NOVOGRADNJA V BOLNIŠNICI STARA GORA: Investicija vredna 4 milijone evrov

Slovenija

Na oddelku šempetrske bolnišnice za invalidno mladino v Stari gori namesto sedanjih treh paviljonov, ki so zaradi montažne gradnje v slabem stanju, načrtujejo novogradnjo. Ministrstvo za zdravje je novogradnjo že uvrstilo na seznam investicij v prihodnjem letu, zanjo je predviden tudi denar v državnem proračunu, del bo prispevala bolnišnica.

"Načrtujemo nadomestno gradnjo, s katero bomo za bivanje neprimerne paviljone nadomestili z novim zidanim objektom. Prepričani smo, da bo obnova dala dodaten zagon za razvoj rehabilitacije v naši regiji tako za otroke kot za odrasle," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja oddelka Jurij Karapandža.

Investicija je ocenjena na okoli štiri milijone evrov, od katerih naj bi 2,5 milijona evrov prispeval državni proračun. Preostali denar bo morala zagotoviti bolnišnica skupaj z donatorji.

Začetek gradnje že prihodnje leto

Nadomestno stavbo na mestu treh sedanjih paviljonov naj bi začeli graditi že prihodnje leto, je povedala direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak. Za pripravo projektne dokumentacije se je prijavilo devet ponudnikov, vendar se je eden med njimi pritožil na izbor. Tako bo potrebna revizija, je povedala Fikfakova, za katero pa upa, da bo kmalu zaključena in bodo lahko pričeli z vsemi gradbenimi opravili.

"Ta investicija vključuje gradnjo, stene objekta. Seveda se na ministrstvu zavedajo, da bo zadeva stala več, zato bo morala tudi bolnišnica prispevati dodatna sredstva, kar bo potrebno za projektiranje, pripravo dokumentacije, kasneje pa še za ustrezno organizacijo, nikakor pa ne za opremo," je še povedal Karapandža.

Donator Vrabček upanja dal za opremo 130 tisočakov

Tako bodo novogradnjo opremili z dosedanjo opremo, del potrebne opreme pa bodo dokupili s sredstvi različnih donatorjev. Med največjimi je zagotovo Fundacija Vrabček upanja, ki je danes s pogodbo prenesla zbrana sredstva v višini 130.000 evrov na bolnišnični oddelek v Stari gori. Sredstva so strogo namenska za nakup potrebne opreme po dokončanju novogradnje.

Sicer pa je fundacija tudi doslej pomagala oddelku za invalidno mladino z denarjem za nakup opreme, medicinskih pripomočkov in subvencioniranje dragega izobraževanja bolnišničnega kadra v tujini.

Deli novico: