja 2020 z namenom testiranja potencialnih terapij za covid-19. Fluvoksamin je trenutno edino zdravilo, ki lahko, če ga vzamemo dovolj zgodaj, prepreči, da bi se covid-19 razvil v življenjsko nevarno bolezen. Lahko bi bilo eno najmočnejših orožij proti virusu, njegova učinkovitost pa je eno največjih odkritij, ki smo jih naredili za preprečevanje pandemije," je povedal Mills.

Mills meni, daje fluvoksamin toliko bolj dragocen za javno zdravstvo v svetovnem merilu, ker bolnišnicam omogoča, da se izognejo dragim in pogosto tudi tveganim terapijam. Škatlica v obliki tablet, ki zadošča za desetdnevno uporabo, stane 4 dolarje.

Fluvoksamin je v uporabi od devetdesetih let dalje, njegov varnostni profil je zato dobro znan. Po izbruhu pandemije so ga hitro prepoznali kot uporabnega zaradi njegove sposobnosti zmanjšanja pojavnosti tako imenovane citokinske nevihte, ki se pojavi pri obolelih za covidom. Citokinske nevihte so močne reakcije imunskega sistema na virus, ki lahko na organih povzročijo tako hudo škodo, da ima za posledico smrt.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  28 .10. 2021 ob  15: 28
Ja in invermektin, ki ga je BB prepovedala!