KAJ VSE PREDVIDEVA MEGA ZAKON? 700 evrov za samozaposlene in odlog kreditov

Slovenija

Vlada bo danes nadaljevala z usklajevanji predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu. Z zakonskim besedilom so se seznanili že v petek in se zaradi njegove obsežnosti odločili razpravi nameniti današnji dan.

S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Premier Janez Janša v idealnem primeru potrditev mega zakona v DZ pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Na petkovi seji je bil med drugim že bil sprejet pravilnik, po katerem se vse zdravstvene delavce in pripravnike, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem, vključi v izvajanje ukrepov za zajezitev širjenje virusa. Določene pa so bile tudi kvote pravic proračunske porabe za drugo trimesečje - proračunski porabniki smejo v tem obdobju porabiti četrtino pravic iz sprejetega proračuna za to leto, poroča portal RTV Slovenija.

Prvi sveženj zakonov, ki bo začel veljati v nedeljo, med drugim uveljavlja tudi možnost enoletnega odloga odplačevanja posojil, za katerega bodo lahko zaprosile gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge, samozaposleni in posamezniki. To bodo lahko storili še leto in pol po koncu epidemije. Za podjetja so predvidene tudi administrativne razbremenitve.

Z mega zakonom naj bi država samozaposlenim namenila univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov in jim odpisala vse prispevke. Ministrski zbor pa naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka v višini 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.

Danes pa naj bi vlada odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo v višini med 200 in 300 evri, je v petek poročala TVS.

Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj. Izredna seja DZ naj bi bila v torek ali sredo. V koalicijskih vrstah ob tem pričakujejo precej dopolnil opozicije, je še poročala TVS.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija