NE SPREGLEJTE: Ta znak na obrazu je lahko pokazatelj rakavega obolenja

Trendi

Simptomi pljučnega raka se ne pokažejo, dokler bolezen ne napreduje, vendar obstajajo majhni znaki, ki ga lahko napovejo že zgodaj. Eden od teh se lahko skriva na vašem obrazu.

Mnogi mislijo, da je otekanje na obrazu znak alergijske reakcije, toda napihnjen obraz je lahko posledica zapore zgornje votle vene, ki je glavna krvna žila zgornje polovice telesa. Njena naloga je prenos krvi, bogate z ogljikovim dioksidom, iz glave, vratu, zgornjih okončin in prsnega koša, v desni atrij srca. Zapora te vene se pojavi, ko se v bližini razvije pljučni rak in začne pritiskati nanjo ali se razširi na bližnje bezgavke. Do napihnjenosti lahko pride tudi v predelu vratu.

Drug možen simptom raka pljuč, ki ga marsikdo morda spregleda, so spremembe v prstnih jagodicah, ki nabreknejo in postanejo opazno večje (ta pojav se imenuje betičasti prsti). To je znak, da nam primanjkuje kisika v krvi, kar je lahko povezano z nastankom pljučnega raka.

Pozorni morate biti tudi na izgubo apetita ali nepojasnjeno izgubo teže. Ta se običajno pojavi pri bolnikih z rakom pljuč, debelega črevesa ali trebušne slinavke. Bolniki z rakom pljuč imajo težave z žvečenjem in požiranjem, lahko imajo slabost ali izgubijo apetit.

Drugi simptomi raka pljuč:

- kašelj, ki ne mine ali dva ali tri tedne,

- kašelj, ki se sčasoma poslabša,

- ponavljajoče se pljučne okužbe,

- kašelj, ki ga spremlja krvavitev,

- bolečine pri dihanju ali kašljanju,

- občutek težke sape (kratka sapa),

- občutek utrujenosti in pomanjkanja energije.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija