KUČAN VIDI POTEZO VLADE KOT PREUSMERITEV POZORNOSTI: "Moj dokument ni nobena tajnost; v njem ni niti besede o spreminjanju meja"

Slovenija

Bivši slovenski predsednik Milan Kučan je v izjavi za STA danes potezo vlade, da z njegovega poročila o možnem nadaljnjem razvoju dogodkov v BiH iz leta 2011 umakne oznako zaupnosti, označil za potezo preusmerjanja pozornosti z očitkov, da je premier Janez Janša širil non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu.

Milan Kučan

"Sklep vlade, s katerim je z dokumenta umaknila oznako zaupnosti, razumem kot preusmerjanje pozornosti z očitkov predsedniku vlade, da je razširjal nek non-paper o spreminjanju meja v Jugovzhodni Evropi," je dejal Kučan.

"Dokument je že bil objavljen v knjigi Boža Repeta, se pravi ni nobena tajnost," je za STA še poudaril bivši slovenski predsednik. Prepis dokumenta z datumom 2. februar 2011 je objavljen v Kučanovi biografiji Prvi predsednik, ki jo je napisal Repe in je izšla leta 2015, in sicer na straneh od 560 do 574.

Borut Pahor

Po drugi strani je vlada na četrtkovi seji umaknila oznako zaupnosti z dokumenta s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011, za katerega na vladi pravijo, da gre za dokument, ki ga je Kučan takrat v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil za tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja.

Vlada je kasneje tudi objavila dokument ob sporočilu za javnost po četrtkovi redni seji, ki ga je glede na podatke spletne strani nazadnje posodobila danes. Pri objavljenemu dokumentu gre očitno za isto poročilo, ki je bilo že objavljeno v Kučanovi biografiji iz leta 2015. Razvidno je tudi, da ne gre za non-paper, ki ga je aprila objavil portal Necenzurirano, ki med rešitvami za razmere na Zahodnem Balkanu navaja spremembe meja.

Kot je danes za STA še pojasnil Kučan, je to poročilo tedaj pripravil za Pahorja, ki naj bi o problemu BiH govoril na zasedanju Evropskega sveta. "Pripravljeno je bilo z mojimi pogledi na probleme, s katerimi živi BiH. Staro je deset let. V njem govorim predvsem o tem, da bi se morala EU v veliko večji meri zavzeti za BiH, ki je, kot sem jaz napisal, nefunkcionalna država, jo najprej usposobiti, da bi potem lahko bila sposobna za pogajanja o izpolnjevanju pogojev za vstop v EU," je povedal Kučan.

Janez Janša

Menil je tudi, da njegovega poročila nikakor ni mogoče primerjati s spornim non-paperjem, ki naj bi govoril o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu in se ga je prijel naziv slovenski, ker naj bi ga glede na poročanja določenih medijev pomagal širiti slovenski premier Janša. Ta sicer to zanika.

"V tem mojem dokumentu ni niti besede o spreminjanju meja," je poudaril. "Kolikor sem jaz razumel, sporni non-paper govori o spreminjanju meja. Moje poročilo o tem ne govori," je pojasnil. "In ne mislim, da gre za poskus poistovetiti moje poročilo s tem non-paperjem. To preprosto ne gre in tega se tudi ne da narediti. Gre pa za preusmeritev pozornosti, v to sem trdno prepričan. In s tem razprava o obstoju tega non-paperja ne more biti končana," je dejal Kučan.

"Kdo ga je širil, kdo ga je napisal, seveda ne vem. Sem pa tudi sarajevski televiziji v intervjuju na vprašanje, kaj menim glede tega, da je predsednik naše vlade poslal ta non-paper, odgovoril, da 'predsednik moje vlade to zanika in če predsednik vlade neke države to reče, je verjetno treba to verjeti'," je dejal Kučan.

Izrazil je sicer razočaranje, da je škandal z non-paperjem škodoval ugledu Slovenije. "Vsekakor ta zaplet ugledu Slovenije ne koristi. In tudi ne vem, zakaj je treba manipulirati s takšnimi stvarmi, ki zadevajo ugled države in ki pravzaprav s samo vlogo države nimajo nobene zveze," je še dodal prvi demokratično izvoljeni predsednik Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  13 .06. 2021 ob  11: 23
obramboslovec jj dobro ve da je napad najboljsa obramba in zato napada, dokler pa se ovce zavedajo kaj je res, je prvi efekt napada že v glavah ovc ki mu verjamejo
Istriano |  12 .06. 2021 ob  01: 37
-3
Pjero Shriba Hitler je bil tudi s pomočjo Goebbelsa na vodilni funkciji "samo" 12 let. JJ je nas sceni dobrih 30 let, Kučanovi so pa že skoraj 80 let. Zdaj mi pa povej kdo je tu najbolj uspešen? Poleg tega sta se Hitler in Goebbels z vso svojo uspešnostjo sama pokončala, ta starejši naš pa že nekaj časa uživa z eno največjih penzij v državi, ta drugi bo še malo delal in potem bo imel tudi on krasno penzijo. kdo je tu mojster?
Pjero Shriba |  11 .06. 2021 ob  18: 51
Pred in med II. svetovno vojno je s takimi potezami zavajanja blestel Joseph Goebbels.
Danes ga tile naši nacional-social-ex-partijci poskušajo posnemat, ma jim ne gre ravno od rok.
Vse kar lažejo, je v par urah razkrito.
Ma intanto barka gre naprej.
Tudi Goebbelsa so večkrat razkrili in kaj, vseeno so naziji naredili neverjeten kažin.