KAKO IZGLEDA VLADNI ODLOK V PRAKSI? Sprehajamo se lahko le v svoji občini, župan lahko prepove dostop do posameznih površin

Slovenija

Z namenom omejitve širjenja epidemije novega koronavirusa od danes pa vse do preklica velja vladni odlok, ki prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javna mesta in površine ter gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Kaj nam je pravzaprav dovoljeno in kaj ne?

Odlok se ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb. Globe za prekrške se izrekajo po Zakonu o nalezljivih boleznih. Izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti.

Katere izjeme dopušča odlok?

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike DOVOLJENO za:

-     prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,

-     opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,

-     odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,

-     varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov,

-     dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev,

-     dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,

-     dostop do storitev za nujne primere,

-     dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,

-     dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike DOVOLJENO za:

-     dostop do trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,

-     dostop do drogerij in drogerijskih marketov,

-     dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,

-     dostop do mest za prodajo hrane za živali,

-     dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,

-     dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami, in trgovin za prodajo semen, krmil in gnojil,

-     dostop do bencinskih črpalk,

-     dostop do bank in pošt,

-     dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,

-     dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,

-     dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme.

Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.

Dostop do parkov

Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Za območje posamezne lokalne skupnosti lahko župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.

Za nadzor nad izvajanjem odloka in sklepa župana lahko župan na območju svoje občine uporabi tudi vpoklicane pripadnike Civilne zaščite. Če pri nadzoru pripadnik Civilne zaščite naleti na kršitve, ki jih ne more preprečiti oziroma prekiniti z opozorilom, o tem nemudoma obvesti najbližjo policijsko postajo.

Družinski člani

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru izjem dovoljuje tudi:

-     skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin,

-     skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali z njega ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Obvezna uporaba zaščitnih mask in rokavic

Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Posameznik s stalnim in začasnim prebivališčem

V času razglašene epidemije novega koronavirusa je posameznik s stalnim in začasnim prebivališčem lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in ga v tem času ne sme spreminjati oziroma se seliti med obema prebivališčema.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  31 .03. 2020 ob  08: 49
11
@Tom
ne budali. Tvoj zapis je šel v smeri, da ti nihče ne more nič, ker si ti kao neka faca, ki se s svojim kolesom lahko voziš kjer koli želiš in te "oblast" ne more ne uloviti ne kaznovati. Napisana je bolj kot posmeh odloku. In seveda da kršiš odlok. Tudi ropanje in posiljevanje ni dovoljeno, da še vedo obstajajo delikventi, ki tega ne razumejo. Oni gredo v zapor ti ne boš. Si pa zelo neodgovoren do družbe.
Ker si želel razlago , naj ti razložim kaj nisi razumel predvsem ti. Normalni ljudje - mislim sem na vse nas, ki smo sprejeli znižanje in omejevanje z ustavo določenih pravic. Odrekamo se z namenom, da se ukrepi čim hitreje sprostijo in da ne bodo v še večji meri ogrožene naše službe in preživetje. Ampak ne pričakujem da boš to razumel, zato se na to temo se ne bom več oglašal.
Tom |  30 .03. 2020 ob  19: 51
-11
hribi@, sej ne gre komentirat tvojo maloumnost zapisano, ker sploh nisi razumel moje napisano! Nisem po tvoje 15 letni mulc, razmišljam zgolj racionalno in po svoji pameti, ne panično in brez razsodnosti, kot ljudje, ki tovrstne odloke sprejemajo! Po tvojem ozkem razmišljanju, se bomo v Sloveniji bali v prihodnje tudi sence drugega, ki bi slučajno zašel v našo bližino, še vedno dlje od 2 metrov. Razloži mi, ne samo meni, po tvojih najboljših močeh in posledično tudi največ, kar lahko da vsebina pod tvojo možgansko skorjo, tvoje zapisano " ... da se zaščitijo najbolj ranljive skupine državljanov - torej normalni ljudje"! Si prepoznal razliko in neumnost, ki si jo zapisal, razen če si pomislil na svoj idiotizem, ki kvari povprečje res normalnih ljudi, kajti tiste najbolj ranljive skupine, ki so sicer prav tako normalni, v tem času karantene, nimajo kaj početi na poteh, katere sem zapisal!
hribi |  30 .03. 2020 ob  17: 50
14
@Tom
če misliš da si tako pameten potem ti ni pomoči. Odlok je namenjen , da se zaščitijo najbolj ranljive skupine državljanov - torej normalni ljudje. Torej jih odlok ščiti pred idioti, ki bi morebiti ravnali tako kot si opisal. Verjetno si 15- letni mulc, ki misli, da je njegovo uporniško dejanje koristno. Žal ni.
vseved |  30 .03. 2020 ob  17: 09
-2
JUNAK Hvala za mimus, ampak odgovoril pa mi nisi.
Tom |  30 .03. 2020 ob  14: 46
-17
Torej, če grem iz Kopra s kolesom po "parenzani" do Lucije in nazaj preko Malije, Šareda in Gažona do Kopra, kršim medobčinski odlok prepovedi? Kdo me bo lovil, če sem na kolesu ?
vseved |  30 .03. 2020 ob  13: 32
-4
Kdo ve, če je Ankaran obravnavan kot del občine Koper, ali kot samostojna občina ?
Ištrijan |  30 .03. 2020 ob  13: 29
Tako slovenci, tam gor ostanite! Zelo zaželeno tudi potem, ko bo vsega mimo!