KER JE PREJEL SEDEM ODMERKOV CEPIVA, GRE V ZAPOR: Za tiste, ki so izkoristili njegovo stisko, pa le denarna kazen

Kronika

Kranjsko okrajno sodišče je za vse moške, vpletene v goljufijo pri cepljenju proti covidu-19, ko se je eden od njih cepil v imenu ostalih štirih, izdalo obsodilne sodbe, ki pa še niso pravnomočne, poroča Delo. Enemu od obdolženih je bila izrečena enotna kazen desetih mesecev zapora, drugim štirim pa denarne kazni.

Poleg zaporne kazni za cepljenega je sodišče dvema izreklo enotno denarno kazen po 2550 evrov in dvema denarno kazen po 1360 evrov.

Iz Zdravstvenega doma Kranj so za Delo v zvezi s tem primerom sporočili, da je kljub sodnemu epilogu dodatno tragično prav to, da je človek, čigar stisko so izkoristili drugi, obsojen na zaporno kazen, naročniki njegove usluge pa zgolj na finančno.

Policisti so decembra lani kazensko ovadili peterico moških iz območja Gorenjske in Ljubljane, ki so goljufali pri cepljenju. Ugotovili so namreč, da se je eden izmed njih cepil v imenu drugih, da bi ti dobili covidno potrdilo. Skupaj z dvema odmerkoma, ki ju je prejel zase, je prejel sedem odmerkov cepiva proti covidu-19, prijeli pa so ga pri poskusu osmega cepljenja. Ker je moški za cepljenje v imenu drugih prejel nizko plačilo, na policiji ocenjujejo, da je četverica njegovo stisko in osebne okoliščine izrabila za svojo korist ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja.

V primeru cepljenja za druge gre za sum kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Pri tem zakonodaja določa, da se tistega, ki spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, kaznuje z zaporom do treh let. Enako se kaznuje tudi tistega, ki uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino, čeprav ve, da je lažna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Občan |  23 .02. 2022 ob  12: 10
"Nepoboljšljivi skeptiki", mož se je cepil vsaj(!) 7 krat. Nobenih informacij, da bi imel zaradi tega kakšne težave. Mikročipi v povezavi s 5G ne delajo ali premalo grafena?
ManofSteel |  23 .02. 2022 ob  11: 31
-6
Banana republika pa lahko vi udrihate po tej vladi kolikor hočete, narod je v kur... in takšna je tudi politika. Ajde zdaj volit nov obraz, da vam še kakih 20 let prodajajo nebuloze o uspehu leve politile...saj ne da je desna kaj boljša...vsekakor pa ke nujno zlo za potamanit levičarsko gmajno. Ampak mene itak ne bo več v tej vukohebini od EU=Slobanana republika
kokodek |  23 .02. 2022 ob  10: 43
haha, prevaranti, falšoni in zkoriščevalci v naši državi ne nastradajo!!!!