MINISTRICA DOLOČILA PREDMETE ZA TRETJI PREDMET: Katere je izbrala?

Slovenija

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je določila štiri predmete za določitev tretjega predmeta, iz katerega bodo učenci 9. razredov opravljali nacionalno preverjanje znanja (NPZ). Ti predmeti so biologija, zgodovina, šport in tuji jezik. Določila je tudi, katerega od teh predmetov bodo opravljali na posameznih šolah.

V skladu z zakonom o osnovni šoli je nacionalno preverjanje znanja obvezno v 6. in 9. razredu osnovne šole. V 9. razredu osnovna šola izvede nacionalno preverjanje znanja iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine na narodno mešanih območjih, matematike in tretjega predmeta, ki ga določi minister za izobraževanje. Tretji predmet določi minister tako, da v mesecu septembru izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda izbere največ štiri predmete in določi, iz katerega tretjega predmeta se bo preverjalo znanje na posamezni šoli.

V letošnjem šolskem letu bodo na šolah z NPZ začeli 4. maja z izpitom iz slovenščine, 6. maja bo preverjanje znanja iz matematike, 10. maja pa iz tretjega predmeta. Dosežki učencev na NPZ šolam in šolski politiki služijo kot dodatna informacija o znanju učencev, se pa ne smejo uporabljati za razvrščanje šol.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija