NEMEC PISAL ITALIJANSKI KOLEGICI: Slovenski manjšini grozi, da bo ostala pred vrati parlamenta

Slovenija

Predsednik odbora državnega zbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec je v sredo v pismu predsednico zunanjepolitičnega odbora spodnjega doma italijanskega parlamenta Marto Grande pozval k podpori pozitivne rešitve vprašanja olajšanega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu.

Italijanski parlament je v torek potrdil ustavni zakon, ki občutno zmanjšuje število članov parlamenta, pa tudi število predstavnikov Furlanije - Julijske krajine v njem. Slovenska narodna skupnost v Italiji je zaskrbljena, saj se ji s tem zmanjšujejo možnosti, da bi imela svojega predstavnika v parlamentu v Rimu.

Poslanec SD Nemec je v pismu spomnil, da so položaj slovenske narodne skupnosti v Italiji, njene pravice in obveznosti opredeljene v italijanski ustavi. V njenem 6. členu so jezikovnim manjšinam zajamčene pravice, ki se nato urejajo s posebnimi zakonskimi dopolnili. Izhajajoč iz tega je italijanski parlament leta 2001 s sprejetjem posebnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino potrdil zavezo, da volilni zakoni za volitve v senat in poslansko zbornico vsebujejo določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini (26. člen).

Matjaž Nemec

"Ob nedavno izglasovanem ustavnem zakonu za zmanjšanje števila poslancev in senatorjev italijanskega parlamenta se tako poraja dvom o možnosti uresničevanja teh pravic, kar vodi v manjšo verjetnost izvolitve predstavnika slovenske manjšine v italijanski parlament. Še več, zdi se, da bosta brez posebnih zakonskih določil, ki bi korigirala nedavno ustavno spremembo, uresničevanje posebnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino, navsezadnje pa tudi ohranjanje ustavnih zavez o varovanju jezikovnih manjših, pomembno okrnjena," je zapisal Nemec v pismu, ki so ga včeraj posredovali iz poslanske skupine SD.

"Zagotovila visokih predstavnikov italijanske politike, med drugim tudi premierja Giuseppeja Conteja, da spremembe ne bi smele prizadeti različnih specifičnosti italijanske države, med katere nedvomno sodijo jezikovne manjšine, nas navdajajo s pričakovanjem, da boste predstavniki obeh domov italijanskega parlamenta naredili vse, kar je v vaši moči, da se ohranijo, spoštujejo in primerno zavarujejo pravice jezikovnih manjšin v Italiji", je še zapisal Nemec v pismu. Dodal je, da je zavoljo dolgoletnih dobrih odnosov med državama in obojestranskih naporov za uresničevanje pravic manjšin na obeh straneh meje prepričan, da bo temu tako.

???????????????????????? Na predsednico Odbora za zunanjo politiko in komunitarne zadeve Poslanske zbornice Italijanske republike Marto...

Objavil/a Matjaž Nemec dne Četrtek, 10. oktober 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija