JANŠA BI INTERPELIRAL ŠARCA: Je naredil prav, da je odstopil od nakupa oklepnikov? (ANKETA)

Slovenija

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je napovedal, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer "zrela za interpelacijo" ministra za obrambo Marjana Šarca. Gre za "neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev", je tvitnil. Ali je Šarec naredil prav, da je prekinil pogodbo ali ne? Svoje mnenje sporočite v spodnji anketi. V SDS naj bi sicer razpravljali tudi o interpelaciji Tanje Fajon. 

V iskanju odziva SDS, ki je kot vladajoča stranka prejšnje vlade sodelovala pri sklenitvi pogodbe z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) za nakup 45 vozil tipa boxer, so iz stranke danes opozorili zgolj na tvit, ki ga je Janša objavil v četrtek zvečer. Drugega odziva iz SDS za niso posredovali.

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba se je sicer v četrtek odločila, da bo Slovenija preklicala pogodbo o nakupu 45 boxerjev za skupno 343,4 milijona evrov, ki jo je Šarčev predhodnik Matej Tonin podpisal 11. maja - po državnozborskih volitvah, ko je bilo že jasno, da se SDS in NSi selita v opozicijo.

Vlada je poleg tega ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

Slovenija bi sicer lahko zdaj plačala okoli 70 milijonov evrov pogodbene kazni, je nakazal minister Šarec. Hkrati je sicer opozoril, da bo to še stvar pogajanj. 

Kaj menite? Je Šarec ravnal prav? Sodelujte v anketi

SDS bi interpelirala tudi Fajonovo 

Interpelacija Šarca pa očitno ni edina, o kateri v SDS razmišljajo v zadnjih dneh. Kot poroča Nova24TV.si, stranka danes odloča tudi o interpelaciji zunanje ministrice Fajon, ki da je "zlorabila diplomatsko mrežo" za zbiranje podpisov kandidatke Nataše Pirc Musar za vložitev predsedniške kandidature.

V tem tednu je sicer prišlo na dan, da veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju grozi odpoklic zaradi zlorabe zaupnega depešnega sistema zunanjega ministrstva, ker naj bi Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ta pa je nato ta posnetek zaslona objavil na spletu. Kakšna bo usoda veleposlanika, naj bi bilo po navedbah medijev znano do konca tega tedna.

Prav tako so v minulih tednih iz SDS prihajali namigi o možni interpelaciji ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, na portalih, ki so blizu stranki, pa omenjajo tudi možnost interpelacije ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Po trenutnih neuradnih informacijah bi se lahko v kratkem dejansko obetala vsaj ena interpelacija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .09. 2022 ob  15: 25
ovaditi je treba Tonina in Janšo, najmanj kar je pa naj plačata teh 70 milijonov!!!!
Ištrijan |  16 .09. 2022 ob  13: 33
Doslej najboljša odločitev te vlade. Upam, da čim prej še odločitev o prenehanju siliti Uršuli v rit in si s tem delat nepopravljivo škodo! In seveda čim prej umik sankcij Rusiji zaradi lažne solidarnosti z Ukrajino.
ZigaZois |  16 .09. 2022 ob  13: 18
1. Tonin je oklepnike naročil, ko tega ne bi smel več početi. Zato bi pogodbeno kazen naložil njemu ali njegovi stranki, če je to počel v imenu svoje stranke.
2. 70 mil. je še vedno manj kot 400, ko je državna blagajna prazna.
3. Oklepniki so tako ali tako bili namenjeni za NATO misije in nikakor za uporabo na našem ozemlju.