KAKŠNO JE DEMENCI PRIJAZNO BIVALNO OKOLJE? O tem prihodnji teden v ZD Izola

Izola

Kot smo že poročali, so v Zdravstvenem domu (ZD) Izola sredi junija odprli prvo Demenci prijazno točko na Obali, ki je namenjena pomoči osebam z demenco ter njihovim svojcem. V ZD Izola ob tem nadaljujejo z rednim usposabljanjem laične javnosti v okviru projekta 'Za demenci prijazno skupnost', ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Svojci obolelega z demenco se znajdejo v veliki stiski. Velikokrat se zgodi, da bolezni ne prepoznajo dovolj zgodaj, ampak šele, ko je ta napredovala. Prav zato je pomembno, da znajo prepoznati prve znake demence in se z obolelim čim prej odpravijo k zdravniku. Zaposleni na Demenci prijazni točki v ZD Izola nudijo vse potrebne informacije o prvih znakih te bolezni, o komunikaciji z obolelimi in o tem, kje poiskati nadaljnjo pomoč.

Če imamo svojca z demenco, je zelo pomembno, da se naučimo komunicirati z njim. Nesmiselno bi bilo, če bi ga skušali prepričati, da je z njim nekaj narobe. Do njega moramo biti zelo prijazni in potrpežljivi ter se izogniti prepirom in jezi. V situacijah, ko oboleli zahteva nekaj nemogočega, mu pritrdimo in preusmerimo njegovo pozornost na kaj drugega.

Utrinek z odprtja Demenci prijazne točke v ZD Izola

S primerno ureditvijo bivalnega okolja do boljše kakovosti življenja obolelih

Poleg ustrezne komunikacije je za bolnika z demenco izrednega pomena, kako je urejeno njegovo bivalno okolje tako v domači oskrbi kot v domu za starejše. Pristop k oblikovanju tega okolja temelji na spoznanju, da oboleli ni tam zaradi zdravljenja, ampak da mu v okviru njegovih kognitivnih sposobnosti omogočimo dostojno življenje. Zasnova, oprema in urejenost bivalnega okolja pomembno vplivajo na kakovost življenja ljudi z demenco, na ustvarjanje boljših delovnih pogojev oskrbovalnega osebja ter zadovoljstvo svojcev obolelih.

Kako urediti bivalno okolje, da bo bolniku z demenco prijazno, bodo predstavili v ZD Izola, kjer v okviru prvega srečanja Alzheimer Cafe prihodnji ponedeljek pripravljajo seminar z naslovom Demenci prijazno okolje. Seminar v trajanju dveh pedagoških ur je namenjen svojcem, prostovoljcem in drugim neformalnim oskrbovalcem. Potekal bo 16. julija ob 16. uri v sejni sobi ZD Izola (v drugem nadstropju). Predavala bo višja medicinska sestra Elizabeta Kovačič, sicer ena od koordinatoric Demenci prijazne točke v Izoli. Zainteresirani se lahko na seminar prijavijo na elektronskem naslovu info@zd-izola.si.

Deli novico: