SLOVENCI PRIPRAVILI ZAJTRK ZA NASINE ASTRONAVTE: Ješprenj tretji v vrsti za v vesolje (FOTO)

Slovenija

Študenti BIC Ljubljana so kot predstavniki edine evropske šole med finalisti na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge skuhali tretji najboljši zajtrk. Pripravili so ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Zmagovalni zajtrk na tekmovanju, ki ga razpisuje vesoljska agencija Nasa, sicer vključijo v prehrano astronavtov.

Tema letošnjega tekmovanja je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave. Poleg teme so organizatorji tekmovanja, ameriška vesoljska agencija Nasa, dodali še prehranske zahteve, ki so jih morali zagotoviti tekmovalci s sestavo jedi.

Ekipa Biotehniškega izobraževalnega centra (BIC) Ljubljana, Višje strokovne šole, ki je na tekmovanje poslala ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem, je bila sestavljena iz dveh študentov živilstva in prehrane Anžeta Jarca in Marka Jeraja pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter dveh študentov gostinstva in turizma Hane Wolf in Aljaža Ritmaniča pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka.

????????HOUSTON, IMAMO REŠITEV!????Naš Space Culi-nutri Crew smo za pogovor ujeli ravno na daljši poti v glavno mesto ameriške...

Objavil/a Biotehniški izobraževalni center Ljubljana - BIC Ljubljana dne Petek, 19. april 2024

Od organizatorja tekmovanja so v BIC Ljubljana dobili navodila, katerih živil ne smejo uporabiti v jedi. Prepovedane sestavine so bile surovo meso, morski sadeži, jajce in alkohol, prav tako pa so jim predlagali, da naj ne uporabijo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikro gravitacijskem okolju.

V pripravi astronavtskega zajtrka so morali zadostiti tudi zahtevanim kriterijem energijskega vnosa, vnosa maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Vsaka prehranska zahteva je terjala izbiro prave surovine, česar so se lotili z veliko natančnostjo. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljena in osredotočena na oteženo prebavo astronavtov, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi, ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikro gravitacijskem okolju

✈️????Naša ekipa je po 14-ih urah prispela v Houston!????????Nastanili so se v hotelu v bližini Nasinega centra, kjer bo potekalo...

Objavil/a Biotehniški izobraževalni center Ljubljana - BIC Ljubljana dne Torek, 16. april 2024

Sestavine za pripravo astronavtskega zajtrka so kupili kar v Houstonu, njihov recept pa je vseboval 19 sestavin, in sicer ječmen, dimljen tofu, čebulo, krompir, korenček, peteršiljevo korenino, pastinak, fižol, čičeriko, suhe hruške, paradižnikovo mezgo, orehe, olivno olje, česen, sol in nekatere začimbe.

Po njihovih besedah je bil največji izziv najti dimljeni tofu, ker ga v Houstonu ne poznajo in ga ni bilo možno kupiti. Zagato so rešili tako, da so odšli v žar restavracijo, kjer so prosili, če jim lahko tofu predimijo. Peteršiljevo korenino, ki je v ZDA prav tako ne poznajo prav dobro, pa so na houstonski centralni tržnici našli ob pomoči slovenske častne konzulke Sandre Wilkens.

????‍????????BIC Ljubljana bo v vsakem primeru poletel v vesolje!????????Naša Culi-nutri ekipa se je ne glede na rezultate tekmovanja "...

Objavil/a Biotehniški izobraževalni center Ljubljana - BIC Ljubljana dne Četrtek, 25. april 2024

Za kuhanje so imeli dve uri časa ter dve uri za predstavitev, v kateri so morali pokazati tudi, na kakšen način so v recept vključili prehranske omejitve astronavtov. Spremljala in ocenjevala jih je 23-članska komisija, sestavljena iz različnih profilov, od ameriških kuharskih mojstrov, do zaposlenih v Nasinih laboratorijih, kjer pripravljajo jedi za astronavte, med sodniki je bila tudi astronavtka.

Člani ekipe so po vrnitvi s tekmovanja dejali, da so bili na tekmovanju prvi "neameričani" v zgodovini tekmovanja in da so veljali za prave eksote. V vesolju sicer ne bodo postregli njihovega zajtrka, bodo pa v vesolje poletela vrata omaric vesoljske ladje s podpisi slovenskih udeležencev, so še sporočili iz BIC Ljubljana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija