KDO STOJI ZA PROTESTOM ŠTUDENTOV V KOPRU? ŠOUP kaže s prstom na bivše funkcionarje, Demiri vpletenost zavrača (FOTO, VIDEO)

Koper

Po incidentu na petkovih volitvah v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), ko je skupina študentov zbranih pod imenom Študentska lupa uničila volilno skrinjico in je študentska organizacija volitve razveljavila, te danes ponovno potekajo na sedežu organizacije v centru Kopra. Ob 12. uri se je na Titovem trgu odvil tudi miren protest Študentske lupe, katerega se je udeležilo približno sto študentov. Pobudnik, motivator in organizator protesta naj bi, po naših neuradnih informacijah, bil nekdanji predsednik ŠOUP Seit Demiri, ki pa navedbe odločno zavrača.

Študentska lupa, ki si prizadeva predvsem za demokratične in transparentne volitve, je danes pet minut čez poldne na Titovem trgu organizirala miren protest, ki se ga je udeležilo približno sto ljudi. "Naša prva zahteva je, da bi na ŠOUP razveljavili celotni volilni postopek, ne le teh volitev. Nadalje pa zahtevamo bolj transparentno delovanje, objavo informacij javnega značaja, kot na primer zapisnikov sej in finančnih poročil. Če naše zahteve ne bodo uslišane, se bomo po današnjem protestu dalje pogovarjali, kaj lahko naredimo," nam je povedala ena izmed študentk Univerze na Primorskem. 

Med desetimi zahtevami, ki so jih v Študentski lupi naslovili na primorsko študentsko organizacijo, so tudi odstop predsednika ŠOUP Jureta Ciglarja in predsednika volilne komisije Davida Šavrona, objava volilne komisije in članov volilne pritožbene komisije, vzpostavitev pritožbene komisije ter uvedba participatornega proračuna. Glede na zaplete pa od Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) pričakujejo da ŠOUP začasno zamrzne financiranje.

Objavil/a Študentska Lupa dne Torek, 22. oktober 2019

Skupina študentov se je s transparenti v rokah in vzklikajoč "Dovolj nam je, dajte ŠOUP študentom", odpravila pred prostore organizacije na Čevljarski ulici, kjer so za ŠOUP prižigali svečke.

Študentska lupa je na protest sicer povabila tudi predsednika ŠOUP in njene ostale predstavnike, a se ti povabilu niso odzvali. Med protestom izjav niso dajali, so pa nato poslali sporočilo za javnost, v katerem so hoteli obrazložiti celoten postopek od pričetka razpisa volitev do današnjega dne.

Kot so dejali, so razpis objavili pravočasno, na prvi spletni strani ŠOUP, na oglasnih deskah ter na Info točkah ŠOUP, kar pomeni, da očitki o skritosti razpisa ne držijo. Poleg tega so kandidaturo omogočili vsem, ki so želeli kandidirati, odpiranje kandidatur celo posneli, razglas volitev pa objavili v skladu s pravilnikom. Kot so še enkrat zatrdili, so volitve potekale transparentno in v skladu z odlokom.

"Pomembno je razumeti, da je Študentska organizacija Univerze na Primorskem napadena, ker je dosledno spoštovala odlok in zakone, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Nekateri kandidati, ki imajo očitno velike težave z razumevanje odloka, pa si demokracijo predstavljajo tako, da se polivajo volilne skrinjice," so dodali.

Jure Ciglar

Za Študentsko lupo naj bi stali nekdanji študentski funkcionarji

V odzivu na današnji protestni shod in v luči petkovega napada na volišču je predsednik Jure Ciglar sporočil, da "gre za organiziran napad na ŠOUP, ki ga po naših informacij vodijo nekdanji študentski funkcionarji." "Žal nam je za študente, ki so zavedeni in se javno izpostavljajo v imenu nekoga, ki se ne podpisuje in ni pripravljen stopiti pred medije. Sam se lahko soočim s predstavniki Študentske lupe, ko se bodo pod objave začeli podpisovati. Po mojem mnenju demokracije ni mogoče doseči z napadi na volišča in verbalnim nasiljem," pravi Ciglar.

Kot je pojasnil, gre tu za posameznike, "ki več kot očitno ne razumejo odloka. Vsak kandidat, ki ni sposoben zbrati 15 podpisov podpore znotraj fakultete brez podvajanja, pa ni kredibilen za delovanje v študentskem zboru. Naredili so eno izmed treh največjih kršitev odloka in zdaj, ko je postopek zaključen, govorijo o demokraciji. Očitno njihova 'demokracija' pomeni delovanje mimo vse pravil. Sem velik zagovornik dialoga, a ga ni mogoče voditi z nekom, ki želi pravila prilagoditi po svoje in ne prizna lastnih kršitev."

Kot je še dodal, s funkcije predsednika ne bo odstopil, saj za to nima razloga. Prav tako volilna komisija volitev ne bo ponovila, saj je volilni postopek zaključek, ŠOUP pa je ves čas deloval transparentno.

Seit Demiri

Seit Demiri povezavo zavrača

Po naših neuradnih informacijah, ki smo jih pridobili od nekaj študentov, naj bi za Študentsko lupo stal nekdanji predsednik ŠOUP Seit Demiri, ki naj bi tudi bil motivator, pobudnik in organizator današnjega protestnega shoda. Kot so nam dejali naši viri, naj bi med drugim na različne načine novačil študente za protest in volitve.

Informacijo smo preverili pri Demiriju, ki pa navedbe odločno zavrača. S sicer skopimi odgovori je zanikal, da bi stal za Študentsko lupo ali imel z njo kakršne koli povezave. Prav tako naj ne bi vedel, zakaj bi ga nekdo želel povezati s skupino študentov, ki benti nad nepravilnostmi v študentskem organiziranju.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Silvana63 |  23 .10. 2019 ob  09: 04
“Najbolj pomembno je, da študentom tudi v prihodnje nudimo podporo in prostor, v katerem lahko koristijo ali prispevajo pri izvedbi dejavnosti na področju kulture, izobraževanja, športa in drugih interesnih področjih. Ustvariti želim študentom prijazno okolje, ki bo spodbudilo kreativnost in izvedbo dobrih projektov za vse študente na Obali, za lokalno skupnost in za akademsko skupnost,” je povedal Ciglar 11.9.2018. Kaj od tega je približno naredil/uresničil? N I Č