MOZIRSKE KOČE NA GOLTEH NI VEČ: Požar gasilo kar 84 gasilcev (FOTO, VIDEO)

Kronika

Na Golteh je v sredo zvečer zagorela Mozirska koča. Ogenj je kočo, katere manjši del je bil pozidan, večina objekta pa lesena, v celoti uničil. Gasilci so požar v večernih urah pogasili. Na kraju požara je vso noč ostala ekipa gasilcev in dva policista Policijske postaje Mozirje, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Celje.

Na kraju pogorišča je že ogledna skupina celjskih kriminalistov. Z ogledom bodo začeli takoj, ko bo to z vidika varnosti izvedljivo. O ugotovitvah pa bo policija javnost seznanila po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih.

V dobrih treh letih je na območju PU Celje to že tretja koča, ki jo je ogenj v celoti uničil.

Oktobra leta 2017 je zagorel Kocbekov dom na Korošici. V tem primeru so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili državljanko Poljske.

Pred dvema letoma je zaradi napake na električni napeljavi v celoti pogorel Frischaufov dom na Okrešlju. Tuja krivda za nastanek požara pa je bila izključena.

Mozirska koča stoji na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla 5. oktobra leta 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je nemški okupator požgal 5. avgusta leta 1942.

Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru julija leta 1950 pogorela. Kočo so obnovili in jo odprli 9. septembra leta 1951. Pred 10. leti pa je bila Mozirska koča temeljito obnovljena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija