NASILNIM PROTESTOM NA NIZOZEMSKEM NI VIDETI KONCA: Bodo oblasti kljub temu še dodatno zaostrile ukrepe? (FOTO, VIDEO)

Kronika

V več nizozemskih mestih so v nedeljo zvečer že tretji dan zapored potekali protesti proti ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. Znova so izbruhnili tudi izgredi, ki pa so bili tokrat nekoliko manj nasilni kot pretekli dve noči v Rotterdamu in Haagu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so v mestih Groningen in Leeuwarden na severu, v Enschedeju na vzhodu in Tilburgu na jugu uporabljali pirotehnične izdelke in uničevali lastnino. V Leeuwardnu je bila začasno prekinjena nogometna tekma, potem ko so navijači, ki zaradi omejitev nimajo dostopa na tekme, na igrišče metali petarde.

Tudi tokrat je policija več ljudi pridržala. Med drugim so zaradi nasilja aretirali pet izgrednikov v središču mesta Enschede blizu nemške meje, v Rotterdamu pa so jih prijeli 26, ker so prav tako med polčasom nogometne tekme policijo obmetavali s pirotehničnimi sredstvi, smetnjaki in drugimi predmeti.

Skupno je bilo v zadnjih dneh protestov proti najnovejšim omejitvam javnega življenja po navedbah policije in lokalnih medijev pridržanih že 130 ljudi.

Najnovejši protesti sledijo dvema dnevoma nasilja, ki je zaznamovalo zbiranje nasprotnikov ukrepov že v petek v Rotterdamu in soboto v Haagu. Policija, ki so jo izgredniki obmetavali s pirotehničnimi sredstvi, kamni, obenem pa so zažigali kolesa in avtomobile, je takrat uporabila vodne topove, v Rotterdamu pa je celo streljala.

Na Nizozemskem je spričo zaostrenih epidemioloških razmer pred dobrim tednom dni začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami glede delovanja restavracij, trgovin in športnih dogodkov.

Državo so že januarja doleteli najhujši izgredi v štirih desetletjih, potem ko je v veljavo stopila nočna omejitev gibanja. A eden še strožjih ukrepov morda šele prihaja. Nizozemska vlada namreč razmišlja, da bi necepljenim proti covidu-19 prepovedala vstop v bare in restavracije.

Protestniki so se zbrali tudi v Bruslju, brez nasilnih izgredov ni šlo 

V Bruslju se je včeraj na protestih proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa zbralo okoli 35.000 ljudi. Protestniki so med drugim nasprotovali širjenju pogoja PCT, saj bo covidno potrdilo od danes med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih. Na sprva mirnem shodu je kasneje izbruhnilo nasilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina protestnikov je po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga začela obmetavati varnostne sile s pirotehniko. Policija pa je v odgovor uporabila vodni top in solzivec.

Protest v Bruslju so oblasti sicer dovolile. Protestnikom pa so dovolili shod, ki se konča na območju evropske četrti.

V Belgiji v zadnjem času beležijo porast števila okužb. V povprečju v državi z 11,5 milijona prebivalci na dan potrdijo po več kot 12.000 novih okužb. Število sprejemov v bolnišnice se je v zadnjem tednu povečalo za 29 odstotkov, poroča Belga.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  23 .11. 2021 ob  02: 10
@4ugoketo Yup, takih je kar nekaj, slepi in gluhi a na zalost, ne nemi. Tako kot Nemci, ki so leta 1940 tiho sprejemali vse ukrepe ki jih je Hitler uvajal. Ravno tako kot vseved, td, Stiv in podobni. Ker so se cepili (bedaki) mislijo, da so sedaj prvorazredni drzavljani. A niso drugo kot marionete. Brez mozga, samo spagice.
4ugoketo |  22 .11. 2021 ob  21: 02
Gluhi, slepi, nemi.

Kdor mirno sprejema PCT ali kakšne druge "dovolilnice",
kdor mirno gleda, da hočejo cepiti otroke in mlade z nevarnimi cepivi
mu ni za govorit, ker tudi razume ne!

Živeli
manemebasat |  22 .11. 2021 ob  20: 19
Poserjem se na vse tri! Pahorja, Janso in Jebusa
manemebasat |  22 .11. 2021 ob  16: 38
Si uzaljen, ker sem rekel, da si teleban in ne vidis centimetra pred nosom?
vseved |  22 .11. 2021 ob  16: 12
@manemebasat, ja in Jezus je bil brezmadežno spočet.
manemebasat |  22 .11. 2021 ob  15: 39
Ta dva kriminalca, Jansa in Pahor, sta podpisala pogodbo z farmomafijasi/farmokriminalci in bodo slej kot prej uvedli obvezno cepljenje tako kot v nacisticni Avstriji. Telebani, ki ne vidijo centimetra pred nosom, so nasedli temu komplotu, in jima ploskajo. Moramo se upreti na vse nacine, ker ce ne bo kot na Kitajskem. Saj tu vec ne gre za zdravje, ampak za popolno kontrolo. Ta green pass je samo uvertura v digitalno kontrolo vsega.
Martin Kacur |  22 .11. 2021 ob  10: 37
-2
stranski učinki prebolelega covida.

V solzivec je bil primešan Pfizer. Potrdila o cepljenju lahko dvignejo na policijski postaji.
vseved |  22 .11. 2021 ob  09: 53
@Ištrijan, kaj boš naredil, ko ti bodo jutri izmečki zažgali hišo ker se ne strinjajo z ukrepi?
Ištrijan |  22 .11. 2021 ob  09: 17
@seved | 22 .11. 2021 ob 09: 09

Rok Svetlič, si to ti?
vseved |  22 .11. 2021 ob  09: 09
-2
Policija bi morala streljat na huligane, ki uničujejo lastnino!