RAK DOJK, TEŽAVE S KOŽO IN VROČINSKI VALOVI: Več kot dovolj razlogov, zakaj bi se ženske morale odpovedati alkoholu

Trendi

Raziskave kažejo, da so ljudje, ki pijejo alkohol, bolj družabni, posledično pa imajo tudi več prijateljev in čustvene podpore. Ampak, kako alkohol v resnici deluje na naše možgane in telo? Podatki za ženske se razlikujejo od moških.

Če bi moški in ženska spila enako količino alkohola v enakem času, bi bila raven alkohola v krvi pri ženski višja kot pri moškemu. Ne le zato, ker so ženske že po naravi nižje, temveč tudi zato, ker njihovo telo vsebuje manj vode.

Vsako pitje alkohola dehidrira našo kožo, še posebej pa bi se ženske morale izogibati pitju belega vina in žganja. Zaradi alkohola se tudi pogosteje zredimo, saj nas spodbuja k jedi, ne smemo pa pozabiti niti na sladkorje, ki nastajajo v samih alkoholnih pijačah.

Raziskave so tudi pokazale, da tako imenovano popivanje na mah, ko spijemo več kozarcev alkoholne pijače enega za drugim, slabše deluje na naše možgane, kot če pijemo postopno.

Če ste mislili, da pod vplivom alkohola boljše spite, se motite. Opiti zares globlje spimo, a le kake štiri ure, pogosto pa se nato prebudimo z glavobolom.

Pitje alkohola dela slabo uslugo tudi ženskam v menopavzi, saj potencira njihove vročinske valove in potenje. Tudi ena sama doza alkohola pa poviša stopnjo prolaktina v ženskem telesu. Ta hormon sicer regulira ovulacijo, zato nekateri znanstveniki trdijo, da njegovo povišanje privede do večjega tveganja za nastanek raka na dojkah.

Da pa ne bo vse tako črnogledo, obstaja psihološka teorija, da alkohol ljudem pomaga razmišljati izven okvirjev. Zato se opitost mnogokrat tudi povezuje z različnimi umetniki - pisatelji, pesniki, igralci.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .01. 2020 ob  16: 46
moški pa ne bi smeli piti, ker jim zgornja glava ponori, spodnja pa jim ne stoji