NA GORIŠKEM SE OBETA PODRAŽITEV OSKRBE STAREJŠIH NA DOMU: Kaj je razlog?

Goriška

Novogoriški svetniki so na današnji seji podprli predlog za manjše povišanje cen oskrbe starejših na domu, ki jo v Mestni občini Nova Gorica opravlja Dom upokojencev Nova Gorica. V prihodnjem letu bo cena zaradi zaposlitve nove oskrbovalke in drugih stroškov višja za 5,1 odstotka, vendar večino te cene subvencionira novogoriška občina.

Uporabniki socialne oskrbe na domu bodo v prihodnjem letu za uro pomoči med tednom plačali pet evrov, kar predstavlja 24,35 odstotka ekonomske cene. Ob nedeljah bo cena za uporabnike 6,58 evra, na dan državnega praznika, ki je dela prost dan, pa 6,98 evra.

Oskrbovalkam se bo pridružila še ena, tako da jih bo skupno 30, skrbele pa bodo za 220 do 250 uporabnikov. Njihovo število se iz meseca v mesec spreminja, trenutno pa je na čakalni listi za pomoč 38 starostnikov.

Svetniki so bili zato mnenja, da so nove zaposlitve nujne, saj ljudje na pomoč ne bi smeli čakati. Aleš Markočič (Lista Mateja Arčona) je prepričan, da povišanja cen ne bi smeli prevaliti na uporabnike.

Nasprotno so nekateri menili, da pri večini starejših niso težave v finančnem pomanjkanju, pač pa nujno potrebujejo pomoč na domu.

Obenem je svetnica Vida Škrlj (SD) menila, da cena za uporabnike ne bo previsoka, saj bo zanje višja le za pol evra, občino pa bi prevzem še tega dela povišanja cene stal dobrih 100.000 evrov na leto.

Ob koncu razprave so svetniki s 25 glasovi za in nobenim proti potrdili predlagano povišanje cen.

Brez razprave so svetniki potrdili tudi drugi predlog občinskega odloka, ki je bil namenjen starejšim. Sprejeli so občinski odlok o sofinanciranju izvajanja brezplačnih prevozov za starejše, ki bodo zanje, tako kot ves čas od njihove vzpostavitve, brezplačni.

Svetniki so sicer sprejeli vse predlagane sklepe, nekoliko več razprave sta bila deležna le še predloga odloka o pogrebni in pokopališki dejavnosti v občini in višini točke pri nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v prihodnjem letu. Ta bo nekoliko nižja kot letos.

Ob koncu so svetniki potrdili še program dela v prihodnjem letu. Namesto predloga občinskega vodstva, ki je predlagalo osem sej mestnega sveta, so sprejeli nasprotni predlog občinskega odbora za gospodarstvo, tako da bodo imeli deset sej. "Raje kakšno več in na njej manj točk dnevnega reda," je prepričana predsednica občinskega odbora in podžupanja Damjana Pavlica (SDS).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija