NA DALJAVO SE BO ŠOLALA LE PEŠČICA UČENCEV: Srednji šoli Izola nekateri starši pošiljali celo grozilna pisma

Izola

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan glede na informacije, ki jih ima, ugotavlja, da je sredino samotestiranje učencev v šolah "v velikanski večini potekalo brez problemov". Ocenjuje, da se bo na daljavo šolalo odstotek ali dva otrok, ker se starši s samotestiranjem ne strinjajo. Točnih podatkov na združenju še nimajo.

Šole so morale podatke o izvedenem obveznem samotestiranju na novi koronavirus s hitrimi testi v šolah, ki so ga prvič izvedli v sredo, posredovati ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Po Pečanovih besedah naj bi bili skupni podatki znani v nekaj dneh.

Po Pečanu dostopnih informacijah so sicer le redke izjeme, kjer je v šoli zaradi obveznega samotestiranja manjkalo večje število otrok. Tudi v prihodnje v zvezi s samotestiranjem šolarjev ne pričakuje večjih težav, kvečjemu jih bo manj, je dejal. Na združenju ravnateljev pa nimajo podatka o tem, koliko je bilo na sredinem samotestiranju pozitivnih brisov.

Učenci in dijaki se morajo od srede v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus s hitrimi testi. Tisti, ki se ne bodo samotestirali in ne izpolnjujejo niti pogoja cepljenosti oz. prebolelosti, se morajo začasno izobraževati na daljavo. Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec sta ob tem poudarila, da gre za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol.

Ministrstvo za izobraževanje je sicer šolam poslalo okrožnico z dodatnimi pojasnili. V skladu z njimi morajo učenci, ki se samotestirajo v osnovni šoli, ob prihodu na obšolske dejavnosti in glasbeno šolo poleg kopije soglasja o samotestiranju v šoli imeti tudi evidenčni list samotestiranja. Evidenčni list s podpisom delavca, ki je testiranje spremljal, vsakokrat predložijo učitelju na vpogled.

Trenutno je sicer med s PCR-testi potrjenimi okužbami delež okuženih osnovnošolcev najvišji med vsemi starostnimi skupinami. Delež okuženih v tej starostni skupini sicer vseskozi niha, v začetku septembra je bil denimo okoli desetodstoten, v zadnjem tednu pa narašča.

Tako je bilo po podatkih Sledilnika za covid-19 v sredo, ko so v Sloveniji s PCR-testi potrdili skupno 3662 okužb, v starostni skupini od 5 do 14 let potrjenih 800 primerov okužbe, kar je največ izmed vseh starostnih skupin in predstavlja 21,8-odstotni delež vseh potrjenih primerov na ta dan. V starostni skupini dijakov in študentov, to je od 15 do 24 let, je bilo v sredo potrjenih 367 okužb, kar predstavlja deset odstotkov vseh.

Kako je bilo včeraj v Izoli?

Že včeraj smo poročali, kako je samotestiranje potekalo na nekaterih obalnih osnovnih in srednjih šolah. Danes smo odgovore prejeli tudi s strani Srednje šole Izola, kjer večjih težav niso imeli. Testiranje jim je vzelo okvirno 15 minut, potekalo je po oblikovanih navodilih, prvo uro pouka posameznega oddelka, "poskrbljeno pa je bilo tudi za samotestiranje odsotnih dijakov iz opravičljivih razlogov".

Nihče od dijakov na testu ni bil pozitiven na covid-19, prav tako ni bilo veliko dijakov, ki so zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma, pravijo v Izoli.

Pred šolo je bilo včeraj mirno, brez zbiranj staršev, a so se nekateri že pred pričetkom napovedanega samotestiranja odzvali burno. "Imamo izredno malo staršev, ki so se odzvali zaradi nestrinjanja. Seveda so se ti odzvali burno, z grozilnimi pismi," so nam še pojasnili v Srednji šoli Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  18 .11. 2021 ob  15: 46
Ajde nehajte s temi grozilnimi pismi in motorkami. Prihranite moči za volitve.