PRVI ŠTIRJE OBTOŽENI, MED NJIMI ORTOPED IZ VALDOLTRE, ZNOVA ZANIKALI KRIVDO: Na vprašanja tožilca niso odgovarjali, eden je bil preveč utrujen

Kronika

Pred senat Okrožnega sodišča v Ljubljani so na današnjem začetku glavne obravnave stopili prvi štirje od 12 obtoženih v korupcijski aferi v zdravstvu: Vane Antolič, Samo Karel Fokter, Robert Cirman in Darko Žafran. Vsi so vztrajali pri zagovorih, ki so jih dali že med procesno preiskavo, ter so enako kot na predobravnavnem naroku zanikali krivdo.

Ključni očitek v 500 strani dolgi obtožnici, pod katero se je podpisal tožilec Iztok Krumpak, je, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje bančne račune doma in v tujini prejemalo denar, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. Javna sredstva naj bi s tem oškodovali za okoli 1,18 milijona evrov.

Na seznamu obtoženih je 11 fizičnih oseb in družba Advanta kot pravna oseba. Sodnica Dejana Fekonja je zaradi velikega števila obtoženih sojenje razdelila v tri skupine. Njena odločitev je zmotila del zagovornikov, češ da velja pravilo enotnega kazenskega postopka za vse obtožene, kršitev tega pa da pomeni poseg v ustavno pravico do učinkovite obrambe in poštenega sojenja.

Sodnica je v prvo skupino uvrstila predstojnika ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Antoliča, nekdanjega vodjo ortopedije v celjski bolnišnici Fokterja, ortopeda iz bolnišnice Valdoltra Cirmana, nekdanjega komercialista v družbi Emporio Medical Žafrana ter nekdanjega travmatologa v celjski bolnišnici Miodraga Vlaovića in Roka Vengusta z ljubljanske ortopedske klinike.

Omenjena šesterica obtoženih je tudi prišla na današnji začetek glavne obravnave. Z izjemo Vlaovića so se vsi tudi odločili za zagovor. Antolič, Fokter, Cirman in Žafran so predvsem poudarili, da vztrajajo pri ustnem ali pisnem zagovoru, ki so ga dali že med procesno preiskavo, ter so znova zanikali krivdo. Vengustu pa je zaradi zdravniških obveznosti sodnica dovolila, da je predčasno zapustil obravnavo in se bo zagovarjal naslednjič.

Tožilec Krumpak je v predstavitvi obtožnice Antoliču, Cirmanu, Vlaoviću in Vengustu očital storitev kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril, Fokterju pa poleg tega še storitev dveh kaznivih dejanj: ponareditev ali uničenje poslovnih listin ter preprečitev dokazovanja. Očitek Žafranu pa je povezan s storitvijo kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril.

Po zatrjevanju tožilstva je Antolič sprejel podkupnino v skupni višini 41.100 evrov, Vengust nekaj več kot 32.800 evrov in Vlaović nekaj več kot 27.700 evrov. Fokter pa je po Krumpakovih besedah sprejel podkupnino v skupni višini nekaj več kot 6100 evrov, izdal in podpisal tri račune z lažno vsebino v skupni višini nekaj več kot 4000 evrov ter preiskovalcem Nacionalnega preiskovalnega urada predložil lažne dokaze.

Antolič je odgovarjal na vprašanja sodnice, ni pa želel odgovarjati na vprašanja tožilca, češ da je že pojasnil vse, kar je treba. Fokter je dejal, da zaradi utrujenosti, ki je posledica večurne obravnave, tokrat ne bo odgovarjal na vprašanja ne sodnice in ne tožilca. Enako sta se odločila tudi Cirman in Žafran, a svoje odločitve nista pojasnila.

Med obtoženimi so poleg šesterice, ki je danes prišla na sodišče, in družbe Advanta tudi prvoobtoženi Zoran Milošević, ki je radiolog v ljubljanskem UKC, vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, nekdanja zastopnica družbe Emporio Medical, zdaj prokuristka v Advanti Jana Šturm, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič in Mihael Štamberger Milošević, ki je sin Zorana Miloševića.

Glavna obravnava v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu se bo nadaljevala predvidoma v ponedeljek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .01. 2020 ob  07: 39
na sodišču utrujenijQuery112302842494249282532_1578551454391? ko delajo za svoj žep na račun javnega zdravstva pa so odpočiti !!!!!??????