NAVIJAŠKO NASILJE ALI KAJ DRUGEGA? Napadi v lokalih in na ulicah, med poškodovanimi 9-letni otrok

Kronika

Na območju Knina na Hrvaškem so v sredo zvečer zamaskirane osebe napadle goste in lastnike lokala, v katerem so po televiziji spremljali nogometno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov beograjske Crvene zvezde. Hrvaška policija je potrdila, da je bilo v lokalu poškodovanih pet gostov. V podobnem napadu v drugem lokalu pa nihče ni bil poškodovan. Nogometaši Young Boys so na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Bernu remizirali z beograjsko Crveno zvezdo (2:2), a niti tam domači navijači niso bili zadovoljni z razpletom tekme. Do prvih incidentov v Bernu je prišlo že pred tekmo, ko so napadli več sto navijačev Crvene zvezde na poti do stadiona, nekaj je bilo poškodovanih.

V kraju Uzdolje pri Kninu so zamaskirani napadalci v sredo zvečer okrog 22.30 napadli lastnika lokala in goste. V napadu je bilo ranjenih pet oseb, med njimi tudi mladoletna, je danes potrdila šibeniško-kninska policijska uprava na svoji spletni strani.

Po poročanju lokalnih medijev je med poškodovanimi devetletni deček, vse pa so oskrbeli v kninski bolnišnici. Lastnik lokala naj bi dobil v glavo steklenico, neuradno naj bi imel eden od napadalcev tudi mačeto, je poročal lokalni portal feral.news.

Kot so dodali, naj bi približno 15 oseb napadlo goste lokala, ki so spremljali televizijski prenos nogometne tekme Crvene zvezde, ki je v okviru kvalifikacij za ligo prvakov igrala v Švici proti moštvu Young Boys. Navajajo indice, da napadalci niso bili z območja Knina.

Manj kot pol ure za tem so neznane osebe napadle tudi goste lokala v kraju Đevrske. Med drugim so napadalci razbili inventar lokala, a nihče ni bil poškodovan. Policija je potrdila, da je pridržala nekaj oseb, ki jih povezuje z napadoma ter da nadaljuje preiskavo o okoliščinah dogodkov.

Povedala je, da gre za kaznivo dejanje nasilnega obnašanja, povzročanja telesnih poškodb in poškodovanja tuje stvari. Za tovrstna kazniva dejanja hrvaški zakon določa do tri leta zapora.

Saborski poslanec vladne Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) in predsednik krovnega združenja Srbov na Hrvaškem, Srbskega narodnega sveta (SNV) Boris Milošević je danes na svojem Facebook-profilu ocenil, da gre za še en sovražen zločin proti srbski manjšini na Hrvaškem. Meni, da ni šlo za obračun med navijači, temveč napad na goste lokala, med katerimi so bili tudi ženske in otroci.

Spomnil je, da sta napada na območju Knina nadaljevanje sovražnih zločinov, kot sta letos že bila napada na vaterpoliste Crvene zvezde v Splitu ter na sezonske delavce srbske narodnosti iz Vukovarja na otoku Braču. Napadalci v Splitu in na otoku Braču so bili pripadniki navijaške skupine Torcida, ki podpira nogometni klub Hajduk iz Splita.

Do nasilja nad navijači je prišlo tudi v samem Bernu, kjer je potekala tekma. Policija je morala uporabiti opozorilne strele, da je preprečila še hujši pretep, so danes sporočili iz kantonske policije. Pet oseb je bilo poškodovanih, tri so končale za zapahi.

Tudi po tekmi je prišlo do incidentov. Takoj po dvoboju je tiskovno predstavnico beograjskega kluba Tatjano Šajković zadela steklenica. Šajkovićeva je bila na poti proti mešani coni, ko jo je v roko zadela steklenica, ki je priletela s tribun navijačev Young Boys. Kot so sporočili iz Crvene zveze, k sreči tiskovna predstavnica ni resneje poškodovana.

Napeto je bilo tudi zunaj stadiona, policija je imela veliko dela pozno v noč.

Že pri vstopu navijačev beograjskega kluba na stadion je zasegla številne palice, pirotehnična sredstva in tudi ponarejene vstopnice. Po navedbah agencije Keystone-SDA pa so nogometni huligani na poti s stadiona vrgli polno pločevinko piva v nek lokal, ker naj bi jih zmotila mavrična zastava skupnosti LGTB.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  22 .08. 2019 ob  13: 24
Pa kaj bi pricakovali od ljudi , katere zdruzuje nizek iq , ignoranca , in ljubenen do nasilja (do sporta sigurno ne).

Se po definiciji:
sl.wikipedia.org/wiki/Navijaštvo

Navijáštvo je svetovni pojav prisoten v kateremkoli športu. Privrženci raznih klubov so se začeli že z ustanovitvijo le-teh združevati v lastne skupine, ki pod skupnim imenom bodrijo svoje igralce in jim nudijo moralno podporo na igrišču. Pripadnik navijaške skupine športne ekipe se imenuje navijač.

Žal je navijaštvo že od samih začetkov povezano z nasiljem, ki je neizogiben del človeške kulture. Včasih gre pri tem le za prehod iz verbalnih spopadov k fizičnim, pogosto, še posebej v zadnjem času, pa gre za načrtno uničevanje in ustrahovanje nasprotnikovih navijačev in lastnine rivalskih klubov. Vsaka navijaška skupine je sestavljena iz podskupin, ki imajo vsaka svoje specifične člane iz specifičnih družbenih slojev. Po navadi so v tako imenovanih »prvih ekipah« navijaških skupin pripadniki delavskega razreda s pomankljivo izobrazbo. Ta skupina je po navadi bolj nagnjena k nasilju. V drugi in tretji (ali celo četrti) »ekipi« pa so pripadniki višjih slojev z višjo izobrazbo, ki niso tako agresivni.

Po navadi si »prve ekipe« navijačev po navadi dodajo k imenu navijaške skupine še naziv »ultras« kar pomeni da so to »bojne enote« te navijaške skupine in to ponosno izražajo s simboli, ki jih po navadi nosijo na jaknah, kapah, šalih, zastavah in ostalih navijaških rekvizitih.

ORGANIZIRANO NAVIJASTVO JE ZA MANJVREDNE DEBILE.