"JANŠA Z NAPADI NA NOVINARJE USTVARJA OZRAČJE STRAHU": Novinarko obtožil, da laže!

Svet

Po torkovem analitičnem članku v vplivnem bruseljskem spletnem mediju Politico z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je avtorica ocenila, da premier Janez Janša z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, jo je Janša na Twitterju obtožil, da je lagala. V bran novinarki in Politicu so danes stopili številni.

Janša je v torek na Twitterju zapisal, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice, tako da je navajala večinoma 'neznane' vire s skrajne levice in namenoma ni upoštevala virov z imeni in integriteto". "To je žal Politico - laganje za preživetje," je še zapisal.

Premierjev tvit je naletel na številne odzive. Avtorici članka Lili Bayer in Politicu so v bran stopili številni tuji dopisniki v Bruslju, pa tudi drugi.

Mednarodno novinarsko združenje API-IPA je danes na Twitterju najostreje obsodilo "neutemeljen in nesramen napad" na novinarko in Politico ter izpostavilo, da zelo cenijo njeno delo.

Lucas Guttenberg z Inštituta Jacquesa Delorsa v Berlinu je pozval predsednika Evropskega sveta in vodje članic sveta, da se oglasijo, ker je predsednik vlade ene od držav članic odkrito blatil novinarko zaradi kritičnega poročanja.

Politični urednik Euronewsa Darren McCaffrey je v tvitu slovenskega premierja povabil na intervju brez uredniških posegov. "Povejte kdaj in kje," je dodal. Janša mu je odgovoril, da z veseljem, njega pa vabi, da preživi "teden dni v naši slovenski diktaturi" v družbi "njegovih 'neodvisnih' virov". Pri tem pa je objavil kolaž objav in posnetkov s protestov, tudi s pozivi k "smrti janšizmu".

Dopisnica New York Timesa iz Bruslja Matina Stevis-Gridneff je tvitnila, da je predsednik slovenske vlade osebno napadel novinarko Politica in Politico zaradi "izjemne, uničujoče zgodbe o njegovem zatiranju medijev v Sloveniji".

Alex Marshall, novinar New York Timesa, ki je konec januarja napisal članek o zamenjavah na čelu muzejev, ki jih izvaja slovenska vlada, je njeno objavo retvital z ugotovitvijo, da na Twitterju po svojem članku ni bil imenovan, a so njegovo celotno korespondenco z ministrstvom za kulturo objavili na spletni strani ministrstva, vključno z njegovim elektronskim naslovom.

Bruseljska dopisnica Irish Timesa Naomi O'Leary je bila med tistimi, ki so ocenili, da je Janša s svojim napadom na novinarko in Politico potrdil pisanje časnika. Ravnal je tako, kot je opisano v članku ter s tem "v realnem času potrdil" njegovo vsebino, je tvitnila.

Bayerjevo je podprlo tudi Društvo novinarjev Slovenije in obsodilo Janšev napad nanjo in Politico. "S tem, ko je novinarko na Twitterju oblatil in obtožil, da prejema navodila za širjenje neresnic, je grobo posegel v integriteto tako novinarke kot medija, ki je zavezan spoštovanju in sledenju najvišjih novinarskih standardov ter uživa ugled verodostojnega, kritičnega in resnicoljubnega medija na širšem mednarodnem področju," so sporočili iz DNS in izrazili solidarno podporo Lili Bayer in celotnemu uredništvu Politica.

Politico je v torek objavil obširno analizo o slovenskih medijih na podlagi pogovorov z več kot desetimi slovenskimi novinarji, tudi uredniki javnih medijev in tujimi opazovalci. Med drugim članek ugotavlja, da "vodja ene najmanjših članic EU bije veliko kampanjo proti novinarjem, ki jih ne mara".

Objavili so tudi izjavo Janše, zunanjega ministra Anžeta Logarja in vladnega urada za komuniciranje, ki so zanikali zaskrbljenost glede medijske svobode in pluralnosti v Sloveniji. V uradu so bili sicer kritični, da njihovi odgovori Politicu o razmerah niso bili povzeti, zato so v torek na spletni strani objavili vse odgovore in drug material, ki so ga posredovali.

Glavni in odgovorni urednik revije Demokracija Jože Biščak in novinar Vinko Vasle pa sta danes na urednike Politica in avtorico članka naslovila odprto pismo, v katerem jih obtožujeta, da so propagandisti skrajne levice in izvozniki lažnih vesti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  18 .02. 2021 ob  08: 21
Hudo motena in zelo, zelo nevarna oseba!!
Obala1 |  17 .02. 2021 ob  21: 43
Idioti so po celem svetu vendar izgleda, da je centrala pri nas
vseved |  17 .02. 2021 ob  19: 58
@ Nisemlevi , Gnida komunistična na čelu klerodomobranske falange je zasejala strah med ljudi! Klanjate se mu samo vi , v laži rimokatoliške cerkve vzgojeni.
Nisemlevi |  17 .02. 2021 ob  19: 49
-7
ALI JE POLITICO IMEL INTERVJU Z NOVINARJEM, KI SEDI V ZAPORU ZARADI POROCANJA O PREDSEDNIKU VLADE? ALI MORDA S POLITICNIM BEGUNCEM, KI SE SKRIVA PRED ČRNO ROKO?
NAJBRŽ TAKIH NI NAŠLA, NAJ PISE O POVOJNIH POBOJIH, NAJBRŽ PODATKE NAJDE NA LEVICI...METEK, FOJBA...TAKO SO RECITIRALI..