DRUGI ZAPOREDNI DAN PROTESTOV NA NIZOZEMSKEM: V izgredih poškodovanih več policistov (FOTO, VIDEO)

Svet

Na nizozemskih ulicah se je v soboto znova zbralo na tisoče nasprotnikov vladnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Že drugi dan zapored so izbruhnili izgredi. V Haagu je bilo poškodovanih pet policistov, policija pa je aretirala sedem protestnikov.

V soboto čez dan se je na ulicah nizozemskih mest zbralo več tisoč ljudi, ki so mirno protestirali proti omejitvenim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa. Proti večeru so se protesti v več mestih znova sprevrgli v nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do nasilja je med drugim prišlo v Haagu, kjer je policija aretirala najmanj sedem ljudi. Poškodovanih pa je bilo pet policistov, od tega so morali enega, ki je utrpel pretres možganov, prepeljati v bolnišnico. Dva sta utrpela poškodbe sluha zaradi močnih pokov pirotehničnih izdelkov.

V mestih Alkmaar na zahodu države in Almelo na vzhodu pa so navijači vdrli na dve nogometni tekmi nizozemske prve lige, ki sta zaradi epidemije potekali pred praznimi tribunami. Tekmi so morali prekiniti za več minut, poročajo nizozemski mediji.

Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi v Amsterdamu, čeprav je ena od skupin zaradi petkovega nasilja pred tem odpovedala za soboto napovedan protest. Okoli tisoč pa jih je prišlo na ulice mesta Breda na jugu Nizozemske. Med drugim so nosili napise, kot je "Ne zaprtju". 

Novi izgredi so izbruhnili po nasilnih petkovih protestih v Rotterdamu, na katerih je policija streljala in uporabila vodni top. "Tri protestnike je ranil naboj. Še vedno so v bolnišnici," je sporočila policija. Dodali so, da bo kriminalistični preiskovalni urad preiskal, ali so poškodbe povzročili policijski naboji.

Vse skupaj je bilo sicer v Rotterdamu ranjenih sedem ljudi, vključno s policisti.

Policija je v petek tam aretirala 51 ljudi, od tega jih je polovica mladoletnih. Izgredniki prihajajo iz različnih delov države, je navedla policija, ki nadaljuje iskanje nasilnežev.

Na Nizozemskem je spričo zaostrenih epidemioloških razmer minulo soboto začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami glede delovanja restavracij, trgovin in športnih dogodkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .11. 2021 ob  13: 23
V vsaki vojni obstajajo civilne/nedolzne zrtve. In to danes JE vojna!
Martin Kacur |  21 .11. 2021 ob  20: 27
-2
Posledice prebolelega COVIDa.
vseved |  21 .11. 2021 ob  15: 48
@ manemebasat, ok. ljudje protesrirajo in izražajo nezadovoljstvo. Ampak povej mi, kaj je kriv lastnik trgovine, lokala, avtomobila da mu vreščeče opice zažgete in razbijete lastnino?
manemebasat |  21 .11. 2021 ob  14: 53
Bravo Nizozemci!
Ištrijan |  21 .11. 2021 ob  11: 19
Po mnenju nekaterih nasih komentatorjev so ti protestniki najbrz balkanci.....ker po njihovem mnenju samo balkanci radi protestirajo in se ne drzijo ukazov oblasti.