NAPAD V NICI SPROŽIL DOMINO EFEKT: Policija v Avignonu ustrelila moškega, na francoskem konzulatu zabodli varnostnika (VIDEO)

Kronika

Francijo je danes pretresel napad v Nici, ko je moški je v cerkvi v središču mesta z nožem ubil tri osebe, več pa ranil. Kmalu sta sledila še dva incidenta. V napadu z nožem na francoske konzulatu v Savdski Arabiji je bil ranjen varnostnik, v francoskem mestu Avignon pa je policija ubila moškega, ki je grozil z orožjem.

V mestu Avignon na jugu Francije je moški z orožjem grozil ljudem in tudi policijski patrulji, ki je prispela na kraj dogajanja. Policija je moškega ubila, poročajo francoski mediji. Drugih žrtev ni bilo.

Savdski državljan pa je na francoskem konzulatu v Džedi z nožem zabodel varnostnika in ga pri tem ranil. "Napadalca so savdske varnostne sile prijele takoj po napadu. Varnostnika so prepeljali v bolnišnico, njegovo življenje ni ogroženo," so sporočili z veleposlaništva.

Policija v provinci Meka je potrdila, da je bil napadalec Savdijec, ni pa navedla državljanstva varnostnika, ki naj bi bil lažje poškodovan.

Po terorističnem napadu pred cerkvijo Notre-Dame je policija zaprla območje.

Francosko veleposlaništvo v Rijadu je napad ostro obsodilo in pozvalo francoske državljane v Savdski Arabiji k "skrajni previdnosti".

Motiva za napad niso navedli, vendar pa bi bil lahko povezan z naraščanjem jeze v muslimanskem svetu zaradi objav karikatur islamskega preroka Mohameda v francoski satirični reviji Charlie Hebdo. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po krutem umoru francoskega učitelja, ker je med poukom o svobodi govora pokazal karikaturo, podprl pravico do objave karikatur, s tem pa sprožil oster odziv v muslimanskih državah. Potekajo protesti, številne države pozivajo k bojkotu francoskih izdelkov. V muslimanskem svetu danes sicer obeležujejo rojstni dan preroka Mohameda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija