BOLNIKI Z MULTIPLO SKLEROZO DOVZETNEJŠI ZA OKUŽBO S KORONAVIRUSOM: Vsa zdravila vplivajo na imunski sistem, le v različnem obsegu

Slovenija

V času epidemije covida-19 se je zmanjšala dostopnost kroničnih bolnikov do rednih pregledov. Bolnike z multiplo sklerozo zato v celjski bolnišnici pozivajo, naj brez posveta z nevrologom ali medicinsko sestro ne prekinjajo ali spreminjajo režima zdravljenja. Opozarjajo pa, da je zaradi nekaterih zdravil tveganje za pojav virusnih okužb povišano.

V specialistični nevrološki ambulanti celjske bolnišnice, kjer redni obdobni pregledi do nadaljnjega niso možni, so za bolnike z multiplo sklerozo pripravili posebna priporočila. Pojasnili so, da okužba z novim koronavirusom ne povzroča nevroloških simptomov in je ne smemo zamenjevati z zagonom multiple skleroze, lahko pa se ob njej poslabšajo obstoječi nevrološki simptomi.

Bolnikom svetujejo, da upoštevajo preventivne higienske ukrepe in da se zadržujejo doma. Režima zdravljenja naj brez posveta ne prekinjajo ali spreminjajo. Priporočajo jim, da v področnem laboratoriju zdravstvenega doma opravijo priporočeno laboratorijsko sledenje, izvide pa posredujejo medicinski sestri.

Ob tem so opozorili, da je okužba z novim koronavirusom verjetnejša pri bolniku z oslabljenim imunskim sistemom, takšni bolniki pa imajo tudi višje tveganje za zaplete.

Kot so pojasnili, vsa zdravila za zdravljenje multiple skleroze vplivajo na imunski sistem, vendar v različnem obsegu. Tako zdravila 1. reda (interferon beta 1a/1b, glatiramer acetat, teriflunomid ali dimetilfumarat) ne predstavljajo pomembno višjega tveganja za sistemsko virusno okužbo in naj bolniki z njim zdravljenja ne prekinjajo.

Ob jemanju zdravila fingolimod je tveganje za pojav virusne okužbe zmerno povišano, zato so lahko bolniki bolj izpostavljeni bolezni covid-19 in njenim zapletom. Pri večini bolnikov tveganje za ponovni zagon bolezni ob morebitni opustitvi zdravljenja s fingolimodom presega tveganje za okužbo s koronavirusom, zato predlagajo, da terapije ne opuščajo, zlasti ne brez predhodnega posveta z nevrologom.

V primeru zdravljenja z zdravilom natalizumab je povečano tveganje za pojav virusnih okužb osrednjega živčevja z JC virusom (progresivna multifokalna encefalopatija), medtem ko zaenkrat ni podatka, da bi covid-19 povzročal okužbo osrednjega živčevja. Tako tudi tem bolnikom priporočajo nadaljevanje zdravljenja, saj prekinitev zdravljenja lahko privede do povratka klinične aktivnosti, njihov nevrolog pa bo presodil o potrebi po morebitnem podaljšanju odmernega intervala.

Posvet z nevrologom svetujejo tudi zdravljenim z zdravilom okrelizumab, pri katerem je tveganje za pojav virusne okužbe zmerno povišano. V primeru stabilne bolezni se lahko nevrolog odloči za preložitev naslednjega odmerjanja zdravila, dokler se tveganje za okužbo z novim koronavirusom zniža.

Tudi bolnikom, ki so prejeli prvi ciklus zdravila alemtuzumab ali kladribin, pred naslednjim ciklusom svetujejo posvet z nevrologom. Tveganje za pojav virusnih okužb je namreč pomembno povišano v prvih treh do šestih mesecih po odmerjanju zdravila. Pri zdravilu alemtuzumab je podaljšanje vmesnega odmernega intervala iz 12 na 18 mesecev relativno varno, saj večinoma ne pride do pojava aktivnosti bolezni. Za kladribin pa zaenkrat še ni na voljo dovolj zanesljivih podatkov, so pojasnili.

Za bolnike, ki so prejeli dva ciklusa zdravila alemtuzumab ali kladribin in so brez znakov aktivnosti bolezni, pa po njihovih navedbah nadaljnje zdravljenje ni potrebno. Zavedati pa se morajo, da je lahko njihovo tveganje za pojav virusnih okužb povišano, zlasti v prvih treh do šestih mesecih po zadnjem odmerjanju.

V primeru okužbe s covidom-19 pa bolnikom svetujejo prekinitev jemanja zdravil za spreminjanje poteka multiple skleroze, pri čemer naj o prekinitvi terapije obvestijo nevrologa ali medicinsko sestro. Po preboleli okužbi se bodo z nevrologom dogovorili o času ponovne uvedbe zdravil za spreminjanje poteka multiple skleroze.

V primeru suma na okužbo s covidom-19 naj sicer najprej telefonirajo svojemu osebnemu zdravniku ali dežurni službi, od katerih bodo nato prejeli navodila za nadaljnje ukrepanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija