NAPET ZAKLJUČEK LETA V LUKI KOPER: Svet delavcev bo še pred izredno skupščino sklical zbor delavcev

Koper

Svet delavcev Luke Koper je danes razpravljal o razmerah v družbi in sklenil, da skliče zbor delavcev, ki bo v prihodnjih dneh med drugim govoril o predlogu za nezaupnico upravi in sodelovanju Madžarske pri drugem tiru, je za STA dejal predsednik sveta delavcev Mirko Slosar. Zbor naj bi potekal še pred skupščino, sklicano za 28. december.

"V prihodnjih dneh, pred zborom delavcev, bodo potekale aktivnosti in seznanitev vseh zaposlenih, pogovori z njimi. Zbor delavcev je najširša oblika sveta delavcev, ki obravnava najpomembnejša vprašanja," je pojasnil Slosar.

Po njegovih besedah so danes govorili o vprašanjih, pomembnih za prihodnost podjetja in zaposlenih, med drugim o neuradnih informacijah Primorskih novic, da naj bi v upravljanje Luke Koper spustili Madžare, ki bi v zameno za finančni vložek v podjetje 2TDK v upravljanje dobili zemljišče, ki je zunaj ograje luke, a je del prostorskega načrta za pristanišče. Te informacije so na infrastrukturnem ministrstvu sicer že zanikali.

"S tem bi onemogočili širjenje Luke Koper. Če bi kdaj prišla želja po širitvi Luke Koper, bi imeli Madžare sredi pristanišča," je poudaril predsednik sveta delavcev, ki takim potezam nasprotuje. Slosar je dejal, da gre za pomembno vprašanje za prihodnost Luke Koper, zato bodo o njem govorili vsi zaposleni skupaj.

Luka Koper bo imela sicer 28. decembra izredno skupščino, na kateri bodo na predlog nadzornega sveta med drugim odločali o nezaupnici upravi pod vodstvom Dragomirja Matića. "Zdaj je tako jasno, zakaj tako hitenje z menjavo uprave," je dodal Slosar.

Ministrstvo za infrastrukturo pa je koalicijskim partnerjem danes predstavilo stanje glede priprave izhodišč za sporazum o sodelovanju Madžarske pri drugem tiru. Madžarska bi v projektu sodelovala z do 200 milijonov evrov visokim kapitalskim vložkom v 2TDK, kaj bi dobila v zameno, pa še ni znano. Izhodišča za sklenitev sporazuma državi še usklajujeta.

Deli novico:

Dispo |  19 .12. 2017 ob  13: 28
Zame bo vedno delo, saj cenijo najboljse delavce. Lahko delam, magari za kitajce.
Franz Josef |  19 .12. 2017 ob  09: 07
Kar naj pridejo Madžari, Nemci, Kitajci, whatever,... in razgonijo to bando če 'naši' niso sposobni.Banda, kaj imate za pizdit, delajte, saj ste več kot pošteno plačani...Luka pa NI VAŠA!
Feferon |  19 .12. 2017 ob  07: 33
Jedeš peče sereš peče.
@simon |  19 .12. 2017 ob  07: 31
In GGM.
Crknite lopovi |  19 .12. 2017 ob  05: 55
@Resnica ti si popolopovičev psihič.
Resnica |  18 .12. 2017 ob  23: 44
Če ima vlada poštene namere, bo zagotovila:
1) zaposlitev vseh IPS na mah in vsem, ki bodo dokazali, da so bili s tovrstnim preteklim delom oškodovani, zagotovila odškodnine;
2) razmere v nadzornem, da se čez noč očisti klientelistično zalego ter sankcionira odgovoren za nezakonito stanje najemanja delovne sile;
3) financerjem 2. tira možnost kapitalske udeležbe neposredno na financirani infrastrukturi, tj. samo in izključno 2. tiru (brez vezane trgovine).

Če bi vlada imela jajca, bi:
1) že davno pravno ukrepala zoper nadzornike, ker niso v skladu s pristojnostmi ukrepali, prav tako zoper upravo, saj ni terjala delavcev za škodo, ki so jo povzročili z nezakonito stavko in zlorabo ustavne pravice za zaslombo klientelizmu ter pokvarjeni upravi;
2) od Luke izsilila prodajo opcij za kapacitete lastnih storitev na trgu, s katerimi bi se nadomestilo del kredita izgradnje 2. tira;
3) transparentno preverila možnosti prodaje zasebne koncesije na delu območja pristanišča z javnim mednarodnim tenderjem, ki ne bi bil zavezujoč, da se pridobi ustrezno informacijo o ceni ter klientelističnim lenuhom nažene strah v kosti.
Politk |  18 .12. 2017 ob  22: 55
Vatreni(pejdi v svojo lipo)nevem kaj isces v sloveniji
Luč |  18 .12. 2017 ob  22: 36
Welcome madzaroš! Torej na terminalu za avtomobile z 1.1. Čistka? ( sem gledal v prim.novic) mejo katero so jo dobili!
simon |  18 .12. 2017 ob  22: 25
ZA VSE SO KRIVI MADŽARI
Kot |  18 .12. 2017 ob  21: 23
Zgleda je pokojni sam kriv !
Zalostno |  18 .12. 2017 ob  21: 12
Kdo je zgradil luko a mislis da tvoji dedici z kostabone.ne ampak oni so prihajali z avtobusom jih je tito vabu mona.
@ zalostno |  18 .12. 2017 ob  21: 10
Ne glumi slovencka ker si prav smesen usak dan prebiram tvoje neumne komentarje sploh se ne zavedas kaj blodis mona jedna.non stop ponizujes delavce ips.ce nebi bili njih nebi vi imeli bozicnic gospodarnosti in se in se.malo se zamisli.visjo placo maste kot doktorji z poklicno izobrazbo.
1