JAVNE DRAŽBE SE SELIJO NA SPLET: Dogovarjanj in izsiljevanj med dražitelji ne bo več

Slovenija

V začetku tedna je zaživel spletni portal e-dražbe, ki na enem mestu združuje aktualne dražbe slovenskih sodišč. Doslej so bile dražbe v sodnih izvršilnih postopkih možne le s fizično prisotnostjo dražiteljev na lokaciji dražbe, v začetku marca pa bo omogočeno prvo spletno draženje pri prodaji nepremičnin v teh postopkih, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Obstoječi način sodelovanja na dražbah je po oceni vrhovnega sodišča le delno dosegal cilj najučinkovitejšega poplačila terjatev, zato so s pomočjo zunanjega izvajalca zasnovali sistem spletnega iskalnika prodaj v sodnih postopkih in elektronskega draženja.

"Ta bo vsem zainteresiranim kupcem s pomočjo naprednega iskalnika omogočal hiter, enostaven in brezplačen dostop do podatkov o predmetih prodaje v sodnih postopkih, s prijavo preko sistema si-pass pa tudi lokacijsko neodvisno in anonimno spletno draženje. Na ta način bo zagotovljena širša dostopnost do javnih dražb, preprečilo pa se bo tudi dogovarjanja in izsiljevanja med dražitelji na javnih dražbah, kar vse bo omogočilo učinkovitejše poplačilo upnikovih terjatev," so pojasnili.

Na portalu e-dražbe, ki bo postopoma, glede na roke prodaj v že objavljenih dražbah, nadomestil objave na spletnih straneh sodstva in posameznih sodišč, bodo na enem varnostno podprtem spletnem mestu objavljene vse prodaje nepremičnin, premičnin in pravic, ki se opravijo v sodnih postopkih, www.SodneDrazbe.si.

Draženje, ki bo potekalo popolnoma anonimno, bo zaenkrat možno le pri prodaji nepremičnin in pravic v izvršilnih postopkih, način draženja pri ostalih tipih postopkov pa bo viden na spletnem portalu. Sistem podpirajo vse računalniške platforme, so še dodali na vrhovnem sodišču.

"Projekt spletnih dražb uvajamo ne samo z namenom, da zaščitimo dražitelje, ampak tudi upnike in dolžnike," pravi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Spletni iskalnik in dostop do spletnih javnih dražb je na voljo 24/7 in v obstoječih epidemioloških razmerah predstavlja tudi ukrep, s katerim se varuje pred okužbami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija