NOV PROMETNI REŽIM NA BERTOŠKI VPADNICI: Od danes naprej prepoved vožnje za tovorna vozila (FOTO, VIDEO)

Koper

Že večkrat smo poročali, kako nevarna je bertoška vpadnica in kar kliče po hudi nesreči. Cesta je že dodobra načeta, gost tovorni promet pa stanje poslabšuje iz dneva v dan. Za cesto je odgovorna država, ki že lep čas obljublja obnovo, a do realizacije še do danes ni prišlo. Koprska občina se je zato odločila za nov prometni režim in prepovedala vožnjo na tej cesti za vsa tovorna vozila, težja od 7,5 tone. Kot so zapisali, občina ne more več prevzemati odgovornosti za morebitne nesreče.

Stanje bertoške vpadnice bi lahko opisali že kar z besedo katastrofalno. Cestišče je močno načeto in polno grbin in lukenj, ki pa so iz dneva v dan večje, predvsem zaradi gostega tovornega prometa.

Gre za državno cesto, zato je zanjo dolžna poskrbeti država oziroma v njenem imenu Direkcija RS za ceste. Oktobra so nam na direkciji na naše vprašanje o potrebni obnovi pojasnili, da "stabilnost nadvoza ni ogrožena", da je sicer vozišče s hidroizolacijo lokalno uničeno zaradi težkih tovornjakov in da je sanacija poškodb "predvidena še v letošnjem letu oziroma najkasneje spomladi 2018". Pomlad je tu, a ni niti sledu o sanaciji.

Kot so zapisali na Mestni občini Koper (MOK), "je cesta v poraznem stanju in pred našimi očmi vsak dan bolj propada, do dogovora z državo oziroma Darsom glede sanacije najhujših poškodb na cestišču pa kljub številnim usklajevanjem in dogovarjanju vseh pristojnih služb še ni prišlo." Zato so se odločili za interventni ukrep in z današnjim dnem prepovedali vožnjo po bertoški vpadnici tovornim vozilom, težjih od 7 ton in pol.

"Občina ne more več prevzemati odgovornosti za morebitne nesreče, ki so na tej cesti ob tako gostem tovornem prometu tako rekoč neizogibne. Tovorna vozila se namreč izogibajo poškodbam in luknjam na cestišču, s tem pa močno ogrožajo osebna vozila in druge udeležence v prometu," so pojasnili na občini.

Tovorni promet je tako do nadaljnjega v celoti preusmerjen na Ankaransko cesto, mimo turbo krožišča s fontano, pri trgovskem centru Planet Koper, kjer pa že v kratkem pričakujejo gnečo in daljše prometne zastoje, še posebej ob konicah, opozarjajo na MOK.

Občina je bertoško vpadnico na prošnjo države pred leti prevzela v začasno upravljanje, in sicer vse do izgradnje serminske vpadnice, po kateri naj bi po prvotnih načrtih stekel ves tovorni promet proti Luki Koper. To naj bi se sicer zgodilo kmalu po odprtju bertoške vpadnice, a je tudi ta projekt države očitno padel v vodo. Po bertoški vpadnici, ki nikoli ni bila predvidena za tovorni promet, zato kot taka ni bila niti sprojektirana, niti realizirana, še manj pa mišljena, se tako danes v povprečju dnevno pelje tudi do 16.500 vozil (od tega 2,800 težkih vozil na dan oz. 17 odstotkov), v letu 2030 naj bi bila ta številka že 27 tisoč vozil na dan (od tega kar 5.200 težkih vozil na dan oz. 19 odstotkov), zaradi česar je cesta močno poškodovana in v izredno slabem stanju.

Na MOK-u so še zapisali, da je z vidika dobrega sodelovanja Mestna občina Koper vsa ta leta tolerirala gost promet, ki gravitira proti Luki Koper in si hkrati ves čas močno prizadevala, da bi cesto čimprej razširili v štiripasovnico. Najprej je prišlo do petpartitnega sporazuma, ki pa zaradi izstopa Luke Koper ni bil realiziran, nato pa do štiripartitnega sporazuma med Darsom, DRSI, ministrstvom za infrastrukturo in Mestno občino Koper, ki so se zavezale, da bodo k ureditvi stanja pristopile v čim krajšem možnem času. V času dogovarjanja med akterji in usklajevanja je bila cesta še v voznem stanju, zdaj pa dnevno propada in je nujno potrebna obnove, medtem ko se bo predvidena rekonstrukcija in razširitev cestišča v najboljšem primeru začela šele prihodnje leto.

Občina se je tako v luči zagotavljanja večje prometne varnosti odločila, da takoj pristopi k interventnim ukrepom, in sicer da del bertoške in ankaranske vpadnice zapre za tovorna vozila, težja od 7,5 tone. Prepoved je tako danes uvedla na odseku bertoške vpadnice, med krožiščem pri GORC Sermin ter križišču bertoške in ankaranske vpadnice, kot tudi na ankaranski vpadnici do krožišča pri Porsche Koper.

MOK je o spremembi prometnega režima obvestila tudi Policijsko upravo Koper. Policija bo ob rednem delu spremljala spoštovanje prometne signalizacije in ob morebitnih zgostitvah v sodelovanju z občinskim redarstvom zagotavljala urejanje prometa, so sporočili s PU Koper.

V skladu z odredbo policije, ki jo je koncesionar CPK prejel po spremembi prometnega režima, so iz prepovedi vožnje izvzeta tovorna vozila namenjena prevozu blagovnih rezerv (cisterne z naftnimi derivati). Prometno signalizacijo bo občina ustrezno dopolnila v naslednjih dneh.

Deli novico:

Novi vhod v Luko |  19 .05. 2018 ob  10: 23
Kaj je s cesto čez Sermin (med železnico in razervarji) ter novim vhodom v Luko (pod Serminskim mostom), ki so bili predvideni že pred 30 leti... Itaq se ve, da je ta projekt najboljh ovirala sedanja občinska oblast!
DarsGo |  19 .05. 2018 ob  10: 13
Ker je cesta zaprta za vsa vozila nad 7,5t (tudi avtobuse) to odgovarja DARSu. Tako pokasirajo od vseh teh vozil večjo cestnino, ki morajo sedaj po obvozu (hitri cesti) do Planeta Tuš (Koper)...
Vsemogočni |  18 .05. 2018 ob  14: 48
Prvo Matič, Jovičič, Dedič, GGM, novinarji, plakati, Škofije šola in še in še, zdaj pa zapira ceste. Še dobro da ni izbran za predsednika ker do zdaj bi bili v vojni z po sveta
Znanstvena fantastika |  18 .05. 2018 ob  13: 11
Namesto, da bi že dolgo let stal poseben vhod za kamjone v Luko (in to bi se morali zmenit država, občina in Luka) : morajo kamjoni vozit čez mesto. To se ne vidi nikjer po svetu. Prelaganje odgovornosti, a na koncu trpimo mi občani. Hočemo turizem ? Prirejamo prireditve ? Hočemo, se premikat na svežem zraku (kolesarit, se sprehajat..). A, ni bilo dovolj, da je že Luka z svojimi ladjami. Sedaj, še kamjoni obkrožajo center in uničujejo zrak (itak, da tudi ceste).

Vendar, pred volitvami se bo zgodil čudež in boste videli, da bo nekdo vse rešil...
FONTANA |  18 .05. 2018 ob  12: 58
Joooj škoda fontane, kaj res ni kam drugam za preusmeriti kamijonski promet. Žalost
idiot |  18 .05. 2018 ob  12: 07
no zdaj bo pa še nov asfalt v kopru uničen, tako da bodo lahko popsijevi kolegi ponovno asfaltirali in popravljali kocke na občinski proračun
sprenevedanje |  18 .05. 2018 ob  11: 37
12
Vsa ta zgodba služi za krinko župana. Vsi vemo, kaj je sposoben župan narediti. Če bi imel resne namene, bi se z državo in Luko dogovorili v 5 minutah, da se odcep za zadnjim tunelom končno začne uporabljati za kamione ki gredo v Luko Koper in ti kamioni ne bi niti prišli do Bertokov. Mi ne smemo pristati na to, da se bo ta cesta preplastila ali spremenila v 4 pasovnico ali karkoli drugega. Ta cesta je za krajane ki gredi na delo v Koper in, da se razbremenijo ceste ki vodijo v Koper iz Šmarij in okolice. Ne pa za Luko. In če v Luki niso imeli posluha za nov vhod in ne želijo pomagati pri urejanju težav lokalne skupnosti bi morali najprej obračunati z njimi. Ker jaz ne rabim kamionov v centru Kopra.
Ampak pred volitvami je potrebno pokazati moč, pardon - aroganco. Krajani MOK bomo nadrsali na cestah, ker župan ima svoje privatne vojne z vsemi in bi želel izsiliti kar mi ni uspelo v pogajanjih. Naj bo za zgodba v poduk Petru in Juretu, ki so ves čas tej ljubezni rekli pakt, deal. strateško sodelovanje.... Tako nekateri v Kopru razumejo sodelovanje .
A ni |  18 .05. 2018 ob  11: 31
tista cesta bila predvidena za "nov" vhod v luko?
@vota popo |  18 .05. 2018 ob  11: 28
Ja ja ....redarji in pistole.....mu nebi dal niti vodne pistole v roke,vprasanje ce znajo uporabljat sploh svoje "pistolce".....
Jave |  18 .05. 2018 ob  11: 23
Bice posla za grafist i tamo i u centru opet hahaha
@xxl |  18 .05. 2018 ob  09: 48
Ne seri
xxl |  18 .05. 2018 ob  07: 58
-14
Ma kaj ste vsi sedaj pametni?
Cesto mora urediti država ki normalno, ni opravila svoje naloge! Do sedaj pa ste bili vsi tiho in jo lepo uporabljali!
1