Alberto Pucer: brodet

Diši po Istri

Ime te preproste, vendar okusne ribiške jedi izvira iz italijanske besede "brodo", ki pomeni juha. Gre torej za ribjo juho, katere kvaliteta je odvisna od vrst rib in priprave. Čeprav se ne ve natančno, kdaj so začeli pripravljati to priljubljeno istrsko jed, je znano to, da so jo prvi pripravljali ribiči Jadranskega morja.

Sprva so brodet kuhali iz manj kvalitetnih rib, tistih, ki jih niso mogli prodati, zraven pa so jim dodali še kose morskih kamnov, na katerih so bile oprijete alge in mehkužci. Kasneje so brodet pripravljali z različnimi, mešanimi vrstami rib, školjkami, glavonožci, mehkužci ... odvisno od ribje sezone. V slovenski Istri so ga med drugim pripravljali tudi z jeguljami ali "bižati" (rečna riba), s sipami itd.

Običajno so brodet ponudili s polento, odličen pa je tudi s krompirjem.

Potrebujemo:

Različne vrste rib, glavonožce in/ali mehkužce, školjke, čebulo, oljčno olje, peteršilj in česen, sol in poper, belo vino, lovor ter paradižnikovo kašo oziroma "šalšo".

ali

približno ¼ kg fileja škarpene, ¼ kg filejev drugih rib, ¼ kg mehkužcev, glavonožcev, nekaj škampov (po želji) in školjk, narezano čebulo, paradižnikovo kašo ali "šalšo", oljčno olje, pest sesekljanega česna in peteršilja, belo vino, kot zadostuje, sol, poper in lovorove liste.

Priprava:

V večji kozici ali loncu na oljčnem olju popražimo nasekljano čebulo ter dodamo pest sesekljanega česna in peteršilja. Nato dodamo očiščene in na večje kose narezane ribje fileje, narezane glavonožce, mehkužce, škampe in školjke. Posodo pokrijemo in kuhamo približno četrt ure. Nato dodamo paradižnikovo kašo ali "šalšo", lovor, sol in poper. Vse skupaj na rahlo premešamo ter dolijemo toliko vode, da popolnoma prekrijemo ribe. Na zmernem ognju brodet kuhamo še približno četrt ure, nakar prilijemo vino in kuhamo še nekaj minut (odvisno od količine in vrste rib). Ponudimo s polento ali kuhanim krompirjem. Ponekod kuhajo olupljen in na kose narezan krompir skupaj z brodetom.

Op. a.: Sicer obstaja več različic priprave in dodatkov začimb.

Pa dober tek!

Hulio |  29 .09. 2013 ob  11: 32
Če boš dal skupaj kuhat ribo sipe in še krompir, pa bo res ratala polenta...
jest |  28 .09. 2013 ob  08: 25
Če so samo sipe, potem to ni brodet ampak sipin "šugo"
sipa |  27 .09. 2013 ob  14: 03
odvisno če delaš z ribami ali mehkužci. zakaj sipji brodet ne bi premešal res ne vem.
Jest |  27 .09. 2013 ob  12: 07
"Vse skupaj na rahlo premešamo "
brodeta se ne meša!!!!, dovoljeno je le potresti lonec v katerem se dela.