LOGAR KOT PRVI ZUNANJI MINISTER PO DEVETIH LETIH OBISKAL HRVAŠKO: Z Grlić Radmanom večinoma o izključni gospodarski coni v Jadranu

Svet

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Anže Logar in Gordan Grlić Radman sta po današnjem srečanju v Zagrebu ocenila, da sta odnose med državama v preteklih desetih mesecih spravila na višjo raven. Največ sta sicer govorila o razglasitvi hrvaške in italijanske cone v Jadranu. Na mizi pa sta bila tudi arbitraža in spor o meji.

"Večji del razprave je bil posvečen prihodnjim aktivnostim v okviru trialoga med Italijo, Hrvaško in Slovenijo o severnem Jadranu in razglasitvi izključne gospodarske cone. Mislim, da so se vse tri države iskreno odločile za pot dialoga, ker bomo skupaj najprej identificirali ključna vprašanja ter potem v dialogu in skupnem razumevanju našli odgovore nanje," je izjavil Logar na novinarski konferenci v Zagrebu.

Ocenil je, da so v preteklih desetih mesecih "sobivanja dveh ministrov v dveh državah", odnose med državama spravili na višjo raven. "Hrvaška bo 1. februarja razglasila to cono, kljub temu pa sem teden dni pred tem tu, na obisku pri ministru, iz preprostega razloga, ker gre za vprašanje dialoga in skupno iskanje odgovorov na dileme, ki so jih izpostavile vse tri države. Verjamem, da bo to sodelovanje potekalo tudi v prihodnje," je dejal Logar.

Na novinarsko vprašanje, ali sta se pogovarjala tudi o arbitražni razsodbi glede meje med državama, je Logar odgovoril, da je slovensko stališče znano ter da slovenska vlada vztraja pri njem. "To vprašanje se dotika tudi ostalih izpostavljenih tem. Zato je jasno, da se bomo, ko bomo reševali posamezno problematiko, vedno vrnili nazaj tudi na vprašanje meje. V tem pogledu je to naloga, ki je pred diplomacijama, kjer pogovori tečejo naprej in bodo tekli tudi v prihodnje," je odgovoril. Znova je poudaril, da bodo javnost podrobneje obvestili, ko bo dosežen konkreten dogovor, ni pa želel ugibati, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Grlić Radman je dejal, da se ni treba vračati v zgodovino, ker je hrvaški sabor pred šestimi leti izstopil iz arbitražnega sporazuma. Pričakuje, da bodo vsa vprašanja, ki so v skupnem interesu obeh držav in njihovih državljanov, uspeli rešiti v okviru evropskih vrednot ter znotraj mandata obeh ministrov.

Šef hrvaške diplomacije je prav tako ocenil, da so se odnosi med državami v preteklih desetih mesecih, odkar je Logar prevzel položaj slovenskega zunanjega ministra, okrepili. Tudi današnji obisk vidi kot potrditev vzpostavitve dobrih odnosov, saj je Logar prvi slovenski zunanji minister na obisku na Hrvaškem po devetih letih.

Grlić Radman je dejal, da so se danes posebej pogovarjali o izboljšanju stanja na mejnih prehodih Lendava/Mursko Središče ter Dragonja/Kaštel, kot tudi o tem, da bi olajšali življenje ljudi na obmejnem območju.

Kot je dodal, se je zahvalil Logarju za podporo Slovenije članstvu Hrvaške v območju schengna, ter pozval k podpori hrvaškem predlogu, da bi informacijski sistem za krepitev schengna namestili na zunanjo mejo EU oziroma hrvaško mejo z državami, ki niso članice EU. Napovedal je še, da bodo podprli prednostne naloge slovenskega predsedstva Svetu EU, ki jih je na današnjem srečanju predstavil Logar.

Logar je svoj prvi delovni obisk na Hrvaškem zjutraj začel v Petrinji, kjer je izrazil sočutje in solidarnost z žrtvami uničujočega potresa decembra lani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija