NASTALA JE NEPRECENLJIVA ŠKODA: Zagorel je depo enega izmed največjih tehniških muzejev

Svet

V Ingolstadtu je v sredo ponoči zagorel depo Nemškega muzeja v Münchnu, ki se uvršča med največje tehniške muzeje na svetu. Muzej je v depoju hranil okoli 8000 eksponatov. Gmotno škodo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ocenjujejo na najmanj deset milijonov evrov, netvarna škoda je neprecenljiva.

Požar je po pisanju dpa v sredo ponoči divjal več kot dve uri. Med eksponati, ki jih je uničil, je denimo mikroskop Nobelovega nagrajenca za kemijo Manfreda Eigena. "Mikroskopa Nobelovega nagrajenca ne dobite še drugič," je razsežnost škode ponazoril predstavnik za stike z javnostmi v muzeju Gerrit Faust. Kot je sporočila policija, vzrok požara ni znan, zadevo tudi že preiskujejo kriminalisti. Poškodovanih v požaru ni bilo.

Jim bo kaj uspelo rešiti?

Nemški muzej nima osrednjega depoja, zato je za hranjenje eksponatov, ki niso vključeni v aktualne razstave, najel več depojev po Bavarski. Depo v Ingolstadtu je imel v uporabi že dalj časa, v njem pa je hranil od šivalnih strojev pa do jadralnega letala. V muzeju upajo, da jih je, ker so izdelani iz kovin, veliko požar prestalo. Da so jih le prekrile saje, ki se jih bo dalo v restavratorskih delavnicah očistiti in jih tako rešiti.

Deli novico:

Hhhh |  11 .10. 2018 ob  19: 15
Koliko so vas placali da ste onemogocili komentiranje na vaso novico o postavljanju temeljev za zd piran sramotaaaaa