NAPOVED STAVKE V HITU DAJE POD VPRAŠAJ IZPLAČILO BOŽIČNICE: 200 zaposlenih manj in 22 odstotkov višje plače

Slovenija

Uprava novogoriškega Hita dvomi v primernost napovedi stavke sindikata igralniških delavcev za 9. december, o kateri so bili včeraj uradno obveščeni. Pogovori s socialnimi partnerji tečejo, kot sta se strani zavezali s stavkovnim dogovorom, zatrjujejo v družbi in dodajajo, da napoved stavke pod vprašaj postavlja tudi izplačilo letošnje božičnice.

"Stavkovne zahteve, ki se po vsebini bistveno ne razlikujejo od tistih iz prejšnje stavke, so bile že predmet obravnave, pogajanj ter končno tudi stavkovnega dogovora," so v odzivu na napoved stavke Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) zapisali v Hitu. Zatrdili so, da uprava zaveze izvršuje, "zato je na mestu vprašanje o primernosti vnovične uporabe instituta stavke".

Stavkovne zahteve sindikata SIDS po trenutnih Hitovih ocenah pomenijo dvig stroškov dela na letni ravni za 12 milijonov evrov. "Napoved stavke postavlja pod vprašaj izplačilo letošnje božičnice. Obseg finančnih posledic stavke pa bo terjal ustrezne poslovne prilagoditve," so zapisali.

Vodstvo je prepričano, da je skupni cilj obeh strani dolgoročna stabilnost poslovanja in prihodnost zaposlenih v podjetju. To bi moralo prevladati nad individualnimi interesi sindikata, so dodali.

Strategijo družbe, ki je vključevala tudi sanacijski program za zagotovitev poslovne stabilnosti družbe Hit, so nadzorniki sicer potrdili leta 2019, kot so zapisali v Hitu, pa je poslovno in finančno prestrukturiranje prineslo želene rezultate.

Družba Hit je v prvih desetih mesecih letošnjega leta ustvarila 140,8 milijona evrov bruto realizacije, kar je primerljivo s poslovanjem v letu 2019, so zapisali. Strošek dela pa je v prvih desetih mesecih leta presegel strošek dela v letu 2019.

Od leta 2019 se je število zaposlenih zmanjšalo za 200, povprečna plača zaposlenega v družbi Hit pa se je v tem času povečala za 22 odstotkov. V obdobju od januarja do oktobra je znašala 2479 evrov bruto, so sklenili.

Igralniški delavci so v Hitu letos že stavkali. Stavka se je začela 29. septembra in trajala še prvi vikend v oktobru. SIDS je takrat napovedal, da naj bi trajala vse vikende do konca leta, vendar so sredi oktobra z vodstvom igralniške družbe dosegli dogovor o najpomembnejših stavkovnih zahtevah. Zato so stavko prekinili in nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi.

"Ob tokratni napovedi stavke smo ponovno izpostavili zahteve, ki se jih uprava ni držala ali jih spoštovala. Tokrat se ne bomo več pogajali mesečno, ampak se bodo vse dogovorili pred ali med stavko," so ob napovedi nove stavke, ki naj bi se začela 9. decembra in nato trajala vse konce tedna tudi v letu 2023, v izjavi za javnost zapisali v sindikatu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija