NEDAVNA UJMA OPUSTOŠILA GOZDOVE: Najhujši vetrolom v zadnjih 20 letih

Slovenija

Ujme, ki so 11. in 12. decembra prizadele območje Slovenije, so poškodovale za več kot 1,3 milijona kubičnih metrov drevja. Gre za najhujše poškodbe gozdov zaradi vetra v zadnjih 20 letih, so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Poškodbe v gozdovih zaradi vetroloma so največje na Kočevskem, Notranjskem in na Koroškem, močno poškodovana območja gozdov so tudi na Jezerskem, na Solčavskem in v Dravski dolini. Do poškodb je prišlo tudi v drugih predelih Slovenije, še najmanj so poškodovani gozdovi na vzhodu države, so po natančnejšem ogledu terena sporočili iz zavoda.

Najbolj pogosto je veter prevračal drevesa smreke, pa tudi jelke in listavce. Veter je drevje podiral in lomil večinoma posamično, v šopih in skupinah ter ponekod tudi ploskovno na večjih površinah.

Na Kočevskem in na Notranjskem je veliko poškodovanega drevja na območju saniranih žarišč podlubnikov. Razlog za to so predvsem vrzeli v sestojih in slabša stabilnost robnih dreves, kar povečuje ogroženost gozda zaradi rušilne moči vetra, so pojasnili strokovnjaki.

Lastnike gozdov ponovno pozivajo, da sami pregledajo svoje gozdove. S sanacijo posledic vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe zavoda za gozdove, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo vse dodatne informacije.

Kljub pospešenemu čiščenju gozdnih cest je zaradi podrtega drevja več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov še vedno neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so ponekod nastale tudi zaradi močnega deževja in plazov.

Sanitarna sečnja poškodovanega drevja se je ponekod že začela. Prioritetno gozdarji in lastniki še vedno odstranjujejo podrto drevje z gozdnih cest, da bo mogoč dostop do poškodovanih gozdov.

 

Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja prihodnjega leta, da se preprečijo dodatne škode zaradi namnožitve podlubnikov na poškodovanem drevju.

Do sedaj so največ poškodb povzročila neurja z močnim vetrom v poletju 2008, zaradi katerih je bilo v letu 2008 posekanih skupno za 430.000 kubičnih metrov dreves. Orkanski veter je 13. julija tistega leta na omejenem področju na prelazu Črnivec med Kamnikom in Gornjim Gradom podrl za 350.000 kubičnih metrov drevja.

Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočajo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, sicer naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce. Obiskovalcem gozda medtem še vedno svetujejo, da se izogibajo poškodovanih gozdnih predelov, saj je v krošnjah še vedno veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko poškodujejo obiskovalce.

Poškodbe gozdov, ki jih je v zadnjih dneh povzročil veter, presegajo do sedaj znane poškodbe zaradi vetrolomov, ki so se zgodili v zadnjih 20 letih, tako po količini poškodovanega drevja kot po obsegu prizadete površine, so dodali v zavodu.

Deli novico:

Mene bolj zanima |  18 .12. 2017 ob  18: 04
Kdo bo zdaj saniral te gozdove,ali se bo ponovila zgodba po zadnjem žledolomu ko so drevesa ležala po gozdovih dolgo časa in so se v njih vselili škodljivci?Smo že dokazali,da smo slabi gospodarji svojih gozdov in se ta država in odgovorni do njih slabo obnaša in išče krivce drugje.
Seveda |  18 .12. 2017 ob  17: 36
Sej berete novice ne....za vse vremenske ujme je kriv moj avto, moja peč, moja krava, ki še plinov ne bi smela spuščat in še kakšna budalaština.......o ja, pa antarktika se topi in to v največji meri zaradi nas, nas navadnih smrtnikov, ker smo kupili PVC vrečko, ker nismo šli s kolesom v službo ampak z avtom in ker nismo kravam zaprli ta zadnje!