KAKO NAJ OTROCI PREŽIVIJO NAJDALJŠE POČITNICE? To je nabor varstev in aktivnosti, ki jih nudijo občine v slovenski Istri

Koper

Še štirje tedni in za šolarje se bodo začele najdaljše, poletne počitnice. Preverili smo, v katerih obalnih občinah jim bo na voljo tudi počitniško varstvo, kdaj in kakšne aktivnosti so v ta namen pripravili.

Mestna občina Koper je prijave na počitniško varstvo odprla minuli teden. Z Osnovno šolo Koper ga bodo organizirali v dveh terminih, od 27. junija do 22. julija ter med 16. in 26. avgustom. Varstvo bo med 7. in 16. uro potekalo vsak delovni dan. Starši, ki želijo svoje otroke vključiti v varstvo, lahko to storijo do ponedeljka, 13. junija, prek elektronske prijavnice.

Učenci, ki obiskujejo katero koli od šol na območju Mestne občine Koper, imajo prednost pri vključitvi in nižjo ceno storitve varstva. Ob sofinanciranju koprske občine znaša prispevek staršev učencev, ki obiskujejo osnovne šole v Mestni občini Koper in šole izven koprske občine, so pa občani MOK, osem evrov na dan oziroma 35 evrov na teden, za učence iz drugih občin pa 13 evrov na dan oziroma 60 evrov na teden. V prispevek je poleg varstva in prehrane, kar vključuje malico, kosilo in popoldansko malico, delno vštet tudi material. V času varstva se bo v prostorih Osnovne šole Koper, na njenih športnih in igralnih površinah, na mestnem kopališču ter na izbranih izletnih točkah izvajal program pod vodstvom učiteljev in drugih strokovnih delavcev, ki delujejo v okviru osnovne šole.

V Izoli bodo otroci spoznavali naravno in kulturno dediščino

V Izoli bo s finančno podporo Občine Izola letos prvič organizirano počitniško varstvo na Osnovni šoli Vojke Šmuc. Namenjeno bo učencem od 1. do 5. razreda, ki obiskujejo osnovne šole v izolski občini. Varstvo bo potekalo od 27. 6. do 15. 7. 2022 in od 16. 8. do 26. 8. 2022, vsak dan od ponedeljka do petka med 7.30 in 15.00.

"Poletne dni bodo otroci preživljali v ustvarjalnih delavnicah, sodelovali bodo pri športnih aktivnostih, se igrali na plaži in spoznavali naravno ter kulturno dediščino okoliških krajev. V pettedenskem programu je med drugim načrtovan obisk Arheološkega parka Simonov zaliv, Regionalnega centra RTV Koper/Capodistria, Akvarija Piran, Hiše morja in Kort. V programu bodo sodelovale tudi različne poklicne skupine, ki opravljajo delo v dobrobit lokalne skupnosti. Gasilci, reševalci in vojaki bodo otrokom predstavili svoje poklice ter poslanstvo," so napovedali na tamkajšnji občini. Prispevek staršev vključuje stroške prehrane in delno materialne stroške. Občina Izola bo financirala polovico vrednosti stroška organizacije dnevnega varstva za posameznega otroka, so še sporočili iz izolske občine.

V Piranu varstvo v EPI centru in na OŠ Cirila Kosmača, na voljo tudi poletni Campus

Na območju občine Piran bo v času poletnih počitnic program počitniškega varstva za mlajše otroke osnovnih šol v občini organiziral Mladinski EPI center Piran. Program bo organiziran od 27. 6. 2022 do 8. 7. 2022 ter od 8. 8. 2022 do 26. 8. 2022 od 7.30 do 16. ure v Mladinskem EPI centru Piran. Otrokom bodo zagotovljeni trije obroki hrane. "V dopoldanskem času bodo potekale športne dejavnosti, sprehodi po mestu, okolici in podobno. V času po kosilu bodo otroci uživali v ustvarjalnih delavnicah, pri interakcijskih, družabnih in drugih igrah," so opisali na piranski občini. Prispevek za program je devet evrov na dan. Za varstvo je potrebna prijava, ki bo dosegljiva na spletni strani Športnega in mladinskega centra Piran – EPICENTER Piran od 1. 6. 2022 do 10. 6. 2022 oziroma do zapolnitve mest.

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran pa bo kot vsako leto za svoje učence nudila brezplačno varstvo od 27.6. do 8.7. 2022. Organiziran bo tudi poletni Campus – počitnice za brihtne glave v obdobju od 27. 6. do 1. 7. 2022 ter od 4. 7. do 8. 7. 2022 na Osnovni šoli Vincenzo e Diego de Castro Piran, v hiši Tartini in zunanjih lokacijah. Prijavijo se lahko predšolski otroci in učenci prve triade in sicer najkasneje do 17. 6. 2022. "Organizirali bodo poletni kamp, kjer se bodo bistre glave skozi igro, glasbo, znanost in šport naučile italijanskega jezika. Izvajali bodo delavnice za spodbuditev kreativnosti in domišljije, spoznavanje znanosti in izboljšavo gibalnih sposobnosti," pravijo na piranski občini. Prispevek za tedenski program znaša 150 evrov.

Počitniško varstvo v Valdoltri pa organizirata Občina Ankaran in Ortopedska bolnišnica Valdoltra (OBV). Prijave se sprejemajo do 31. 5. 2022 oz. do zapolnitve prostih mest. Izpolnjene prijave pošljejo starši oz. skrbniki po elektronski pošti na naslov: varstvo@obcina-ankaran.si ali oddajo osebno na sedežu občine. Prijavnica je dosegljiva na spletni strani: https://obcina-ankaran.si/sl/za-obcane/novice/pocitnisko-varstvo-2022).    

V varstvo se lahko vključijo otroci, ki so občani Ankarana in otroci zaposlenih v Ortopedski bolnišnici Valdoltra in bodo v letu 2022 zaključili 1., 2., 3. ali 4. razred osnovne šole. V primeru prostih mest se lahko v varstvo vključijo tudi otroci, ki niso občani Ankarana, so pojasnili na tamkajšnji občini. Prispevek znaša 6,5 evrov na dan oz. 32,5 evrov na teden, če imajo otroci stalno bivališče v Ankaranu ali so otroci zaposlenih v OBV, 12 evrov na dan oziroma 60 evrov na teden, če nimajo stalnega bivališča v Ankaranu. Za socialno ogrožene je v skladu z Odlokom o dodeljevanju socialnih pomoči v občini Ankaran omogočeno brezplačno varstvo do največ 3 tedne (vloga). Vlogo mora vlagatelj podati pri pristojnem centru za socialno delo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija