Kriminalisti bodo ovadili Popoviča

Kronika

Kot smo že poročali pretekli teden je koprski župan Boris Popovič najavil, da se Mestni občini Koper v kratkem obeta nova hišna preiskava. Po mnenju direktorja PU Koper je bila izjava župana Popoviča poskus diskreditacije koprskih kriminalistov.

Direktor PU Koper Danimir Rebec je zavrnil trditve koprskega župana Borisa Popoviča, da so se pripravljale hišne preiskave zoper njega, sam pa jih razume kot diskreditacijo dela policije. Kriminalist Nermin Dedič je zoper Popoviča že podal predlog za pregon župana zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve, PU Koper pa je na GPU podala podobno pobudo.

Popovič je pred dnevi na spletni strani ekoper.si, sklicujoč se na neuradne informacije, ki naj bi pricurljale s koprske kriminalistične policije, napovedal, da se na občini v kratkem obeta nova hišna preiskava. V pripetem posnetku, sicer objavljenem na spletni strani Youtube, pa je Popovič kot glavna akterja, ki naj bi pripravljala nove ovadbe zoper njega in tudi hišno preiskave zaradi dveh ločenih zadev, izpostavil kriminalista Nermina Dediča in državno tožilko Janjo Hvala.

Na fotografiji direktor Policijske uprave Koper, Danimir Rebec.

"Ti ljudje ne delajo drugega, kot nastavljajo meni in tistim, ki jim niso nekako povšeči in ne spadajo v njihovo politično opcijo ali pa kakor koli drugače na njihovo stran, in delajo non stop na tem," je dodal župan in opozoril, da gre za osebe, ki izkoriščajo organe, v katerih zaposleni, za vodenje preiskav proti njemu. Pri tem je Popovič glede Dediča izjavil še, da niti vodja sektorja koprske kriminalistične policije Dean Jurič "ne more tega človeka spametovati in ga ustaviti".

Rebec: Hišne preiskave niso bile planirane

Izjave koprskega župana o odtekanju zaupnih podatkov in o skorajšnji hišni preiskavi je direktor Policijske uprave (PU) Koper Rebec danes v izjavi za medije najostreje zavrnil in obsodil. "Očitno so te izjave namenjene samo temu, da se diskreditira delo celotne kriminalistične policije v Kopru in seveda tudi posameznega kriminalista," je ocenil.

Kot je dodal, koprski kriminalisti delujejo strokovno in nepolitično "in nimajo nikakršnega namena, da bi delali razlike med posameznimi osumljenci kaznivih dejanj". Ob tem je navedel, da je koprska policija pri odkrivanju primerov gospodarskega kriminala uspešna in učinkovita.

Rebec zaupa, da policisti in kriminalisti svoje delo opravljajo strokovno in zakonito in jih pri tem podpira. "Vse preiskave, ki jih tudi posamezni kriminalisti samostojno vodijo, spremljajo nadrejeni in tudi pristojno tožilstvo, ki usmerja določene preiskave," je dodal.

Jurič je Popovičeve izjave označil za izmišljene

"Zagotavljam lahko, da kriminalistična policija v Kopru svoje delo izvaja strokovno, profesionalno in zagnano in tako bo tudi v bodoče," je zatrdil.

Kriminalisti Dedič je v tej zadevi že podal predlog za pregon župana zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve, na policijski upravi pa so tudi sami na Generalno policijsko upravo podali pobudo za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, usmerjene proti policiji, je pojasnil Rebec. Kot je dodal, na GPU pobudo še preučujejo.

Glede novih ovadb, ki naj bi se pripravljale zoper njega, je Popovič v videoposnetku kriminalista Dediča in državno tožilko povabil, "da lahko pridete k nam kadar koli pogledat vse v zvezi s plažo, z wc-ji in s Carpacciom in z najemninami."

Precej prahu dvignila kupoprodajna pogodba za nakup Carpaccio puba

Lani je precej prahu dvignila kupoprodajna pogodba za nakup nekdanjega Carpaccio puba med občino in podjetjem v lasti Popovičeve matere, saj na bi pogodbo podpisali pred iztekom roka za oddajo ponudb. Očitke so tedaj na občini zavrnili.

Rebec pa je v zvezi z dogodki, ki jih je omenil Popovič, pojasnil, da "gre v vseh zadevah, ki jih naša kriminalistična policija preiskuje, za predkazenski postopek, in dokler zadeva ni zaključena, se seveda v javnosti ne komentira".

Popovič vabi Remca na uradni obisk

Na Rebčeve izjave se je odzval tudi sam Popovič, ki je v sporočilu za javnost poudaril, da gre "slepo podpiranje delovanja vsakega posameznega zaposlenega v vsakem kolektivu, tudi v občini ali v policiji, ne da bi poslušali obe strani", razumeti za neresno in neodgovorno.

Popovič zato upa, da bi Rebec še enkrat premislil o načinu svoje dosedanjega razmišljanja in delovanja: "Železni časi, ki jih opeva direktor v svoji današnji izjavi, so k sreči že zdavnaj minili, in res upam, da se bodo možje v modrem tudi v Kopru prilagodili času, ki ga živimo."

"Živimo pač v demokraciji, kjer ljudje lahko svobodno in suvereno izražamo svoje misli, še posebej pa resnico," je še izpostavil koprski župan in ob tem Rebca povabil na uradni obisk v prostore občine.

Popovičeve izjave so kot poskus diskreditacije dela policije danes zavrnili tudi v Policijskem sindikatu Slovenije.

Deli novico:

pero |  06 .12. 2013 ob  12: 40
-2
Dobro, @Prosim, zdaj si malo vsekal mimo. Zadolževanje še ni kriminal, če kredite lahko vračaš. Po tvoji logiki bi morali zapreti vse dosedanje slovenske vlade, ker so nam naštepale za 40 mlrd dolgov in direktorje vseh SLO podjetij, ker so vsa prezadolžena. Te kredite bodo odplačevali še pravnuki, ne samo vnuki. Poanta je v tem, da se s temi procesi proti Popotu bolj ali manj smešijo in nasedajo na njegove propagandne trike. In tip nabira politične točke in zmaguje na volitvah, v tem je štos!
Prosim |  06 .12. 2013 ob  08: 35
zaprite že enkrat to nosonjo. Za zmeraj. In ključ raztopiti v kislini. Da bo sigurno. Toliko dolgov, kot jih je povzročil ne bodo še naši vnuki odplačali. Beton pa veselo poka...
google |  05 .12. 2013 ob  18: 57
poguglajte nermin dedic.
Pero |  05 .12. 2013 ob  15: 32
Točno to delajo, kar on hoče: volitve se bližajo in pustijo se vpreči v njegove propagandne štose. Zdaj bo še eno leto mučenik zaradi verbalnega delikta in nabiral bo politične točke in glasove na ta račun. Tudi piar službe na policiji bi se lahko malo zamislile, kako njihovi uslužbenci delajo neumnosti in se pustijo nategniti propagandnim štosom Jeretiča. Ovadba zaradi verbalnega "delikta" je danes politiku samo v plus in ne v minus. Pa kaj ne vidijo tega prozornega manevra? Joj, joj...
popovičevi podrepniki |  05 .12. 2013 ob  13: 29
kaj danes je dan za plačilo, da ste tako živahni?
Nono |  05 .12. 2013 ob  09: 48
Vsaki dan nekaj novega, Primorske imajo naj več prodanih izvodov ko se piše o Popoviču, novinarji se naslajajo on jim pa da delo. Ali se vam ne zdi da je vse skupaj ena farsa. Tudi policija in preiskave, nič konkretnega dokazano. Ali, ali mogoče Popovič ve preveč?
Lipicaner |  05 .12. 2013 ob  06: 55
-4
Za dobrim konjem se vedno dobro praši.....
ivo |  04 .12. 2013 ob  22: 58
-4
Kaj je pa tu narobe naredil mi ni jasno.Sej je samo ponudil ,da bo pri preiskavi sodeloval.pOLICIJE JE OČITNO PREVEČ IN NIMA KAJ DELAT !
Olga |  04 .12. 2013 ob  19: 40
-4
Nisem privrženka nobenega ampak vseeno mi se podaja vprašanje. Kako lahko za eno in isto osebo so ponavadi isti tožilci, isti sodniki sodijo v različnih obtožbah. Naj pol nekdo ne posumi o čudni državi.
pepi |  04 .12. 2013 ob  19: 16
-3
dragi rebec počisti pred svojim pragom dokler tvoji ljudje prodajao drogo za vogali ni ZAUPANJA V POLICIJO
LEONI |  04 .12. 2013 ob  16: 21
11
carpacio pub vrednost 500 tisoc evrov,POPO kupil za 180 tisoc evrov KAJ JE POL TO CE NE GOLJUFIJA??
Darijo |  04 .12. 2013 ob  16: 03
-8
DAJTE SE RAJŠI UKVARJATI Z KRIMINALOM, DROGO IN ŠE ČEM, NE PA KOT BABE NASEDATI VSEM GOVORICAM. KAJ BI BILO DA MI DRŽAVLJANI PODAJAMO OVADBE ZA VSE KAJ NEKDO POVE O NAM.
1