MINISTER POČIVALŠEK SE JE MUDIL V SLOVENSKI ISTRI: Srečal se je s tujimi investitorji v primorski regiji (FOTO)

Koper

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom danes mudil v slovenski Istri, kjer se je sestal tudi s predstavniki podjetij v tuji lasti s sedežem v regiji. Minister je izrazil zadovoljstvo, da se interes za naložbe v Sloveniji nadaljuje, ter napovedal nadaljnje ukrepe za zagotavljanje konkurenčnega okolja.


  
Počivalšek se je tako ob koncu današnjega obiska na sedežu dekanskega Titusa med drugim sestal s predstavniki Zavarovalnice Generali, OMV, Banke Intesa Sanpaolo in divaškega Seven ter se seznanil z njihovimi težavami kot tudi s tem, kar je po njihovi oceni v slovenskem poslovnem okolju dobro. Ob tem je v izjavi za medije izrazil prepričanje, da bo vlada še naprej skrbela "za stabilno, predvidljivo in pa konkurenčno poslovno okolje".

Ob tem je bil minister vesel, da se zanimanje tako domačih kot tujih vlagateljev za naložbe v Sloveniji nadaljuje. O tem po njegovih besedah posredno priča dejstvo, da je na agenciji za okolje trenutno prek sto vlog za pridobitev okoljevarstvenega soglasja, kar je za Počivalška sicer "sladek problem", saj govori o tem, da se v naši državi na tem področju nekaj dogaja.

Država je njegovem mnenju tu sicer že veliko naredila v smeri hitrejše izdaje gradbenih dovoljenj. Pri okoljevarstvenih soglasjih pa gre po njegovem predvsem za to, da je vlog trenutno "enormno več". Ključen problem slovenskega gospodarstva je v tem, da imamo v Sloveniji premalo delovne sile, zato po po mnenju Počivalška prav zagotovitev dovolj usposobljene delovne sile glavna skrb vlade za to, da bo mogoče zagotoviti visoko gospodarsko rast tudi v prihodnje.

To vprašanje je po ministrovi oceni mogoče rešiti z ukrepi za stimuliranje dela, hitrejšim vključevanjem mladih na trg dela, omogočanjem raznih oblik dela tudi po upokojitvi ter uvozom delovne sile. Še eno težavo po mnenju Počivalška predstavljajo visoki stroški delovne sile, pri čemer je Slovenija nekonkurenčna predvsem na področju višjih plač. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup je pojasnil, da so z današnjim obiskom regije, ki predstavlja pet odstotkov slovenskega gospodarstva, poskušali identificirati izzive, ki bodo njihovo vodilo pri odpravi administrativnih ovir, s katerimi se soočajo vlagatelji.

Tako Počivalšek kot Gorjup sta pohvalila gostitelja, podjetje Titus Plus iz Dekanov. Predsednika GZS veseli, da tako Titus kot števila druga podjetja stopajo na pot pametne specializacije. Počivalšek pa je Titus označil za eno od podjetij, ki je z znanjem in razvojno naravnanostjo dokazal, da je lahko tudi podjetje v tuji lasti uspešno na vseh področjih.

Lastnik Titus Plusa Robert Appleby je kot pozitivne ocenil spremembe v poslovnem okolju v zadnjih letih, pri čemer se je nadejal, da se bo proces v smeri podjetjem prijaznega okolja še nadaljeval. Edina kritična nota, ki jo je izrekel Appleby, je letela na račun pohitritve postopkov izdaje raznih dovoljenj. Na sedanji lokaciji jim bo namreč počasi zmanjkalo prostora, v bližini pa iščejo lokacijo za novo tovarno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  23 .06. 2019 ob  18: 24
ma kaj "procentivavšek" je pršu anka h'nem ?
Lili |  21 .06. 2019 ob  15: 35
bla,bla,bla,bla... ta minister enako kot ta vlada, je samo en bla,bla,bla