KARL ERJAVEC: 'Slovenski vojaki morda že v četrtek doma, ne gre pa za konec misije'

Svet

Minister za obrambo Karl Erjavec pričakuje, da bi do začasnega umika pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka v varno državo lahko prišlo danes v večernih urah. Iz vojaške baze v Erbilu se bodo umaknili skupaj z nemškim kontingentom, v domovino pa bi lahko prišli v četrtek. Ob tem Erjavec poudarja, da to ne pomeni prekinitve ali konca misije.

Ermenčeva in Erjavec na današnji izjavi za medije

Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc sta danes v izjavi za medije pojasnila, da bo premik kontingenta izveden, ko bodo ocenili, da so razmere dovolj varne za premik. Sedaj pripravljajo vse potrebno za začasen umik, "naši pripadniki so nanj že pripravljeni, a gre za širšo operacijo", je dejal Erjavec. Po besedah Erjavca je namreč Slovenija ocenila, da bodo lahko vojaki na varno prišli veliko prej, če bodo potovali z nemškim kontingentom in izkoristili njihovo logistiko, kot če bi se ponje podali sami s falconom. K tej oceni prispevajo tudi omejitve zračnega prometa.

Načelnica Ermenčeva je dodala, da so v nenehnem stiku s slovenskimi pripadniki, pa tudi njihovimi svojci, ki jih v prizadevanjih podpirajo. Zapletov pri umiku minister ne pričakuje. "Na prvem mestu je varnost, ne hitrost. Bistveno je, da varno pridejo v tretjo državo," je izpostavil in dodal, da zaradi njihove varnosti ne želi razkriti, katera država to bo. Od tam naj bi jih prepeljali v Nemčijo, nato pa v Slovenijo.

Erjavec je še pojasnil, da so se za začasni umik pripadnikov odločili iz dveh razlogov. Prvi je bila zaostritev varnostnih razmer zaradi nočnih izstrelkov na bazo z iranske strani, drugi pa, da "se že nekaj časa ne izvajajo usposabljanja iraških varnostnih sil, torej naloge, zaradi katerih so bili pripadniki napoteni na misijo". Oba z Ermenčevo pa sta se strinjala, da torkova ocena glede varnosti vojakov ni bila napačna. Kot je še povedal Erjavec, ima ministrstvo pristojnost, da se samo odloči za umik, ker misija ni prekinjena ali zaključena, pa ni potrebe po kakšnih vladnih sklepih. Kljub temu je o vsem obvestil tako predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, pa tudi zunanjega ministra Mira Cerarja.

Erjavec je sicer potrdil, da je bil ponoči ob 23.30 izveden raketni balistični napad na bazo v Erbilu, kjer ima Slovenija šest pripadnikov Slovenske vojske. Ena od raket, ki imata doseg 300 do 500 kilometrov, je zadela letališko infrastrukturo, še ena raketa pa je padla malo stran od baze. Naši vojaki so spoštovali predviden protokol, bili opremljeni z zaščitno opremo in se za čas napada umaknili na varno v bunker. Kot sta potrdila tako Ermenčeva kot Erjavec, so že prejšnji teden na generalštabu ob upoštevanju vseh informacij pripravili in preigrali vse možne scenarije, tudi tega, ki se je zgodil, in Erjavec je zato pohvali vojaški nasvet, ki ga je dobil od vojske. Prav tako je pohvalil delovanje vojaške varnostno-obveščevalne službe, ki je poskrbela, da je slovenska stran hitro prišla do relevantnih informacij.

Minister je bil z napadom seznanjen takoj po polnoči, a je bil nato okoli dve uri brez informacij o tem, kaj se dogaja in kako je s slovenskimi vojaki. "Ta noč je bila težka," je dejal in dodal, da so za ministra trenutki, ko ne ve, v kakšnem stanju so pripadniki, najtežji. Ob tem je spomnil na svoj prvi mandat, ko je hummer s slovenskimi pripadniki v Afganistanu zapeljal čez mino. Okoli 3. ure zjutraj so dobili prve neformalne informacije nemškega kontingenta, da ni smrtnih žrtev, po 4. uri pa je padla odločitev nemškega ministrstva za obrambo o začasnem umiku. Okoli 6. ure sta s predsednikom Pahorjem opravila video pogovor z enim od pripadnikov Slovenske vojske. Erjavec je ob tem dejal, da je zadovoljen, da naši pripadniki dojemajo poklic vojaka kot poslanstvo.

Erjavec je danes sicer zanikal, da bi bila torkova ocena varnostnih razmer, po kateri se Slovenija še ni odločila za napad, napačna. Zavrnil je tudi vzporednice z odločitvijo Hrvaške, saj je ta svoje pripadnike umaknila iz Bagdada, kjer deluje v okviru Natove misije in kjer so varnostne razmere še danes bistveno slabše kot v Erbilu. "V severnem Iraku so proameriško usmerjeni Kurdi in ni pričakovati, da bi prebivalstvo izvedlo kakšne akcije proti bazi v Erbilu," je ponazoril. Ermenčeva pa je spomnila, da so kontingent v Iraku obiskali decembra, ko je bila varnostna situacija daleč od tega, kar je danes, in so slovenski pripadniki še izvajali svoje naloge.

Slovenija deluje v Iraku v okviru globalne koalicije za boj proti skrajni skupini Islamska država in, kot je dejal minister, pri tem "velja načelo, skupaj notri skupaj ven". Ob tem je dodal, da ga skrbi tudi za varnost pripadnikov na drugih misijah v regiji, saj se je varnostna situacija zaostrila v celotni regiji. Tako tveganja obstajajo tudi v Afganistanu, saj bi Iran lahko z enakimi raketami dosegel tudi Herat. Tveganja obstajajo tudi v Maliju in Libanonu. A o umikih ne razmišljajo, saj da se je treba o vsaki situaciji sproti odločati skupaj s partnerji. Še naprej bo deloval tudi častnik, ki sodeluje v Osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .01. 2020 ob  07: 51
mlačneži , podrepniki in cmere, ven iz NATO !!!!!!