KONTROVERZNI BERLUSCONI SPET V SREDIŠČU POZORNOSTI: Tokrat domačo in tujo javnost razburja s kritiko Zelenskega

Svet

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v nedeljo izjavil, da ima zelo negativno mnenje o ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem, ki mu je tudi pripisal krivdo za vojno, češ da bi zgolj moral 'nehati napadati dve avtonomni republiki v Donbasu'. V Kijevu so se odzvali kritično, podporo ukrajinski vladi so izrazili tudi v Rimu.

Berlusconi je izjavo novinarjem podal, potem ko je oddal svoj glas na deželnih volitvah v Lombardiji. Kot je dejal, se sam ne bi nikoli srečal z Zelenskim, kot se je italijanska premierka Giorgia Meloni ob robu vrha EU minuli četrtek v Bruslju, saj da ima 'zelo, zelo negativno' mnenje o njegovem ravnanju.

"Ne bi se pogovarjal z Zelenskim, če bi bil premier, saj smo priča uničevanju njegove države in pokolu njegovih vojakov in civilistov," je dejal Berlusconi. "Dovolj bi bilo, da bi prenehal napadati dve avtonomni republiki v Donbasu in se to ne bi zgodilo," je menil po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

86-letni politik je skoraj desetletje zasedal premierski stolček, trenutno pa je senator in vodi konservativno stranko Naprej Italija, ki je članica koalicijske vlade pod vodstvom Melonijeve. V preteklosti je ruskega predsednika Vladimirja Putina že opisoval kot enega svojih najtesnejših prijateljev.

Že v intervjuju za italijansko javno radiotelevizijo Rai je septembra lani dejal, da je bil načrt za ruskim napadom na Ukrajino "v tednu dni zamenjati vlado Zelenskega z vlado spodobnih ljudi".

Po njegovi zadnji izjavi so se v Italiji zvrstili pozivi Melonijevi, ki vseskozi izraža trdno podporo Ukrajini, naj se distancira od stališča svojega političnega zaveznika. Italijanska vlada je sicer v odzivu že v nedeljo znova izrazila 'trdno in odločno' podporo Ukrajini, še piše Ansa.

Oglasil se je tudi italijanski zunanji minister in član stranke Naprej Italija Antonio Tajani, ki je v nedeljo na Twitterju zapisal, da je njegova stranka "vedno zagovarjala neodvisnost Ukrajine, na strani Evrope, Nata in Zahoda".

Tudi v Kijevu so Berlusconijeve izjave naletele na kritiko. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak je za italijanski časnik Repubblica danes dejal, da je nekdanji italijanski premier Putinu naklonjen agitator, ki da deluje v interesih ruske propagande in škoduje ugledu Italije. "Moral bi odvreči masko in javno povedati, da podpira genocid ukrajinskega naroda," je še menil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  13 .02. 2023 ob  22: 52
20
Ene redkih stalisc Berlusconija, pri katerem ima popolnoma prav! In marsikateri (politik) razmislja enako a si iz egoizma in predvsem koristoljubja tega ne upa na glas povedat.
joe jaxson |  13 .02. 2023 ob  19: 06
-17
VA FAN CULO BERLUSCA !