Recept: Pandišpanja

Diši po Istri

Ime te sladice, predhodnice torte, izvira iz "pan di Spagna" to je "španski kruh". Njeni začetki pa segajo v Napoleonov čas (prva polovica 19. stol.). Recept se je iz hrvaške Istre v Slovensko razširil po 2. svetovni vojni. To je preprost biskvit, ki so ga posipali s sladkorjem in kot torto pripravljali za razna slavja, zlasti poroke. Kasneje so biskvit prerezali in vmes namazali z domačo kremo, kar je že bolj spominjalo na pravo torto.

Potrebujemo:

¼ kg bele moke, ¼ kg sladkorja, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 1 pecilni prašek, 8 jajc, 30 g masla in po želji naribano limonino lupino.

Priprava:

Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo in dodamo rumenjake, ščepec soli, naribano limonino lupino ter vse dobro zmešamo ob postopnem dodajanju moke. V maso vmešamo še sneg iz beljakov, da dobimo primerno gosto testo, ki ga zlijemo na pomaščen in pomokan pekač ter na zmernem ognju pečemo približno tri četrt ure. Ko je pečen, počakamo, da se nekoliko ohladi in posipamo z mletim sladkorjem. Lahko pa ga prerežemo in namažemo s poljubno vrsto kreme.

KREMA

Mere oziroma količine so približne: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 zvrhanih žlic bele moke, ščepec soli, 1 l mleka, vaniljev sladkor, naribana limonina lupina in sladkor za posipanje.

Priprava:

V posodi, v kateri bomo kuhali kremo, najprej stepemo rumenjake, ščepec soli in sladkor. Počasi vmešamo moko, vmes mešamo in dodajamo mleko. Pazimo, da bo masa gladka. Kuhamo na zmernem ognju ob stalnem mešanju in po potrebi dolivamo mleko. Mešamo še naprej in ko je skoraj kuhana (ko se začnejo delati mehurčki), dodamo še vaniljev sladkor in naribano limonino lupino. Na koncu dodamo v sneg stepene beljake in hitro mešamo, da zakrknejo. Tako postane krema rahla. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

kiti |  20 .09. 2013 ob  09: 49
Super, bomo naredili!