Kokošji žgvacet

Diši po Istri

Alberto Pucer je zgodovinar in poznavalec istrske dediščine in gastronomije. Odslej boste lahko na našem portalu enkrat tedensko prebirali njegove recepte za pripravo istrskih jedi. Prva jed, ki jo lahko pripravite po njegovem receptu, je kokošji žgvacet.

Nekoč so v Istri kokoši redili doma. Imeli so jih v posebnih ograjenih prostorih – kapunerah oziroma kokošnjakih. Pitali so jih izključno z domačo hrano, zato je bilo meso zelo okusno. Iz kokošjega mesa pa so pripravljali različne jedi: juho, rižoto z jetrci, na rošto in seveda na žgvacet.

Kokošji žgvacet (kokošji golaž) je bil dokaj priljubljena istrska jed in svoj čas pogosto na mizah, tudi za praznike.  Ponudimo ga lahko s polento, z njoki, fuži, drugimi testeninami (npr. bigoli) ali s praženim krompirjem.

 

Potrebujemo:

-       1 kg kokošjega mesa

-       12 čebuli

-       oljčno olje

-       šalšo (paradižnikovo kašo)

-       majaron in baziliko

-       sol in poper

Priprava:

1.    Meso narežemo na kose.

2.    V kozici na oljčnem olju popražimo na drobno narezano čebulo, da se dobro zmehča.

3.    Dodamo kose kokošjega mesa, sol in poper, premešamo ter malo popražimo.

4.    Dolijemo šalšo, da prekrije meso, premešamo, začinimo z majaronom in baziliko ter na zmernem ognju kuhamo dokler se meso ne zmehča.

Varianta:

Kokošji žgvacet lahko kuhamo tudi z olupljenim, na kose narezanim krompirjem in ponudimo kot samostojno jed.

Tam |  08 .09. 2013 ob  16: 49
To moja nona dela z njoki že od vedno, nisem imela pojma da ima neko ime :)