NAJDRAŽJI HRVAŠKI CELOVEČEREC VSEH ČASOV KRITIKOV NI NAVDUŠIL: Film o generalu Gotovini je "suh, siv in dolgočasen"

Istra

Najbolj pričakovani celovečerec na letošnjem filmskem festivalu v Pulju, film General o Anteju Gotovini, je "suh, siv in dolgočasen", so po sobotni premieri filam režiserja Antona Vrdoljaka ocenili v Jutarnjem listu. Težko je pričakovati, da bo projekt prejel kakšno izmed mednarodnih nagrad, pa menijo v Večernjem listu.

Film so pripravljali deset let in snemali štiri mesece v produkciji, ki je vključevala stotine igralcev in vrsto enot hrvaške vojske ter stala skoraj 20 milijonov kun (2,7 milijona evrov). Lahko mirno rečemo, da od celovečerca nihče ni dobil tistega, kar je pričakoval, je v nedeljo poročal Jutarnji list. "Vrdoljakov general je izpolnil samo en namen. Ideološki. (...) Tako kot vsi filmi, skozi katere iz trebuha govori ideologija, je General suh, siv in dolgočasen," izpostavlja.

Meni, da film ni pošten ne politično ne zgodovinsko. Pandan celovečercu niso partizanski filmi iz 70. let prejšnjega stoletja, temveč stalinistični iz leta 1947, sklene kritik. Videli smo najdražji hrvaški film vseh časov: v zgodbi o življenju generala Gotovini prevladujejo dialogi na meji latinskoameriških telenovel, veliko je drame, malo pa resničnega človeka, meni Slobodna Dalmacija.

Nameravali so posneti velik hrvaški celovečerec o enem najbolj izpostavljenih obrazov domovinske vojne, takšnega, kot ga še ni bilo v hrvaški kinematografiji od osamosvojitve, in takšnega, po kakršnih je bila poznana nekdanja jugoslovanska kinematografija, je v nedeljo poročal Večernji list. "Težko si predstavljamo, da bo Vrdoljakov projekt dobil mednarodne nagrade. Zagotovo pa bo zadovoljil državljane, ki si že četrt stoletja želijo velik projekt o hrvaški žrtvi in pogumu hrvaških vojakov v domovinski vojni," dodaja zagrebški časnik.

"Film je staromoden, občasno nevzdržno patetičen, nabito poln s klišeji in iznakažen z več kot nespretno montažo," navaja novičarski portal index.hr. Menijo, da je film očitno podrejen nadaljevanki, ki so jo snemali vzporedno. Napovedanih je osem epizod televizijske nadaljevanke General. Po ogledu 170-minutnega filma je bilo občinstvo v puljskem amfiteatru razdeljeno. Medtem ko so nekateri navdušeno izpostavljali, da je Hrvaška končno dobila pravi celovečerec o domovinski vojni, ki je pokazal tudi "pravo mentaliteto Srbov", so bili drugi razočarani, ker ni bil izkoriščen celoten potencial razburljivega življenja Gotovine, prav tako niso bila upravičena vložena sredstva.

Tudi nekateri, ki osebno poznajo Gotovino, so dejali, da je bila umetniška svoboda pri predstavitvi upokojenega generala precejšnja. Upokojenega generala Gotovine sicer ni bilo na premieri v Pulju. Kot so poročali hrvaški mediji, je dejal, da si bo film morda nekoč ogledal v zasebni družbi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Janez |  16 .07. 2019 ob  11: 10
Pa normalno da tale Gotovina ne more biti nek heroj ali nekaj zanimivega. Po drugi vojni so šli na zahod tisoči mladih fantov iz cele juge. In veliko jih je bilo tudi v tujski legiji ali drugih vprašljivih pollegalnih organizacijah. In samo zato še ni noben heroj? Tista hrvaška Oluja je bila pa itak ofenziva, ki jo je organizirala amerika-ZDA. Tam so po ustaško nagnali z domov še tisti uborni ostanek srbov, ki jih ustaši niso poklali, in velja za sramoto evrope, skoraj kot srebrenica. In film ne more biti nekaj..kar koli.