NAŠA BOLNIŠNICA BI LAHKO BILA PRVA V EVROPI: Namesto zaposlenih bi hrano razvažali roboti (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec čaka na odločitev južnokorejskega partnerja, ali se bo odločil za pilotno postavitev robotov za razvažanje hrane znotraj slovenjgraške bolnišnice. "Odločitev bo znana nekje do konca marca," je na današnji seji članom sveta bolnišnice povedal direktor bolnišnice Janez Lavre.

Robot za raznos hrane južnokorejskega podjetja Yujin Robot

Če bo odločitev južnokorejskega partnerja pozitivna, bi koroška bolnišnica postala prva v Evropi, kjer bi hrano po bolnišnici od kuhinje do oddelkov razvažali roboti in bi tako razbremenili zaposlene.

V primeru pozitivne odločitve bo bolnišnica šla v pripravo infrastrukture in posebnega dvigala s telekomunikacijskimi rešitvami ter tudi v pripravo celotne logistike razdeljevanja hrane. "Na papirju intenzivno potekajo dogovarjanja," je danes dejal Lavre in pojasnil, da bolnišnica trenutno v okviru prenove centralne kuhinje pripravlja idejne projekte.

Bolnišnica v Slovenj Gradcu bi bila prva bolnišnica v Evropi, kjer bi hrano raznašali roboti.
Finančna ocena naložbe je med 500.000 in 700.000 evri, od tega bi nekaj krila bolnišnica iz lastnih sredstev, nekaj bi poskušala bolnišnica pridobiti tudi evropskih sredstev, je članom sveta zavoda še pojasnil Lavre.

Robote izdeluje južnokorejsko podjetje Yujin Robot, bolnišnica pa se glede pilotne uvedbe dogovarja z avstrijskim podjetjem, ki je zastopnik tega proizvajalca za Evropo. V projektu sodeluje tudi ravensko podjetje Viptronik. Bolnišnica naj bi v primeru izvedbe projekta nabavila pet robotov, ki se sami orientirajo v prostoru in se premikajo s hitrostjo enega metra na sekundo.

Člani sveta zavoda so sicer na današnji seji potrdili poročilo o izvedenih sanacijskih ukrepih v obdobju od oktobra do konca decembra lani in glede na realizirane ukrepe potrdili tudi delovno uspešnost članom sanacijske uprave.

Predsednik sveta zavoda Simon Jevšinek je za STA dejal, da je z izvajanjem sanacije v slovenjgraški bolnišnici zadovoljen, saj ta sledi sanacijskemu programu in tudi iz današnjega poročila je po njegovih besedah "razvidno, da so na pravi poti".

Podatki za lansko poslovanje bolnišnice še niso dokončno znani. Lavre ocenjuje, da je bolnišnica leto sklenila z okoli enim milijonom evrov primanjkljaja, kar je manj kot v sanacijskem programu predvidenih 1,29 milijona evrov.

Deli novico: