NAPAD S ČRNILOM PREPREČIL VOLITVE: Kaos na sedežu Šoupa, na kraju tudi policija (FOTO, VIDEO)

Koper

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem so se danes odvijale redne volitve članov Študentskega zbora ŠOUP. Volitve so bile nekaj po 12. uri prekinjene, saj se je pripetil napad na volišču.

Skrinjica, v katero so zlili barvilo, je zapečatena.

Redne volitve članov Študentskega zbora ŠOUP naj bi potekale danes od 7. do 16. ure v Študentskem centru Univerze na Primorskem v Čevljarski ulici v središču Kopra. Med volivci, ki so se udeležili volitev, se je pojavila tudi skupina posameznikov, ki so napadli volilno komisijo, uničili volilne imenike ter volilno skrinjico polili s črnilom"Danes se je v času rednih volitev zgodil incident, ki je po našem mnenju nedopusten. Zgodil se je zrežiran, agresiven napad, ki je vse prisotne popolnoma šokiral. Trdimo, da je dogodek načrtovan tudi s strani posameznikov, ki niso študenti," je sporočil predsednik ŠOUP Jure Ciglar.

Sledi barvila so še vedno vidne na skrinjici.

"V času volitev sem bil v pisarni, opravljal svoje delo. Zaslišal sem ropot. Šel sem pogledat, kaj se dogaja. Zagledal sem varnostnika, ki je želel odstraniti nekoga. Na samo volišče je prišla skupina študentov, polili so volilno skrinjico z neko barvo, raztrgali so uradne dokumente," je dogajanje še vedno v šoku opisoval Ciglar. Kot je pojasnil, so tam imeli varnostnika zato, "ker je volišče manjše in je zato tja treba vstopati posamično, vsak ima pravico voliti v miru. Varnostnik ni bil tam zato, da bi kogar koli kar tako odstranjeval z volišča."

Jure Ciglar, predsednik ŠOUP

Malo pred incidentom v prostore ŠOUP vstopila novinarka in posnela, kar je sledilo

Kot je poudaril Ciglar, je "deset minut pred samim dogodkom v prostore ŠOUP vstopila novinarka Radia Koper Lea Širok, ki je želela vstopiti na samo volišče. Deset minut kasneje so prišli ti 'študentje'. Naši sodelavci na organizaciji so slišali, da jih je poklicala novinarka. Jaz tega ne bom stoodstotno trdil, vendar se mi zdi nenavadno, da je prišla deset minut pred incidentom. Bila je pripravljena, imela je telefon z vklopljeno kamero, posnetek je tudi objavila, tako da mislim, da je bil to zrežiran napad na volilno komisijo in volitve v Študentski zbor," je dodal Ciglar.

Novinarka razlogov za svoj prihod ni pojasnila in se ni predhodno najavila, so sporočili z Šoupa. "Novinarka je povprašala o volitvah. Pojasnili smo, da bomo za izjave na voljo po zaključku volitev. Prosili smo novinarko, da zapusti prostore, ker moti delo komisije, vendar tega ni želela in dejala je, da jo morajo odstraniti s silo. Po nekaj minutah je prostore zapustila in po navedbah prič poklicala skupino posameznikov, ki so čez 10 minut prišli na volišče. Sumimo, da je bil dogodek namerno zrežiran in dogovorjen," je navedel predsednik volilne komisije David Šavron.

Novinarko Leo Širok smo kontaktirali in prosili za izjavo v zvezi z današnjim dogodkom, na njen odgovor še čakamo. Novinarsko vprašanje smo naslovili tudi na Policijsko upravo (PU) Koper. Tudi na njihove odgovore še čakamo.

Del študentov primorske univerze, ki današnjim volitvam v Študentski zbor ŠOUPa oporeka legitimnost, je s črnilom in tempera barvo uničil volilno skrinjico in del volilnega imenika. Posredovali so varnostniki, prišla je policija. A študentje, vztrajajo, da jim je ponavljajočih se nepravilnosti, ki nimajo posledic, dovolj. Na ŠOUPu po dogodku še niso znali povedati, ali bodo volitve razveljavljene.

Objavil/a Lea Širok dne Petek, 18. oktober 2019

Udeleženci napada so raztrgali tudi dokumente.

Na Šoupu trdijo, da je eden od udeležencev napada sodelavec novinarke

"Študentje so vstopili na volišče, raztrgali uradne dokumente in polili volilno skrinjico z barvo. Zaradi samega onemogočanja volilnega procesa je varnostnik enega od udeležencev poskušal odstraniti. Na posnetkih, ki ga je trideset minut kasneje objavila novinarka Lea Širok, je razvidno, da se je napada udeležil tudi njen sodelavec in nekdanji študent," je dodal Šavron.

Po prerivanju so udeleženci incidenta zbežali in na Šoupu so nemudoma poklicali policijo, ki je kmalu prišla na kraj. Danes bosta zasedali tako volilna kot študentska pritožbena komisija, ki bosta odločali o nadaljnjih postopkih.

"Gre za nameren napad na volitve brez kakršnekoli osnove. Na študentski organizaciji smo vsem medijem zelo jasno odgovorili na vsa postavljena vprašanja in večkrat smo pojasnili, da so volitve transparentne ter legitimne. Vložene bodo kazenske ovadbe in odškodninski zahtevki zoper vse, ki so sodelovali pri načrtovani prekinitvi volitev," je zaključil Ciglar.

Marica na Gortanovem trgu

Študentska lupa jim očita netransparentnost, a je ni bilo na sestanek ministrstva

V preteklih tednih je sicer zaokrožilo javno pismo nepodpisanih predstavnikov Študentske Lupe premierju Marjanu Šarcu, v katerem opozarjajo na domnevne nepravilnosti na preteklih volitvah v študentski zbor ter izražajo strah, da bi se podobno zgodilo na tokratnih volitvah. Tako so med drugim očitali "prikrito objavo" razpisa volitev, oteževanje pridobivanja dokumentacije, potrebne za vložitev kandidatur, ter iskanje "napak", s katerimi je mogoče kandidature zavrniti kot nepopolne. Na ta način naj bi se izognili neželenim kandidaturam in v študentskem zboru zagotavljali večino, "ki brez vprašanj sledi narekom oseb, ki ŠOUP v resnici vodijo", kar naj bi še vedno iz ozadja počel nekdanji direktor ŠOUP Sebastjan Kokl.

Na ŠOUP so očitke zavrnili kot neresnične in zavajajoče. Kot so pojasnili, so volitve v študentski zbor demokratične in vodene po postopkih, ki so predvideni v posebnem odloka o volitvah v študentski zbor ŠOUP. Tako so bile razpisane 30. septembra oz. v roku, ki ga določa omenjeni odlok, da morajo biti razpisane najkasneje en mesec pred iztekom mandata aktualnega študentskega zbora. Razpis in odlok, v katerem so zapisane vse podrobnosti o volilnih postopkih, so objavili na prvi strani spletne strani študentske organizacije ter na oglasnih deskah in informativnih točkah ŠOUP.

Kot je dodal Ciglar, so bili na sestanek Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je potekal 16. oktobra, vabljeni Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Študentska organizacija Slovenije Študentski svet Univerze na Primorskem in predstavniki Študentske lupe. "Od Študentske lupe ni bilo nikogar tam. Nikogar. Če imaš željo zagotoviti večjo transparentnost, potem se moraš izpostaviti z imenom in priimkom. Tudi mi imamo konec koncev pravico, da se branimo pred blatenjem. Težko se pa braniš, če ni podpisov, če ne veš, kdo so ti ljudje, kaj je njihov resničen namen." Na ta sestanek je po Ciglarjevih besedah Študentska lupa poslala tri predstavnike, ki so bili zavrnjeni, saj niso bili izrecno vabljeni na ta sestanek. "Prišel je nekdo, ki se je predstavil kot predstavnik Lupe, ki je potem trdil, da ni predstavnik Lupe, rekel je, da je samo svetovalec …" je opisal.

"Jaz sem šokiran nad tem, kar se je danes zgodilo. Mislim, da take stvari ne spadajo v neko normalno, demokratično državo. Če menijo, da je bilo karkoli narobe, so za to tu komisije, konec koncev tudi sodišča, če bodo šli tako daleč. Po mojem mnenju – pa tega ne morem stoodstotno dokazati – je bil ta dogodek zrežiran in posnet z namenom, da se ustvari lažna slika, kako so te volitve netransparentne," je zaključil Ciglar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija