LOGINOVA ŠE PETIČ ZAPORED NA VRHU LESTVICE: In kdo so najbogatejši Primorci?

Slovenija

Zakonca Samo in Iza Login sta peto leto zapored na prvem mestu lestvice 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager. Njuno premoženje je ocenjeno na 689 milijonov evrov. Skupno premoženje stotih najbogatejših je letos doseglo nov rekord, 5,7 milijarde evrov, kar je 10 odstotkov več kot lani.

Zakonca Login

Poleg rekordnega skupnega premoženja je letos najvišji doslej tudi prag za uvrstitev na lestvico  premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša 24,2 milijona evrov, potem ko je bilo lani pri 20,4 milijona evrov. Na letošnji lestvici je pet novincev in pet ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših.

Loginova sta glavna ustanovitelja podjetja z mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2016 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. Zakonca Login sta objavila, da sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. Prvi projekt, ki ga je fundacija podprla, je projekt modne oblikovalke Mateje Benedetti z luksuznimi oblačili iz ekoloških materialov, so sporočili iz časnika Finance, ki izdaja revijo Manager.

Na drugem mestu lestvice je Sandi Češko iz Studia Moderna (334 milijonov evrov), na tretjem pa Marko Pistotnik, ki je bil med lastniki Outfit 7 (210 milijonov evrov).

Najbolj znan produkt podjetja Outfit7, govoreči maček Talking Tom

V prvi deseterici sledijo Joc Pečečnik iz Interblocka (194 milijonov evrov), Tatjana in Albin Doberšek iz Engineering Dobersek (183 milijonov evrov), družina Lah z lastništvom družb Aluber in Ampelus (152 milijonov evrov), Igor Akrapovič iz družbe Akrapovič (129 milijonov evrov), Damian Merlak, donedavni solastnik Bitstampa (124 milijonov evrov), Gabrijel in Petra Rejc iz družbe Efaflex (118 milijonov evrov) ter Bogomir Strašek iz družbe KLS Ljubno (105 milijonov evrov).

Levo: do lanskega leta solastnik Gold Cluba, letos pa najbogatejši Primorec Loris Požar (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Primorec Loris Požar z dobrimi 50 milijoni na 25. mestu

Na Managerjevi lestvici se je med Primorci najvišje uvrstil Loris Požar, ki je bil do lanskega leta solastnik podjetja Gold Club. V reviji Manager so mu pripisali 50,8 milijona evrov premoženja. Požar je lani prodal svoj delež v Gold Clubu, če je kam naložil kupnino, ni znano.

Marjan Batagelj

Sicer pa se med Primoci pojavljajo že znani obrazi: Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj (Batagel, Postojnska jama), Ivo in Taja Boscarol (Pipistrel), družina Škrlj (SK Group iz Batuj), Stojan Petrič in družina, Jurij Kleindienst, Jožef Rupnik, Jožef Potočnik in Ivan Albreht (Kolektor) in Rok Špruk (Tekstina). Z lestvice je v primerjavi z letom 2017 odpadel David Kobal iz Gold Cluba, kot povratnika pa sta se na lestvico vrnila Edvard in Ivica Svetlik iz Hidrie. Novincev ni bilo.

Desno: Edvard Svetlik

Premoženje najbogatejših povečale kupnine po prodaji deležev

Premoženje, ki ga vrednotijo za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, v skupni vsoti premoženja vseh 100 najbogatejših Slovencev narašča delež prejetih kupnin, letos te pomenijo že približno četrtino, pojasnjujejo v časniku Finance.

Pretežno s kupnino za podjetje sta na lestvici tudi ustanovitelja kriptomenjalnice Bitstamp Merlak in Nejc Kodrič (11. mesto, 103 milijone evrov), ki sta jo pred koncem oktobra prodala korejskemu kupcu. Merlak in Kordič sta imela v Bitstampu po 32,5-odstotni delež, do razlike v vrednosti premoženja pa je prišlo, ker je Merlak razkril še nekatere svoje druge naložbe.

Na lestvico so se po eno- ali večletnem premoru vrnili Diana Dimnik iz Medias International, Edvard in Ivica Svetlik s Hidrio, Ivan Kralj, nekdanji lastnik družbe Arex, Andrej Poglajen s Trgogradom ter Savo Grilj z družino z družbo Konus Konex.

Novinci in povratniki

Najvišje uvrščeni novinec je Izet Rastoder (40. mesto, 36,2 milijona evrov), lastnik podjetja Rastoder, ki trguje z eksotičnim sadjem, predvsem z bananami. Rastoder je v zadnjem času znan po nakupih nekaterih nasedlih nepremičninskih projektov v Ljubljani, med drugim trgovskega dela športno-poslovnega centra Stožice.

Izet Rastoder

Novi na lestvici so še lastnik podjetja Preskok Željko Radilović (58. mesto, 30,9 milijona evrov), lastnika podjetja Inel Črt in Ivan Cencelj (60. mesto, 30,2 milijona evrov), Matevž in Miha Kirn iz Calcita (82. mesto, 27,3 milijona evrov) ter Marjan Pogačnik (94. mesto, 25,3 milijona evrov), ki je pred 10 leti od prejšnjih lastnikov kupil večinski delež takrat močno zadolženega podjetja Iskra Mehanizmi.

Deli novico:

Jusstino |  18 .11. 2018 ob  16: 52
Večina teh bogatih Slovencev špa daje svojim zaposlenim minimalca ! To so Slo sanje za bogate saj država jim to dovoli z zakonodajo ki jo ustvarjajo politiki.
gold club trabajador |  16 .11. 2018 ob  18: 30
Ha, ha se je zamenjal % lastniškega deleža v Gold Clubu,le kako? Prej je imel Kobal 66%.Znajo eni računat in delat biznis dokler so drugi tiho.
abba @ |  16 .11. 2018 ob  13: 22
prav imaš brat moj
Abba |  16 .11. 2018 ob  12: 30
-1
Money must be funny in the ricmen's world. V Izoli tipi neki pa jih spravi alkohol na voziček a še ga pijejo naprej in to žgane pijače. Neverjetno. Veste: Bog da vse zastonj, tisti ki verjame vanj, a vse je treba plačati. Ko bo čLOVEštvo spoznalo in se ozavestilo, da so vsi med seboj bratje in sestre izhajajoč od enega očeta kakor pravijo DNK analize, potrjujejo in zapisano v knjigi Resnice-Bibliji, takrat šele bo drugače. Ne bo treba niti zaklepat stanovanj. Bodo ko živali. Un mondo diverso, ma fatto di sesso...chi vivra vedra. Lažje je priti kameli skozi šivankino uho, kot bogatinu v nebesa. By Jezus Christ