DRAMA NA URGENCI: Norel z gasilnim aparatom (FOTO, VIDEO)

Kronika

Okoli polnoči je 24-letnik na urgenci zagrebške bolnišnice Dubrava žalil zdravniško osebje, nato pa je izpraznil gasilni aparat. Na srečo nihče ni bil poškodovan, nastalo je le nekaj materialne škode. Storilca so policisti prijeli. V zagrebških bolnišnicah so konec tedna sicer zabeležili dva nasilna incidenta, zaradi katerih je morala posredovati policija. 

Kot poročajo hrvaški mediji, je bil mladenič na pregledu na urgenci, ko je proti zdravniškemu osebju usmeril gasilni aparat, s katerim je razbil vrata in med drugim grozil. Vznemiril naj bi se med CT pregledom z računalniško tomografijo. Razbil naj bi nekaj inventarja ter izpraznil gasilni aparat po hodniku in ordinaciji. Pri tem ni nikogar napadel. Videoposnetek incidenta si lahko ogledate spodaj.

Že prejšnji teden pa se je zgodil napad na zdravstvene delavce v kliniki za pljučne bolezni Jordanovac. Hrvaški minister za zdravje Milan Kujundžić je danes ostro obsodil oba napada ter potrdil, da že dlje časa obravnavajo možnost povečanja varnosti v zdravstvenih ustanovah z uvajanjem varnostnih kamer in redno varnostno službo. 

V pogovoru z novinarji ob današnji slovesni otvoritvi novih prostorov v zagrebški klinični bolnici Sveti Duh je Kujundžić poudaril, da bi morali uveljaviti strožje kazni za nasilje nad medicinskim osebjem. Povedal je, da nekatere bolnišnice na Hrvaškem že imajo varnostnike in varnostne kamere, in dodal, da preučujejo možnost, da bodo tovrstne varnostne ukrepe uveljavili tudi v drugih zdravstvenih ustanovah, "če se bodo trendi nasilja nadaljevali".

Zdravstveni delavci na Hrvaškem vse pogosteje tarče nasilja

Hrvaški zdravniški sindikat (HLS) je po dveh zadnjih napadih na medicinsko osebje v bolnišnicah od hrvaške vlade zahteval, naj nujno okrepi varnost v zdravstvenih ustanovah. V današnjem sporočilu za javnost so izpostavili, da so zdravstveni delavci na svojih delovnih mestih vse pogosteje žrtve ter da je zaskrbljujoče, ker je vse več fizičnih napadov.

Izpostavili so, da z lanskimi spremembami kazenskega zakonika zdravnikov niso uvrstili med uradne osebe, kar so zahtevali od leta 2008, ko so začeli opozarjati na pogostejše napade na zdravnike. Fizično preprečevanje ali grožnja s preprečevanjem opravljanja službe uradnih oseb, kot so policisti in pravosodni uradniki, je na Hrvaškem kaznivo dejanje in ne zgolj prekršek.

Zahtevajo strožje varnostne ukrepe

Vladi so predlagali, da bi v zdravstvenih ustanovah uveljavili 24-urno varnostno službo ter video nadzor v čakalnicah in sprejemnih mestih. Zahtevajo tudi strožji nadzor vseh obiskov v zdravstvenih ustanovah ter razglasitev zdravstvenih ustanov za kraje ničelne tolerance do nasilja. Pričakujejo tudi najostrejše kazni za napadalce na zdravnike med opravljanjem njihovega dela. Zavzemajo se tudi za to, da bi zdravstvene ustanove redno obveščali o imenih in fotografijah vseh napadalcev.

S hrvaškega ministrstva za zdravje so danes sporočili, da letošnje spremembe zakonodaje med drugim predvidevajo do pet let zapora v primeru, da je bilo med napadom ogroženo življenje zdravstvenih delavcev, ki so opravljali svoje delo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija